top of page
Above the Clouds

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά Κλινική Ψυχολόγος

ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Ύπνωση και πώς βοηθάει;

Η ύπνωση είναι μια διαφορετική κατάσταση επίγνωσης και αυξημένης χαλάρωσης που στοχεύει στην μέγιστη εστίαση και αυτοσυγκέντρωση. Ονομάζεται και υπνοθεραπεία. 
Αποτελεί μία θεραπευτική τεχνική, η οποία στοχεύει να απελευθερώσει το άτομο από δυσφορικά συναισθήματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς που του δημιουργούν δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του. 
Η Κλινική Υπνοθεραπεία ανήκει στις θεραπείες του Υποσυνείδητου. 
Λειτουργεί κινητοποιώντας το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι το τμήμα επεξεργασίας των συναισθημάτων. 
Εκεί κωδικοποιούνται και οι πρώτες συναισθηματικές καταγραφές της ζωής μας. 
Κατά την ύπνωση, ο κλινικός ψυχολόγος επεξεργάζεται αυτές τις συναισθηματικές καταγραφές ώστε να μην είναι πια τραυματικές και να προκαλούν δυσφορία, συναισθηματική αλλά και σωματική. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης, συντελείται σε βαθύ υποσυνείδητο επίπεδο γι’ αυτό το λόγο αποτελεί και την πιο αποτελεσματική θεραπεία. 
Κάθε τροποποίηση του τρόπου σκέψης, σημαίνει αυτόματα και αλλαγή στο τρόπο δράσης και αντιμετώπισης των αγχογόνων  καταστάσεων της καθημερινότητας. Κινητήριος δύναμη αυτής της αλλαγής της συμπεριφοράς, είναι η συγκινησιακή (συναισθηματική) αλλαγή στην όποια κατάσταση, η οποία βάση βιολογικής άποψης είναι πρωταρχική και έπονται οι συμπεριφορικές αντιδράσεις. 

Sunset

Πως πραγματοποιείται η Ύπνωση

Η ύπνωση συνήθως γίνεται με την καθοδήγηση ενός Ειδικού Ψυχολόγου χρησιμοποιώντας λεκτικές παροτρύνσεις και νοητικές εικόνες. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί. Η ύπνωση συνήθως κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς σε προτάσεις για αλλαγές στην συμπεριφορά τους. 
Η ύπνωση προέρχεται από την ελληνική λέξη « Ύπνος».  Δεν είναι όμως ύπνος. Στην ύπνωση ο θεραπευόμενος έχει πλήρη συνείδηση των πράξεων και των λεγόμενων του. Επικοινωνεί πλήρως με το περιβάλλον. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις σε κατάσταση ύπνωσης. Είναι μια μορφή βαθειάς χαλάρωσης και εσωτερικής εστίασης. Μπορεί σε κάποιες μορφές ύπνωσης να φαίνεται πως κοιμάται ο θεραπευόμενος γιατί το σώμα δεν κουνιέται ή μπορεί να ροχαλίζει ακόμη, αλλά δεν κοιμάται. Έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης που βιώνει καθώς και θυμάται ότι γίνεται κατά την διάρκεια της θεραπείας. 

Πού βοηθάει η θεραπεία της ύπνωσης;

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός σημαντικού αριθμού ιατρικών καταστάσεων και διαταραχών, στις οποίες ψυχολογικοί παράγοντες παρεμβάλουν στα σωματικά συμπτώματα.
Οι συνήθεις ενδείξεις της κλινικής ύπνωσης περιλαμβάνουν:
  • Στρες και άγχος, ειδικά πριν από ιατρικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις. 
  • Κρίσεις πανικού και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD).
  • Κατάθλιψη. 
  • Φοβίες (κοινωνικές, ειδικές φοβίες, έντομα). 
  • Θέματα ελέγχου της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος, της απώλειας βάρους και των διαταραχών ενούρησης.
  • Αϋπνία.
  • Άσθμα.
  • Εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
  • Έλεγχος του πόνου, συμπεριλαμβανομένου μετά από χειρουργική επέμβαση, γέννηση παιδιού, καρκίνο, ινομυαλγία, εγκαύματα και πονοκεφάλους (ημικρανία και ένταση).
  • Δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων και της ψωρίασης.
  • Παρενέργειες της χημειοθεραπείας κατά του καρκίνου ή της θεραπείας με ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του εμέτου.
Παράλληλα, τα οφέλη της ύπνωσης συνεχίζουν να διερευνώνται και να διευρύνονται σε πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Τι πρέπει να περιμένει κανείς σε μια Συνεδρία ύπνωσης;

Ο υπνοθεραπευτής σας εξηγεί τη διαδικασία της ύπνωσης και εξετάζει τους στόχους της θεραπείας σας. 
Στη συνέχεια, ο θεραπευτής συνήθως ξεκινά μιλώντας με ήπιο, χαλαρωτικό τόνο, περιγράφοντας εικόνες που δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης, ασφάλειας και ευεξίας.
Όταν θα είστε χαλαροί και ήρεμοι, ο ψυχολόγος σας προτείνει τρόπους για να επιτύχετε τους στόχους σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τρόπους ανακούφισης του πόνου ή μείωσης της λαχτάρας για κάπνισμα. 
Ο ψυχολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να οραματιστείτε ζωντανές, ουσιαστικές νοητικές εικόνες του εαυτού σας κατά την επίτευξη των στόχων σας.
Όταν τελειώσει η συνεδρία, μπορεί να καταφέρεται να βγείτε από την ύπνωση μόνοι σας. Αν δεν μπορέσετε ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να αυξήσετε σταδιακά και άνετα την εγρήγορσή σας.

Σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να έχετε παρακολουθήσει σε ταινίες ή κατά τη διάρκεια μιας σκηνικής παράστασης από υπνωτιστή, κατά την διάρκεια της κλινικής ύπνωσης οι άνθρωποι δεν χάνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.
Συνήθως παραμένουν ενήμεροι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας και θυμούνται όλα όσα έχουν συμβεί.

Με τον καιρό, μπορεί να είστε σε θέση να εξασκηθείτε στην αυτο-ύπνωση. Κατά τη διάρκεια της αυτο-ύπνωσης, φτάνετε σε μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας χωρίς την καθοδήγηση ενός υπνοθεραπευτή. Αυτή η ικανότητα μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως πριν από μία χειρουργική επέμβαση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες.

Εάν σας ενδιαφέρει να υποβληθείτε σε κλινική ύπνωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να προσεγγίσετε αυτή την εμπειρία με ανοιχτό μυαλό. Οι άνθρωποι που βλέπουν την ύπνωση με θετικό πρίσμα τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα.

Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε την υπνοθεραπεία, είναι σημαντικό να αναζητήσετε έναν επαγγελματία ψυχολόγο που να έχει διαπιστευτήρια και εμπειρία στη χρήση της ύπνωσης ως θεραπευτικό εργαλείο. 
Η ύπνωση λειτουργεί ως αυτούσια θεραπεία αλλά και συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική.

Προγραμματίστε εύκολα και γρήγορα την συνεδρία σας μαζί μου, στο κέντρο Psychology Care ή online μέσω διαδικτύου

210 7234 697 - 694 767 8362

bottom of page