top of page
Consultation

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

20 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ
ΓΙΑ (ΨΥΧΟ) ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που μπαίνουνε σε δίλημμα αν θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιον ψυχολόγο.

Πολύ συχνά αναρωτιούνται αν η ζωή τους είναι «φυσιολογική» και εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το βιώνουν μόνο αυτοί. 

Είναι σύνηθες να περιμένουν  πολύ καιρό μέχρι να πάρουν την απόφαση να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό και τους παίρνει μέχρι και χρόνια για να μπορέσουν να εκθέσουν αυτό που τους προβληματίζει.

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και μία μόνο συνεδρία γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) μπορεί να βοηθήσει.

 

Εδώ θα βρεις τα 20 σημάδια που δείχνουν πως ήρθε η ώρα να απευθυνθείς στον κλινικό ψυχολόγο:

1

Σου περνάει από το μυαλό πολλές φορές. 
Εάν σκέφτεσαι πως πρέπει να δεις έναν ψυχολόγο και το αμελείς, είναι ξεκάθαρο σημάδι πως θέλεις να το κάνεις αλλά κάτι σε κρατάει. Αντί να συνεχιστεί αυτό το εσωτερικό δίλημμα στο μυαλό σου μπορείς απλά να το δοκιμάσεις και να δεις εάν θα σε βοηθήσει. 
Θα γλυτώσεις από το άγχος της αμφιβολίας με αυτό τον τρόπο. 

2

3

Η καθημερινότητά σε δυσκολεύει.

Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να δυσκολεύεται κάθε φορά που κάνεις μπάνιο, στη δουλειά σου ή στα ψώνια στο σουπερμάρκετ, είναι συχνά ένα σύμπτωμα κατάθλιψης ή υπερκόπωσης. 

Αναβάλλεις τους στόχους σου.
Αυτό σημαίνει ότι κάτι σε εμποδίζει και μπορεί να είναι στρες ή η τελειομανία σου.

Ένας καλός θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα.

4

Νιώθεις μοναξιά. 
Η μοναξιά είναι κάτι πιο περίπλοκο ψυχολογικά από ότι νομίζεις.

Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι μοναξιά βιώνεις αλλαγές στον τρόπο την σκέψη σου.
Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται πως οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για αυτούς. Νιώθουν πως δεν έχουν υποστήριξη από κανέναν, ακόμη κι αν έχουν. Αυτές οι  λάθος σκέψεις τους κάνουν να απομονώνονται να πέφτουν σε αδράνεια και τελικά να συμβαίνει αυτό που φοβούνται. 

5

Αναβάλλεις απλά καθημερινά πράγματα.  
Η αναβλητικότητα συνδέεται με διάφορα προβλήματα. Όταν αναβάλλεις από τη μία μέρα στην άλλη τις υποχρεώσεις σου, δημιουργείς μεγάλη ψυχολογική  εξουθένωση  στον εαυτό σου.
Επίσης μπορείς να βλάψεις τους αγαπημένους σου ή τους συναδέλφους σου. 
Ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τις αιτίες που σε οδηγούν σε αυτή την αναβολή και να σε καθοδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.

6

Δυσκολεύεσαι να δημιουργήσεις ή να κρατήσεις φιλίες. 
Κάποια άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να κάνουν φίλους, αλλά δυσκολεύονται να τους κρατήσουν στη ζωή τους.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ίσως γιατί δεν έχουμε μάθει ποτέ πως είναι να έχουμε φίλους στη ζωή μας. Από πολύ μικροί ο καθένας από εμάς έχει το δικό του στυλ προσκόλλησης. 
Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι ανασφαλή τείνουν να έχουν δυσκολία στο να εμπιστευτούν τον σύντροφο τους ή τους φίλους τους. Οι φίλοι είναι σημαντικοί για τη ζωή μας.

Ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τα διαχειρίζεσαι καλύτερα τις φιλίες σου και να αντλείς ικανοποίηση από αυτές.

7

Ο σύντροφος σου ζητάει να κάνετε θεραπεία ζεύγους. 
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ατομική συνεδρία και γι’αυτό έρχονται μαζί με το σύντροφό τους στην θεραπεία. Πολλοί επίσης φοβούνται πως ο θεραπευτής θα πάρει το μέρος του ενός από τους δύο και θα τους θέσει να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν,  ή ακόμη μπορεί και να προτείνει το χωρισμό, κάτι το οποίο φοβούνται.
Κάποιες φορές ωστόσο πολλά ζευγάρια έρχονται σε θεραπεία γιατί ο ένας θέλει να χωρίσει αλλά φοβάται να το πει στον άλλον. Θέλουν λοιπόν τον θεραπευτή να πάρει αυτή την ευθύνη για το ψυχολογικό κόστος του άλλου συντρόφου.
Ένας καλός ψυχολόγος δεν θα πάρει ποτέ το μέρος του ενός συντρόφου αντιθέτως θα εκθέσει όλες τις φοβίες ανοιχτά. Μην φοβάστε πως θα τσακωθείτε και θα ρεζιλευτείτε στον θεραπευτή, να θυμάστε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν κοινούς φόβους με εσάς. 

8

Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας.
Ένα παθολογικό πρόβλημα υγείας εμπεριέχει πάντα και ψυχολογικές συνέπειες. Για παράδειγμα αν μόλις έμαθες πως έχεις διαβήτη και σου είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, εάν έχεις όγκο και αποφεύγεις να κάνεις εξετάσεις και μαγνητικές ή ακόμη δεν ακολουθείς τις συμβουλές και δεν υπακούς στην αγωγή του γιατρού σου, ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς όλες αυτές τις επίπονες καταστάσεις.

9

Το στρες σου δημιουργεί διαταραχή του ύπνου. 
Η ανησυχία, η κούραση, το άγχος και η χρήση ουσιών διαταράσσουν τον ύπνο.

Είναι επαρκείς λόγοι για να αναζητήσεις βοήθεια. 

10

Πρέπει να πάρεις μία σημαντική απόφαση.
Η ψυχοθεραπεία δεν βοηθάει μόνο στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Καθοδηγεί και μας βοηθάει να βρούμε τη λύση σε αυτό που μας απασχολεί την εκάστοτε στιγμή. Όταν καλούμαστε να πάρουμε μία σημαντική απόφαση, ζητάμε τη γνώμη της οικογένειας ή των φίλων μας, αλλά πάντα οι απόψεις τους είναι υποκειμενικές και δε σημαίνει πως είναι οι κατάλληλες για εμάς.

Ο ψυχολόγος μας βοηθάει να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθαρά για την κάθε καταστάση, να κάνουμε μία σωστή εκτίμηση και να διαλέξουμε αυτό που πραγματικά μας ικανοποιεί.

11

Είσαι αναξιόπιστος. 
Εάν ξεχνάς προθεσμίες, στήνεις τους φίλους σου, ή ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου υπάρχουν πάμπολλες ψυχολογικές αιτίες που συμβαίνει αυτό. 
Μία συνηθισμένη είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADHD), αλλά και η κατάθλιψη ή στρές παίζουν ρόλο.  

Δε χρειάζεται να έχεις ενοχές και συμβουλέψου έναν ειδικό.

12

Εάν αναρωτιέσαι αν κάτι είναι προβληματικό η φυσιολογικό.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν κάτι πάει λάθος σε αυτούς. Αυτό έχει να κάνει με ουσίες (αλκοόλ, φαγητό ναρκωτικά) ή με συνήθειες (είμαι εθισμένος στην γυμναστική). Για κάποιους ορισμένες πτυχές της ζωής τους είναι πιο δύσκολες.

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να δεις αν θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στη συμπεριφορά σου ή στις συνήθειες σου.

13

Περνάς πολύ ώρα προβληματισμένος.
Αν σου συμβαίνει αυτό τότε είσαι απαισιόδοξος. Οι αρνητικές σκέψεις και η αναβλητικότητα είναι τα κυριότερα ζητήματα που θίγονται στην ψυχοθεραπεία.

14

Δε σε ικανοποιεί ο ρόλος του γονιού.
Ένας γονέας στην καθημερινότητα έρχεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα γύρω από τη σχέση του με το παιδί ή την συμπεριφορά του παιδιού. 
Αυτό πολλές φορές τον πνίγει. Για να βοηθήσουμε το παιδί μας πρέπει πρώτα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Στην θεραπεία ανηλίκων πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της σχέσης του γονέα με το παιδί. 

15

Δεν είσαι ικανοποιημένος με τη δουλειά σου. 
Πολλές φορές είμαστε δυστυχισμένοι στην εργασία μας και απλά το αποδεχόμαστε επειδή «έτσι είναι η ζωή».  

Μπορεί να νομίζεις πως όλοι νιώθουν το ίδιο, γκρινιάζουν τις Δευτέρες και απεχθάνονται τα αφεντικά τους. 
Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από αυτή την κατάσταση που είσαι εγκλωβισμένος.

16

Διαβάζεις βιβλίο αυτοβοήθειας αλλά δεν μπορείς να το κάνεις πράξη. 
Πολλοί άνθρωποι συνήθως βρίσκουν βιβλία αυτοβοήθειας και προσωπικής βελτιώσεις αλλά τους είναι πολύ δύσκολο να θέσουν σε εφαρμογή όλες αυτές τις συμβουλές. Ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να κάνεις τις ιδέες που έχεις στο μυαλό σου πράξη. 

17

Σε θλίβει κατάσταση του κόσμου. 

Η κατάθλιψη πολλές φορές εμφανίζεται ως απελπισία. Ίσως έχεις φτάσει κι εσύ στο σημείο κάποιες φορές να αναρωτηθείς ποιο είναι το νόημα; Πως όλα πάνε στραβά. Η οικονομία είναι χάλια η πολιτική της χώρας έχει βαλτώσει, κυριαρχεί ο ρατσισμός και σεξισμός και τα social media είναι αυτά που κυβερνούν τον κόσμο. Η θεραπεία δεν βοηθάει στην λύση των κοινωνικών προβλημάτων αλλά δεδομένου πως έχουμε μια ζωή, θα σε μάθει να επιβιώνεις καλύτερα μέσα σε αυτό τον κόσμο και θα ενισχύσει τις αξίες σου.  

18

Δεν σου αρέσει προσωπικότητά σου. 

Ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός και εσύ μπορεί να είσαι νευρωτικός, ενώ άλλος να είναι ανασφαλής, κι άλλος ευαίσθητος.
Η κοινωνία επιτάσσει τον ιδανικό άνθρωπο να είναι ο κοινωνικός τύπος ανθρώπου που δεν αγχώνεται και είναι χαλαρός, πάντα χαρούμενος ανεκτικός και εξωστρεφής. Αυτό ίσως δεν περιγράφει εσένα. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα βρεις τον εαυτό σου, θα μάθεις τι είσαι ακριβώς και θα συμφιλιωθείς με αυτό.

19

Χρειάζεσαι υποστήριξη να αντιμετωπίζεις ένα στρεσογόνο γεγονός στη ζωή σου.

Αντιμετωπίζεις προβλήματα γονιμότητας; Ο πατέρας σου έχει αμνησία; Ο φίλος σου κατάθλιψη ή η μαμά σου πεθαίνει από καρκίνο; Αυτή είναι σημαντικοί λόγοι που θα πρέπει να δεις κάποιον ειδικό δε χρειάζεται να βιώνει ο ίδιος κάποια ψυχική διαταραχή. 

20

Είσαι περίεργος.

Μπορεί να μη χρειάζεται θεραπεία. Ίσως χρειάζεται να εξερευνήσεις μία άλλη πλευρά του εαυτού σου, ή να μάθεις κάποιες τεχνικές για να βελτιώσεις κάποιο τομέα της ζωή σου.
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση του κόσμου η ψυχοθεραπεία δεν απαιτεί μεγάλη δέσμευση.

Ο πιο συνηθισμένος  αριθμός συνεδριών είναι 2- 3 θεραπείες και αυτό όχι λόγω απογοήτευσης απλά γιατί οι θεραπευόμενοι παίρνουν αυτό που θέλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Επομένως τώρα δεν έχεις πολλούς λόγους για να μην ξεκινήσεις κι εσύ ! 

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page