top of page
Person with Make-up

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ

Καθημερινά ακούμε,  διαβάζουμε,  μαθαίνουμε ορολογίες  όπως trans, transgender, ΛΟΑΤΚΙ και άλλες πολλές που ίσως μας φαίνονται οικείες  αλλά  αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι αντιπροσωπεύουν.   
Η δυσφορία του φύλου ποτέ άλλοτε δεν είχε απασχολήσει τόσο τα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα όσο σήμερα. 
Η κατάσταση αυτή αμφισβήτησης της ταυτότητας του φύλου παλαιότερα ήταν γνωστή ως διαταραχή ταυτότητας φύλου.

Στην νεότερη έκδοση του ψυχιατρικού εγχειριδίου DSM-5 που κυκλοφόρησε το 2013, εισήχθη ο νέος όρος «δυσφορία του φύλου» που αντικατέστησε την «διαταραχή ταυτότητας φύλου». 
Ως δυσφορία του φύλου ορίζεται η ενοχλητική σύγκρουση που βιώνει το άτομο μεταξύ του βιολογικού του φύλου και του φύλου με το οποίο το ίδιο προσδιορίζει τον εαυτό του. 
Δηλαδή το άτομο δυσκολεύεται να αποδεχθεί το βιολογικό του φύλο, το φύλο στο οποίο ανήκει κατά την γέννηση του και επομένως αδυνατεί  να αποδεχθεί  τον ρόλο του και νιώθει την ανάγκη να ανήκει στο αντίθετο φύλο. 

Η Η δυσφορία προς το φύλο εκφράζεται με την υιοθέτηση αντίστοιχων συμπεριφορών. 
Κάτι που ξεκινάει από την ηλικία μόλις των 2 ετών που διαμορφώνονται τα κοινωνικά στερεότυπα. Τα κορίτσια πρέπει να παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με τα αυτοκίνητα. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής ωστόσο,  για παράδειγμα ένα κορίτσι μπορεί να φορέσει παντελόνι αλλά  φαίνεται περίεργο ένα αγόρι να φορέσει φούστα. 
Συνήθως τα άτομα με δυσφορία προς το φύλο τους απορρίπτουν ρούχα και παιχνίδια  του φύλου τους, αρνούνται να ουρούν με τρόπο που συνηθίζεται από το γενετήσιο φύλο τους, δείχνουν αποστροφή προς τα γεννητικά τους όργανα και πολλές φορές αηδία προς τις αλλαγές που βιώνει το σώμα τους.


Η επιβεβαίωση του διαφυλισμού είναι αρκετά σπάνια καθότι πολλές φορές καλύπτεται ή συνοδεύεται από άλλα ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.   
Ο διαφυλισμός δεν συνεπάγεται απόλυτα σε ομοφυλοφυλισμό. 
Κάτι τουλάχιστον που δεν μπορεί να διασαφηνιστεί πριν την έναρξη της ήβης. Διαφοροποιείται ο καθορισμός ταυτότητας φύλου από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. 
Blogger with Mobile Phone

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στην δυσφορία του φύλου: 
Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η ανακούφιση του ατόμου από το άγχος και την δυσφορία που βιώνει και να το βοηθήσει να αποδεχτεί το σώμα του και τον εαυτό του.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα άτομα που βιώνουν δυσφορία του φύλου γίνονται θύματα εκφοβισμού ρατσισμού και κακοποίησης. 

Μέσω της ψυχοθεραπείας παρέχεται η υποστήριξη και η δυνατότητα αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ατόμου και η  αποφυγή κατάθλιψης ακόμη και αυτοκτονικού ιδεασμού. Επίσης η ψυχοθεραπεία στοχεύει στην δόμηση μιας νέας προσωπικότητας που θα αγαπήσει το άτομο και θα του εξασφαλίζει την δυνατότητα να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τον εαυτό του το σώμα του και το ρόλο του μέσα στην κοινωνία.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page