Φορμίωνος 36, Αθήνα
Δε - Σα 08:00 - 20:00
Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Μήπως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να δυσκολεύεται να πει όχι;
Να νιώθει ενοχές όταν κάνει κάτι που του αρέσει;
Να αναρωτιέσαι αν τους έχεις ευχαριστήσει όλους γύρω σου;
Εάν αυτό σου συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό και σε σταθερή βάση, τότε ίσως ήρθε η ώρα να σε απασχολήσει λίγο πιο επισταμένα.
Το σύνδρομο του καλού παιδιού είναι μία συνήθης συμπεριφορά η οποία μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά για όλους τους άλλους γύρω σου, όπως άλλωστε αναφέρεται και η λέξη σε κάτι θετικό, αλλά έχει καταστροφικές συνέπειες για σένα τον ίδιο.
Ας δούμε όμως πως δημιουργείται αυτός ο τίτλος και πως ξεκινάει.
Από την παιδική ηλικία είναι το παιδί που θέλει να υπακούει στους κανονισμούς των γονέων του να κάνει αυτό που θέλουν.
Να είναι πειθαρχημένο και υπάκουο, το «τέλειο» παιδί, ακριβώς όπως θέλουν οι γονείς να είναι, με μοναδικό στόχο την αποδοχή και την αγάπη των γονιών του.
Σε περιπτώσεις που ίσως έχει εναντιωθεί στα θελήματά των γονιών, έχει επιδείξει κακές συμπεριφορές, ζήλεια εγωισμό, αντίρρηση, ανάρμοστη συμπεριφορά έχει έρθει αντιμέτωπο με τη διαπραγμάτευση των συναισθημάτων αποδοχής και αγάπης των γονιών του.
Πολύ συχνά, ακούμε την φράση «Εάν φας όλο σου το φαγητό θα πάμε βόλτα στις κούνιες».
Αν φας δηλαδή αυτό που έχω επιλέξει για σένα, είτε σου αρέσει είτε όχι θα επιβραβευτείς με μια έξοδο.
Μόνο εάν με υπακούσεις θα κερδίσεις την διασκέδαση που θες.
Άλλη φράση που λέμε επίσης αρκετά συχνά «Στεναχωρείς πολύ τη μαμά και την κάνεις να κλαίει όταν δεν την ακούς».
Που σημαίνει πως εάν έχεις αντίθετη άποψη με τη δική μου, κάνεις έναν άνθρωπο δυστυχισμένο.
Μία θεώρηση που γεμίζει το παιδί ενοχές και αντανακλά πεποιθήσεις για το ποιο είναι το καλό και το κακό.
Νιώθοντας έτσι κακό παιδί που πληγώνει έναν άνθρωπο και ιδίως τον φροντιστή του. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ανεπαρκής, αχάριστος και ανάξιος της αγάπης και φροντίδας του.
Με λίγα λόγια αυτά τα άτομα, απ’ την παιδική ηλικία χάνουν το σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης και ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.
Αυτός ο μαθημένος ρόλος συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή βεβαίως. Το άτομο που έχει μάθει να είναι το «καλό παιδί» ζεί όλη του τη ζωή με το αίσθημα της ενοχής και το φόβο της απόρριψης από τους σημαντικούς άλλους ανθρώπους στη ζωή του.
Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του καλού παιδιού πασχίζουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα θέλω όλων των άλλων και επομένως οι ίδιοι μένουν πάντα με το αίσθημα του ανικανοποίητου και δεν μπορούν να σταθούν ποτέ σε μια δική τους ανάγκη γιατί πάντα θα προηγούνται οι ανάγκες των άλλων.
Οι επιπτώσεις του συνδρόμου του καλού παιδιού πιο συγκεκριμένα:
Το καλό παιδί:
-
Έχει πάντα ελάχιστες προσδοκίες από τους άλλους και εάν κάποιος κάνει κάτι για σας νιώθετε πως πρέπει να του το ξεπληρώσετε στο 100%. Πεποίθηση που οφείλεται στους ναρκισσιστές γονείς σας και δεν είναι υγιής. Επομένως πάντα περιβάλλονται από τοξικούς ανθρώπους και ζουν μέσα σε σχέσεις που τους απογοητεύουν μόνιμα.
-
Ζει πάντα με το άγχος να προλάβει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των άλλων που έχει αναλάβει αλλιώς δυσκολεύεται πολύ να διαχειριστεί τις ενοχές του και δεν έχει ποτέ χρόνο για εκείνον.
-
Δυσκολεύεται να θέσει προσωπικούς στόχους γιατί φοβάται μια επικείμενη αποτυχία. Επομένως πάντα οδηγείται σε αναβολή των στόχων και των προσωπικών του σχεδίων.
-
Καταπιέζει συνεχώς το συναίσθημα του θυμού του για να μην έρθει σε σύγκρουση και να παραμένει αρεστός στους γύρω του. Με την πάροδο του χρόνου όλο αυτό θα ξεσπάσει με την μορφή συνήθως χρόνιας διαταραχής ή με ψυχοσωματικά συμπτώματα.
-
Οι σχέσεις του πάντα είναι επιφανειακές και μονόπλευρες γεμάτες αγωνία για την αποδοχή των άλλων. Η αγάπη και η εκτίμηση κερδίζονται μόνο με την προϋπόθεση να είναι «καλό παιδί».
Συνοψίζοντας, o τίτλος του καλού παιδιού υπονομεύει την αυταξία και την αυτοπεποίθησή του ατόμου που το συνοδεύει. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι σχέσεις έχουν αξία όταν στηρίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη και όχι στην προσφορά.
Η πρόσφορα σε όλα τα επίπεδα πρέπει να γίνεται συνειδητά με θέληση και όχι από ενοχή.