top of page
Mom and a Child

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Είστε έτοιμοι να ανακοινώσετε στα παιδιά σας πως χωρίζετε;  

Είναι μια δύσκολη και άβολη συζήτηση που σας δίνει όμως την ευκαιρία να δείξετε την αγάπη και την αφοσίωση σας στα παιδιά, κοινοποιώντας  πρώτα σε αυτά την απόφαση σας να χωρίσετε και δείχνοντας πως είστε εκεί να μιλήσετε για ότι νιώθουν και να λύσετε όλες τους τις απορίες που θα δημιουργηθούν. 
Πολύ βασικό όμως να είστε σίγουροι πως είναι μια αμετάκλητη απόφαση και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες: 

1. Συζητήστε με τον πρώην σύζυγο/ σύντροφο σας πριν προβείτε στην ανακοίνωση στα παιδιά σας.

Για το καλό των παιδιών σας βάλτε στην άκρη την πικρία και τον εγωισμό και κάνετε μια συζήτηση για όλες τις λεπτομέρειες που θα χρειαστεί να ανακοινωθούν στην συζήτηση. Πρέπει να συντονίσετε από κοινού κάποια ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία. Επομένως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει πριν την ανακοίνωση του διαζυγίου σας μπροστά στα παιδιά γιατί θα παρουσιαστεί αυτή η ανάγκη αργότερα και θα είναι πολύ επίπονο και άδικο να γίνει κατόπιν παρουσία τους. Εάν το βρίσκετε ανέφικτο ή υπερβολικά δύσκολο να συζητήσετε με τον πρώην σύντροφο σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο ή να καλέσετε έναν κοινό σας φίλο να συμμετέχει στην κουβέντα μεταξύ σας για να σας βοηθήσει με τις λεπτομέρειες.

2. Ανακοινώστε μαζί την απόφαση σας στα παιδιά.

Αυτό δίνει το ισχυρό μήνυμα στα παιδιά πως είστε ενωμένοι και συνεργάζεστε μαζί για το δικό τους καλό. Επίσης, είναι σημαντικό να το ανακοινώσετε μπροστά σε όλα τα παιδιά μαζί ταυτόχρονα- ανεξαρτήτως ηλικίας.

Να είστε πρώτα εσείς η πηγή πληροφόρησης μιας τόσο σημαντικής απόφασης και όχι κάποιο αδερφάκι τους.

3. Παραμείνετε ψύχραιμοι και αποφύγετε εντάσεις.

Ο τρόπος ανακοίνωσης του διαζυγίου στα παιδιά σας παίζει κύριο ρόλο στην αντίδραση τους και στο στρες που θα νιώσουν μετά. Αποφύγετε να μιλήσετε για το ποιός φταίει ή ποιανού απόφαση ήταν. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το «εμείς» σε όλες τις εξηγήσεις σας.

 

4. Δώστε μια γενική αιτία διαζυγίου.

Δεν είναι σημαντικό και ούτε απαραίτητο  να δώσετε πολλές λεπτομέρειες για το πως οδηγηθήκατε στην απόφαση να χωρίσετε. Τα παιδιά βέβαια θα θέλουν να μάθουν τον λόγο του χωρισμού και ειδικά τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που αντιλαμβάνονται αυτή την αρκετά μεγάλη αλλαγή στην ζωή τους θα θέλουν να ζυγίσουν την αιτία με το κόστος αυτής της αλλαγής. Άρα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε για γενικές αιτίες και λόγους που θέλετε να χωρίσετε, μην μπείτε σε λεπτομέρειες προσωπικής φύσεως γιατί θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγχυση.

 

5. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τις αλλαγές που θα συμβούν στην καθημερινότητά.

Τα παιδιά θα θέλουν να μάθουν που και με ποιον γονέα  θα μείνουν και τι αλλαγές θα επακολουθήσουν. Μείνετε όσο πιο ακριβείς στις απαντήσεις σας γίνεται. Δώστε με ειλικρίνεια τις απαραίτητες λεπτομέρειες που χρειάζονται.

 

6. Δώστε ακριβείς πληροφορίες για τον γονέα που φεύγει από το σπίτι.

Όσες περισσότερες πληροφορίες για το που πάει ο γονέας που φεύγει και κάθε πότε θα τον βλέπουν τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Θα χρειαστούν να ξέρουν άμεσα πως μπορούν να διατηρήσουν την σχέση που είχανε με αυτόν το γονέα και μετά την αποχώρηση του από το σπίτι.

7. Επιβεβαιώστε την αγάπη σας στα παιδιά.

Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλη επιβεβαίωση στο να καταλάβουν πως δεν ευθύνονται αυτά για την απόφαση των γονιών τους. Πείτε τους συγκεκριμένα πως  τίποτα απ΄ όσα έκαναν δεν θα μπορούσε οδηγήσει στον χωρισμό αλλά και ούτε θα μπορούσε να τον είχε αποτρέψει. Επιπλέον επιβεβαιώστε και οι δυο μαζί την αγάπη σας στα παιδιά σας αλλά και ο κάθε γονιός χωριστά με πράξεις και λόγια. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις μεγάλες και μακροπρόθεσμες υποσχέσεις γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο. Επικεντρωθείτε στο παρόν και δώστε όλη σας την αγάπη και την αγκαλιά στα παιδιά σας.

 

8. Δείξτε κατανόηση στις αντιδράσεις των παιδιών. 

Τα παιδιά είναι απροετοίμαστα για ότι πρόκειται να ακούσουν. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε σε ότι σας απαντήσουν - κάτι που είναι και αυτό μια αντίδραση. Είτε ξεσπάσουν σε κλάματα, είτε θυμώσουν υπερβολικά παραμείνετε ψύχραιμοι και δώστε τους χρόνο να αφομοιώσουν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν εκείνη την στιγμή. 

 

9. Φροντίστε να λύσετε τις απορίες τους.

Να είστε έτοιμοι να δεχθείτε αρκετές ερωτήσεις για αυτή την απόφαση. Απαντήστε στο βαθμό που μπορείτε με μεγάλη  ειλικρίνεια και σαφήνεια. Επίσης, να περιμένετε πως η συζήτηση θα εξελιχθεί σε πολλά επεισόδια. Μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου στα παιδιά θα χρειαστεί να συζητήσετε αρκετές φορές το ζήτημα γιατί θα ανακύπτουν ερωτήσεις και απορίες που θα σας ζητηθούν απαντήσεις.

 

10. Δώστε τους χρόνο να διαχειριστούν την νέα κατάσταση.

Θα χρειαστεί χρόνος στα παιδιά σας να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα κατάσταση. Είναι μια δύσκολη αλλαγή αλλά να είστε σίγουροι πως το μέλλον θα γίνει πολύ αισιόδοξο. Θέλει όμως χρόνο για να αντιληφθούν το γεγονός και να δουν πως θα είναι η ζωή τους  μελλοντικά. Καθ΄όλη  αυτή την διάρκεια παραμείνετε σταθεροί και κοιτάξτε τις ανάγκες τους με κατανόηση και υπομονή. Να θυμάστε πως τα παιδιά χρειάζονται την παρουσία σας.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page