top of page
Selfie

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ

Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου, αφού κατά την διάρκεια της συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στον οργανισμό. Όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν μία πρόκληση για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, οι οποίοι αγωνίζονται για να τις ξεπεράσουν και να ενηλικιωθούν.
Ειδικά στην εποχή μας οι έφηβοι αντιμετωπίζουν δυσκολότερες προκλήσεις από ότι οι γονείς τους όταν ήταν έφηβοι. Σήμερα οι έφηβοι βομβαρδίζονται διαρκώς από υποτιθέμενα πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ενώ η εικονική ανταμοιβή τους περιορίζεται στα περισσότερα διαδικτυακά «like».

Όλο αυτό το συνονθύλευμα εικονικών ελλείψεων και προσφορών, που σημειωτέον είναι κατασκεύασμα των ενηλίκων, δημιουργεί πολύπλοκα συναισθηματικά ζητήματα στους εφήβους, που καλούνται να τα διαχειριστούν και να τα αντιμετωπίσουν, πολλές φορές μέσα σε αντικρουόμενα οικογενειακά περιβάλλοντα και πιέσεις.
Τις περισσότερες φορές οι έφηβοι δεν έχουν την γονική και οικογενειακή υποστήριξη που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να νιώθουν οργή, απογοήτευση, απελπισία και αδυναμία. Γι΄αυτό το λόγο πολλοί έφηβοι θεωρούν τους φίλους τους σημαντικότερους από την οικογένεια τους.

Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται έναν ασφαλή και χωρίς κρίση περιβάλλον για να μιλήσουν. Να αισθανθούν ασφαλείς και να εξωτερικευόσουν τα συναισθήματα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός ψυχολόγος παρεμβαίνει με κατάλληλες μεθόδους και δίνει την απαιτούμενη υποστήριξη και καθοδήγηση. Ο κλινικός ψυχολόγος θα εντοπίσει τα καταστροφικά πρότυπα σκέψης στον ψυχισμό του εφήβου και θα τα αντικαταστήσει με παραγωγικούς μηχανισμούς ελέγχου και αντιμετώπισης διαταραγμένων συμπεριφορών. Ο κλινικός ψυχολόγος βοηθά τον έφηβο ανανεώνοντας του την ελπίδα και την αισιοδοξία του.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η συνδρομή του ειδικού ψυχολόγου για τον έφηβο.

Η συμβουλευτική εφήβων πολλές φορές περιέχει δύο ξεχωριστά κεφάλαια συνεδριών. Ένα για τους γονείς και ένα για τον έφηβο. Η συμβουλευτική εφήβων ενδείκνυται ως ορθή αντιμετώπιση για τα παρακάτω θέματα:
 • Ανεπιθύμητα συναισθήματα εφήβου, άγχος, αυτο-μίσος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, κοινωνικό άγχος, εφηβική κατάθλιψη, ερωτική απογοήτευση, δυσαρέσκεια για τη ζωή, φοβίες, θυμός, έλλειψη φιλοδοξίας, προβλήματα σχέσεων, σχέσεις στο διαδίκτυο.
 • Σύγκρουση μεταξύ γονέων και εφήβων.
 • Αντιπαλότητα αδελφών.
 • Βίαιη συμπεριφορά σε ζώα ή ανθρώπους.
 • Άγχος που σχετίζεται με κατάχρηση, επιθετικότητα, παραβατικότητα, χρήση ουσιών.
 • Διατροφικές διαταραχές.
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες.
 • Εφηβική εγκυμοσύνη.
 • Δυσφορία φύλου. 
 • Σωματική, σεξουαλική κακοποίηση.
 • Αυτοτραυματισμός.
 • Αυτοκτονικές σκέψεις.
Youth Counseling

Τονίζουμε ότι οι γονείς παρότι είναι πρώην έφηβοι τις περισσότερες φορές αδυνατούν να καταλάβουν τους εφήβους.
Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η  συμβουλευτική εφήβων βοηθώντας τους εφήβους και τις οικογένειες τους να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποστήριξης και επικοινωνίας.

Ο κάθε έφηβος βιώνει αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του με διαφορετικό τρόπο. Γονείς και θεραπευτές οφείλουμε να είμαστε στο πλάι του για να διαμορφώσει τη δική του μοναδική ταυτότητα που θα τον κάνει ξεχωριστό και πετυχημένο στην ενήλικη ζωή του.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page