top of page
Child therapy

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η λέξη διαζύγιο χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στην σημερινή μας επικοινωνία. Τα ποσοστά των διαζευγμένων γονιών είναι ιδιαίτερα αυξημένα τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες 2 στους 5 γάμους οδηγούνται στο διαζύγιο, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό διαμορφώνεται 2 διαζύγια στους 4 γάμους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 19η Θέση.  
Ο Beck-Gernsheim δε διστάζει να αναφέρει πως «η μικρή διάρκεια του γάμου θα αποτελέσει τον κανόνα του μέλλοντος στην οικογένεια». 

Η διάσπαση της οικογένειας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βαριά επιφορτισμένο γεγονός και μια πολλαπλώς ψυχοφθόρα διαδικασία τόσο για τους ενήλικες, όσο και  για τα παιδιά. 
Διαταράσσει τις μικρές κοινωνίες, τον συγγενικό περίγυρο και πλήττει συναισθηματικά τους άμεσα εμπλεκόμενους και κυρίως τα παιδιά.

Ιδίως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν είναι στην θέση να κατανοήσουν την αλλαγή αυτή στη ζωή τους τείνουν να κατηγορούν τα ίδια τον εαυτό τους για τον χωρισμό των γονιών τους. 
Νιώθουν πως φταίνε αυτά που δεν ζουν πλέον όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, είτε επειδή είναι ανυπάκουα και κάνουν ζημιές, είτε τους κούρασαν τους γονείς τους και δεν τα αντέχουν άλλο.

Με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά καθώς κατανοούν την κατάσταση και μπορούν να επιφέρουν την κρίση τους για το θέμα. 

Ωστόσο μελέτες δείχνουν πώς δεν υπάρχουν τόσο σοβαρές βραχυπρόθεσμες συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά αλλά μακροπρόθεσμες και συναντώνται κυρίως κατά την εφηβεία στα παιδιά.  
Τα παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας  και κυρίως τα νήπια, επηρεάζονται από την νέα κατάσταση του διαζυγίου εκδηλώνοντας συμπεριφορές με διάφορους τρόπους:

  • Αλλαγές στην συμπεριφορά τους, εκρήξεις  θυμού, επιθετικότητα, γενικότερη ευερεθιστικότητα και ένταση που εκδηλώνονται με συμπεριφορές όπως δάγκωμα, χτυπήματα, φωνές, υπερκινητικότητα, ανυπακοή, απομόνωση, δεν συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια. Η παραβατική συμπεριφορά εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβεία. 

  • Μεταπτώσεις στην διάθεση  κατάθλιψη, λύπη, ξαφνική κατσουφιά, το  παιδί μπορεί να ξυπνά ακόμη και μέσα στον ύπνο του με κλάμα. Κάτι που φανερώνει ανασφάλεια και φόβο. Πολλές φορές ακόμη προσκολλάται σε έναν από τους δυο γονείς από τον φόβο του μην τον χάσει. 

  • Επίσης στα νήπια συναντάται παλινδρόμηση σε κάποια επίπεδα ανάπτυξης ή αργοπορία επίτευξης αναπτυξιακών στόχων σε επίπεδο κινητικότητας, ομιλίας, φαγητού, ύπνου. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το στάδιο που μπορεί να έχει αποκτηθεί ο έλεγχος των σφιγκτήρων και το παιδί να παλινδρομεί στο στάδιο της πάνας .

  • Τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν συχνά Μειωμένη απόδοση στο σχολείο έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα. Έχει σημειωθεί πως χαρακτηρίζονται από μία συστολή για συμμετοχή μέσα στην τάξη και ενθάρρυνση για εξωσχολικές δραστηριότητες. 

  • Κάποιες φορές εμφανίζονται και νευρικές συμπεριφορές στις οποίες ξεσπούν το άγχος που βιώνουν όπως το μάσημα των νυχιών ή το τράβηγμα των τριχών και των μαλλιών τους ( ονυχοφαγία τριχοτιλλομανία ) κ.α.

  • Τα παιδιά διαζευγμένων γονιών  συνήθως συναντούν δυσκολίες στην δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους και να δημιουργήσουν προσωπικές σχέσεις μεγαλώνοντας καθώς έχουν χάσει την πίστη τους στην αξία της σχέσης, της αγάπης, και του γάμου. Έχει παρατηρηθεί επίσης σε αυτά τα παιδιά πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα από την ηλικία των 12 ετών.  

Father and Son

Τα παιδιά που βιώνουν το γονικό διαζύγιο υφίστανται πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους οπότε είναι εύλογο αυτό το γεγονός να έχει επιπτώσεις στη ζωή τους.  
Το διαζύγιο ως γεγονός από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Οι μετέπειτα σχέσεις όπως διαμορφώνονται μεταξύ των γονιών με το παιδί και οι σχέσεις μεταξύ των γονέων βοηθούν την ομαλότερη ένταξη του παιδιού στη νέα καθημερινότητα με λιγότερα προβλήματα και λιγότερες αλλαγές. 
Αυτό επιτάσσει ένα αρμονικό περιβάλλον χωρίς συγκρούσεις που η μαμά και ο μπαμπάς σας συνεννοούνται για τις ανάγκες του παιδιού παραμερίζοντας τις προσωπικές τους αντιδικίες. 
Θα καθησυχάσουν το παιδί σε σχέση με την ευθύνη πως δεν είναι εκείνο  που φταίει που χώρισε η μαμά και ο μπαμπάς και θα του εκφράσουν την παντοτινή τους αγάπη και ασφάλεια. Οι γονείς οφείλουν να μιλήσουν ξεκάθαρα ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο του παιδιού για την κατάσταση. 
Τα παιδιά είναι καλό να ενθαρρυνθούν να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν ώστε να πάρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται.
Να είστε σίγουροι πως τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. 


Σημαντική  συμβολή σε όλη αυτή την επίπονα χρονοβόρα και επιβαρυντική συναισθηματικά διαδικασία είναι η συμβουλευτική και υποστήριξη ενός κλινικού ψυχολόγου που θα σας υποδείξει τον καλύτερο τρόπο για την συναισθηματική σας αποφόρτιση, καθώς θα σας συμβουλέψει για την διαχείριση της κατάστασης με τον σωστό τρόπο.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page