top of page
Sad

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ (PTSD)
ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ
POST-TRAUMATIC-STRESS-DISORDER

Οι  τραυματικές εμπειρίες στη ζωή μας έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω μας. 
Μπορούν να μας στιγματίσουν και να αλλάξουν την κοσμοθεωρία μας. Όσο διαφορετική κι αν είναι η εμπειρία του τραύματος που ζήσαμε αυτό που απομένει είναι  πάντα το ίδιο: 

  • φοβίες

  • ανασφάλεια

  • συναισθηματική νωθρότητα

  • χαμηλή αυτοεκτίμηση

  • διαταραχές ύπνου 

  • και ένα αίσθημα συνεχούς επαγρύπνησης

Οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός αρκετά συχνά μπορεί να μας οδηγήσει στην λεγόμενη Μετατραυματική Διαταραχή του Στρες (POST-TRAUMATIC STRESS DISORDER - PTSD).
Τέτοια περιστατικά χρόνια και επαναλαμβανόμενα μπορεί να είναι κακοποίηση στην παιδική ηλικία, η συναισθηματική βία, ο πόλεμος, μια φυσική καταστροφή, κ.α. 

Το σημαντικότερο στοιχείο από ένα άτομο που βιώνει τη Μετατραυματική Διαταραχή είναι η έλλειψη ασφάλειας. Αυτό το άτομο δε νιώθει ασφάλεια ούτε στο σπίτι του, ούτε μαζί με τους οικείους του, ούτε με τον κοινωνικό του περίγυρο ή ακόμα και έξω σε γνώριμο περιβάλλον. 
Ο λόγος που το αίσθημα της ασφάλειας διακυβεύεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στα άτομα αυτά  είναι γιατί κάποτε ή ακόμα και τώρα έχουν βιώσει την προδοσία από σημαντικούς άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.
Αυτό μπορεί να πηγάζει από την παιδική ηλικία όπου ένας γονιός ή ο φροντιστής ενός παιδιού να το κακοποιούσε λεκτικά, σωματικά ή σεξουαλικά.
Ακόμη  είναι πολύ πιθανόν οι συναισθηματικές του και σωματικές ανάγκες του συνεχώς να μην καλύπτονται στη ζωή του.

Psychologist's Office

Οι προσωπικές σχέσεις είναι το πεδίο που πλήττεται περισσότερο.
Κάποιος που βιώνει την μετατραυματική διαταραχή συνηθίσει να είναι επιφυλακτικός με το σύντροφό του, πολλές φορές καχύποπτος και μεταφράζει λάθος τα μηνύματα του συντρόφου του, παραδείγματος χάρη μια ανησυχία του συντρόφου του μπορεί να την δει ως υπερεκριτικότητα απέναντι του ή μια πολύ ελεγκτική συμπεριφορά. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες, να διαλύσουν μία σχέση ή να αποφεύγουν την δημιουργία μιας νέας σχέσης. Με τη σειρά του αυτό οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης μεγαλύτερης  ανασφάλειας και άγχους. 

Τα 3 χαρακτηριστικά των ατόμων με ΜεταΤραυματική Διαταραχή του Στρές ( PTSD). 

  1. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα σχέσεων. Τα άτομα που έχουν βιώσει κάποιο έντονο τραυματικό γεγονός συχνά οδηγούνται σε σχέσεις που νιώθουν ανασφαλής και εντείνουν  το τραυματικό τους πόνο, (πάμε εκεί που πονάμε). Αυτό συμβαίνει γιατί μπερδεύουν το γνώριμο και οικείο με το ασφαλές. Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένας επαναλαμβανόμενος τοξικός κύκλος σχέσεων.

  2. Αποφυγή συναισθημάτων. Τα άτομα που βιώνουν την μετατραυματική διαταραχή δυσκολεύονται να συνδεθούν  συναισθηματικά με άλλα άτομα και χρησιμοποιούν την αποφυγή αυτή ως μηχανισμό άμυνας. Αυτά τα άτομα χαλάνε τις σχέσεις τους ευκολότερα, διώχνουν οικεία άτομα και οικογένεια από δίπλα τους και επεξεργάζονται πιο επιφανειακά τις σχέσεις τους αντί να δημιουργήσουν βαθύτερους συναισθηματικούς δεσμούς με τους αγαπημένους τους. Αυτά τα άτομα νιώθουν μπερδεμένα, θυμώνουν και νοιώθουν πως δεν μπορούν να τους καταλάβουν οι γύρω τους. Πολύ συχνά ζούνε κοινωνικά απομονωμένα.

  3. Έλλειψη εμπιστοσύνης. Είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός τραύματος και πολύ συχνά τα άτομα με μετατραυματική διαταραχή τείνουν να  ντρέπονται και να έχουν αισθήματα ενοχής προς τον εαυτό τους.  Είναι πολύ σημαντικό οι οικείοι τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος να είναι ενημερωμένοι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον παθόντα να διαχειριστεί τα αισθήματα του, να ξεφύγει από την καχυποψία του και την αποφυγή σύναψης σχέσεων.  Όσοι έχουν επιβιώσει ενός τραύματος χρειάζονται συμπαράσταση, κατανόηση και υποστήριξη για να νιώσουν ξανά ασφάλεια, να μπορέσουν να εμπιστευτούν και να ξανα-επενδύσουν στη ζωή τους, στους άλλους ανθρώπους γύρω τους  και στον εαυτό τους.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page