top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Σεξ χωρίς συναίσθημα. Τι σημαίνει αυτό;

Το σεξ σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους, είναι μια άκρως συναισθηματική εμπειρία που αξίζει τη φράση "κάνοντας έρωτα". Για άλλους, είναι περισσότερο μια σωματική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη σωματική ευχαρίστηση. Το σεξ και η έλλειψη συναισθημάτων είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς αφορά τα ιδανικά μας για το σεξ και την αγάπη.


Αλλά για να καταλάβετε τι πραγματικά σημαίνει η έλλειψη συναισθημάτων που συνδέεται με το σεξ - πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι τα συναισθήματα.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα συνήθως θεωρούνται ως ευχάριστες ή δυσάρεστες καταστάσεις ύπαρξης, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό.


Τα συναισθήματα είναι συστήματα που έχουν διάφορες διαφορετικές δουλειές - μία από αυτές είναι να μας παρακινούν να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Μπορείτε να τα θεωρήσετε ως πυξίδες που μας καθοδηγούν, δίνοντάς μας οδηγίες και ενημερώνοντάς μας πώς να ενεργήσουμε βάσει των πληροφοριών.

Ανάλογα με το ποιο συναίσθημα νιώθουμε, μας προτρέπουν να ενεργήσουμε με συγκεκριμένους τρόπους.


Για παράδειγμα, όταν είμαστε λυπημένοι μπορεί να έχουμε διάθεση να κλάψουμε, όταν είμαστε θυμωμένοι μπορεί να θέλουμε να αμυνθούμε και όταν είμαστε χαρούμενοι μπορεί να θέλουμε να το γιορτάσουμε μοιραζόμενοι τη χαρά με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Το ίδιο ισχύει και για το σεξ - για να νιώσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε σεξ πρέπει να νιώσουμε τα συναισθήματα του σεξ, και συγκεκριμένα το συναίσθημα της σεξουαλικής επιθυμίας.


Χωρίς αυτό το συναίσθημα, το σεξ δεν συμβαίνει (τουλάχιστον όχι το σεξ που νιώθουμε καλά και ευχάριστα, κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθούμε).


Αυτό σημαίνει ότι το σεξ και η έλλειψη συναισθημάτων δεν συμβαδίζουν στην πραγματικότητα, διότι ακόμη και στο σεξ που δεν θέλουμε να κάνουμε, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πράγματα.

Νιώθουμε θυμό, φόβο, ίσως ανησυχία, ντροπή και ενοχή. Τα συναισθήματά μας είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας που δεν μπορούμε να αποτινάξουμε.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να το κάνουμε.


Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουμε να προτιμάμε τα θετικά συναισθήματα από τα αρνητικά. Αυτό δεν είναι παράξενο - κανείς δεν θέλει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα.



Όταν προσπαθούμε να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα, καταλήγουμε να τα διώχνουμε όλα - ακόμη και τα θετικά, όπως η χαρά, το ενδιαφέρον και η σεξουαλική επιθυμία.

Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώθουμε κατάθλιψη ή να βιώνουμε άγχος. Το σώμα και το μυαλό μας μάς λένε ότι κάτι δεν πάει καλά - εν μέρει επειδή δεν έχουμε έρθει σε επαφή με τον εαυτό μας. Και όταν δεν είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας, μπορεί να νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε σεξ ή ότι το σεξ δεν μοιάζει πια με τίποτα όταν το κάνουμε πραγματικά.


Πρέπει να γνωρίζουμε τι αισθανόμαστε και να ενεργούμε σύμφωνα με τα συναισθήματά μας - γιατί αν δεν το κάνουμε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική επιθυμία ή χαρά.



ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Όταν σκεφτόμαστε το σεξ και την έλλειψη συναισθημάτων, σκεφτόμαστε κάποιον που μπορεί να κάνει σεξ χωρίς να συνδέεται με τον άλλον.

Αυτό συχνά απεικονίζεται ως σεξ χωρίς δεσμεύσεις. Στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές οι άνδρες, περισσότερο από τις γυναίκες, φαίνονται να θέλουν και να επιδίδονται σε σεξ χωρίς συναισθήματα.

Η ιδέα αυτή βασίζεται στα στερεότυπα των δύο φύλων, όπου οι άνδρες θεωρούνται περισσότερο λογικοί παρά συναισθηματικοί και οι γυναίκες περισσότερο συναισθηματικές παρά λογικές.


Όμως - όπως γνωρίζουμε πλέον - τα συναισθήματα είναι εξελικτικά βιολογικές διαδικασίες που διαθέτουμε όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο ή το πού στον κόσμο έχουμε μεγαλώσει.


ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΞ: ΠΆΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ;

Όταν μιλάμε για συναισθηματισμό, συχνά αναφερόμαστε στο να νιώθουμε έντονα συναισθήματα, όπως χαρά ή λύπη και να τα επιδεικνύουμε ανοιχτά προς τους άλλους ανθρώπους.

Όταν πρόκειται για το σεξ, το να είσαι συναισθηματικός, συνήθως θεωρείται ότι νιώθεις ερωτευμένος ή ξετρελαμένος με το άλλο άτομο.

Στη σημερινή κοινωνία συνδυάζουμε το σεξ με τον έρωτα - και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το σεξ χωρίς αυτόν, εξακολουθεί να είναι τόσο ταμπού.

Το σεξ θεωρείται ως συνέχεια του έρωτα - ως μια δραστηριότητα στην οποία επιδιδόμαστε για να εκφράσουμε το πώς αισθανόμαστε ο ένας για τον άλλον. Το να κάνεις σεξ σημαίνει να κάνεις έρωτα.


Και ενώ αυτό είναι αλήθεια - το σεξ μπορεί σίγουρα να είναι μια ερωτική εμπειρία - δεν κάνει το σεξ χωρίς αγάπη κάτι λάθος.


Το ιδανικό μας για τη μονογαμία επηρεάζει το πώς βλέπουμε τους ανθρώπους που κάνουν σεξ με πολλούς συντρόφους ή τους ανθρώπους που επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ.


Ειδικά όσοι "δεν νοικοκυρεύονται" ή είναι "για πάντα εργένηδες", θεωρούνται πως μειονεκτούν επειδή κάνουν σεξ χωρίς να σχηματίζουν βαθύ συναισθηματικό δεσμό.


Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σεξ μπορεί να είναι ό,τι θέλετε να είναι: μια συναισθηματική εμπειρία που αφορά τη συναισθηματική οικειότητα - σύνδεση με την καρδιά και την ψυχή σας, ή μια σωματική δραστηριότητα που αφορά τη σαρκική απόλαυση.



ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΕΞ ΚΑΙ Η ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΆΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΠΡΌΒΛΗΜΑ.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει λάθος τρόπος να αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια του σεξ ή λάθος τρόπος να κάνεις σεξ (εκτός από το μη συναινετικό σεξ), υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που το σεξ και η έλλειψη συναισθημάτων μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα:


1.Σεξουαλικές δυσκολίες

Καταστάσεις όπως η χαμηλή λίμπιντο, η αδυναμία στύσης ή οι δυσκολίες στον οργασμό, μπορεί εν μέρει να οφείλονται στο ότι αισθάνεστε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Και όταν είστε χαμηλά, δεν είστε σε επαφή με όλο το φάσμα των συναισθημάτων σας.

Αν θέλετε να ξεπεράσετε τις σεξουαλικές σας δυσκολίες, το να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό.


2. Λαχταράτε για μια ερωτική σχέση

Το να θέλετε να νιώσετε αυτή την ερωτική σύνδεση κατά τη διάρκεια του σεξ - και να μην μπορείτε να το κάνετε, μπορεί να σας απογοητεύσει και να σας αναστατώσει. Αν αυτό αφορά εσάς, η σεξουαλική θεραπεία θα σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν τον στόχο.


3. Αποσύνδεση στη σχέση.

Μερικές φορές η έλλειψη συναισθημάτων οδηγεί σε πρόβλημα στη σχέση. Ίσως νιώθετε αποσυνδεδεμένοι από τον σύντροφό σας, επειδή ο σύντροφός σας νιώθει πολλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του σεξ και για το σεξ, που εσείς απλά δεν νιώθετε.

Αν θέλετε να γεφυρώσετε το χάσμα και να αναζωογονήσετε τη σχέση σας, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να μιλήσετε γι' αυτό.

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε εσείς οι δύο να εξερευνάτε το θέμα:

  • Τι σημαίνει το σεξ για εσάς;

  • Πότε αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε σεξ;

  • Πώς θέλεις να αισθάνεσαι όταν κάνεις σεξ;

  • Αν δεν αισθάνεστε όπως θα θέλατε να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ - τι νομίζετε ότι σας εμποδίζει να αισθανθείτε έτσι;

  • Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να νιώθει διαφορετικά για το σεξ ή κατά τη διάρκεια του σεξ;


Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να νιώθετε για το σεξ. Για κάποιους, το σεξ είναι μια έντονα συναισθηματική εμπειρία, για άλλους είναι περισσότερο μια σωματική δραστηριότητα.

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για το σεξ και πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ - ένα πράγμα είναι σίγουρο - το σεξ και η έλλειψη συναισθημάτων δεν υπάρχουν.

160 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page