top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Μήπως είσαι με έναν νάρκισσο;

Οι 3 τύποι ναρκισσιστών

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές σχετίζονται με παρόμοιο τρόπο στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης.


Συχνά τους λείπει η ενσυναίσθηση για ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι και συμπονετικοί.


Η έλλειψη ενσυναίσθησης τους οδηγεί σε εγωιστικές τάσεις μέσα στην σχέση, δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη λάθους και συχνά προβάλουν την ευθύνη τους στους άλλους και αναλαμβάνουν το ρόλο του θύματος.


Επίσης, οι ναρκισσιστές μπορεί να μην μπορούν να δουν την οπτική γωνία ενός αγαπημένου προσώπου εάν διαφέρει από τη δική τους.

Αυτό συνήθως οδηγεί στην πεποίθηση ότι έχουν πάντα δίκιο. Παρά αυτά τα δυσλειτουργικά αλλά καθολικά κοινά, οι ναρκισσιστές μπορεί να εμπίπτουν σε τρεις διακριτές κατηγορίες: αστείοι, ωραίοι και θυμωμένοι.



Ο αστείος ναρκισσιστής

Ένας αστείος ναρκισσιστής είναι συνήθως η «ζωή του πάρτι».

Όλοι αγαπούν αυτό το άτομο επειδή κάνει τους ανθρώπους να γελούν. Κωμικός και διασκεδαστικός, αυτός ο νάρκισσος μπορεί να αποκτήσει αρκετούς θαυμαστές.

Αυτό συχνά τροφοδοτεί το εγώ του/της και γίνεται κεντρικό χαρακτηριστικό στην ταυτότητά του/της.


Αυτός ο τύπος ναρκισσιστή, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την περσόνα για να καμουφλάρει τα μειονεκτήματά του σε μια διαπροσωπική σχέση. Πρώτον, ο αστείος ναρκισσιστής αντιμετωπίζει τα πάντα ως αστείο, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων του/της συντρόφου του/της, των αναίσθητων και απερίσκεπτων συμπεριφορών του/της και οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση. Αυτός ή αυτή ξεφεύγει από την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχέσης θεωρώντας τον σύντροφο «κατώτερο».

Μπορεί συχνά να λέει: «Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος; Γιατί πρέπει να καταρρίπτεις τους πάντες;» Αυτός ή αυτή χαρακτηρίζει έναν σύντροφο που προσπαθεί να εντοπίσει και να συζητήσει ένα θέμα στη σχέση ως «αδύνατο να ευχαριστηθεί».


Επιπλέον, ένα αγαπημένο πρόσωπο που αποκαλύπτει ένα συναίσθημα που δεν είναι θετικό και αισιόδοξο απορρίπτεται τακτικά και στη συνέχεια τιμωρείται επειδή αισθάνεται κάθε άλλο παρά ευτυχισμένο. Έτσι, τα πραγματικά συναισθήματα και ζητήματα σπάνια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και αντιμετωπίζονται. Ο αστείος ναρκισσιστής παρακάμπτει ό,τι είναι δυσάρεστο και δίνει στον εαυτό του την άδεια να κάνει ό,τι θέλει, παρά τον αντίκτυπο στους άλλους.


Συχνά αυτός ο τύπος ναρκισσιστή επιδιώκει διασκεδαστικά πράγματα εκτός της σχέσης για να αποφύγει έναν σύντροφο που θέλει να συζητήσει και να επιλύσει προβλήματα. Πάντα με φίλους ή ασχολούμενος με χόμπι, ο διασκεδαστικός ναρκισσιστής συχνά αφήνει πίσω τον σύντροφο του.

Για παράδειγμα, ο Σωτήρης και η Λίζα είναι παντρεμένοι εδώ και 10 χρόνια. Ο Σωτήρης εργάζεται πολλές ώρες και απολαμβάνει χρόνο με τους φίλους του. Η Λίζα τηλεφωνεί στον Σωτήρη στη δουλειά και ρωτά αν μπορούν να μιλήσουν για ένα προσβλητικό σχόλιο που έκανε ο Σωτήρης νωρίτερα καθώς έφευγε για το γραφείο. Ο ίδιος λέει, «Ήταν απλώς ένα αστείο! Εξάλλου, δεν μπορώ απόψε γιατί έχω σχέδια με τους συναδέλφους μου και μετά έχω ένα ματς ποδοσφαίρου να δώ». Ο Σωτήρης επιστρέφει σπίτι αφού η Λίζα κοιμάται και περνάει τις επόμενες μέρες του με παρόμοιο τρόπο. Αποτυγχάνει να λύσει οποιοδήποτε θέμα μέσα στην σχέση και να συζητήσει το πρόβλημα με τη Λίζα.



Ο ωραίος ναρκισσιστής

Ο ωραίος ναρκισσιστής μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικόςμε τον αστείο ναρκισσιστή.

Αυτό είναι ένα άτομο που ενεργεί διαφορετικά στο κοινό από ότι στο σπίτι.


Σκύβει προς τα πίσω για να βοηθήσει έναν φίλο, έναν γνωστό, ακόμα και έναν άγνωστο, ωστόσο αντιμετωπίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα με αδιαφορία ή περιφρόνηση.

Αυτή η ασυμφωνία συχνά κάνει τους ανθρώπους στην ιδιωτική ζωή του ναρκισσιστή να αισθάνονται τρελοί. Μπορεί να φαίνεται ότι ολόκληρος ο κόσμος βλέπει αυτό το άτομο ως ήρωα, παρόλο που είναι τελείως διαφορετικό πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο ωραίος ναρκισσιστής μπορεί να διογκώνει συνεχώς τη δημόσια εικόνα του/της για να καμουφλάρει την έλλειψη ενσυναίσθησης και προσωπικής ευθύνης για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Πολλοί άνθρωποι δεν θα πίστευαν ότι ο «ωραιότερος άντρας ή κοπέλα στον κόσμο» είναι ένας εφιάλτης στο σπίτι. Τα αισθήματα ενοχής και ντροπής τείνουν επίσης να διογκώνονται στα άμεσα μέλη της οικογένειας του ναρκισσιστή, επειδή συχνά αισθάνονται σαν να πρέπει να θαυμάζουν τον ναρκισσιστή όπως κάνει η κοινότητα.

Το να βιώνετε κακή διάθεση απέναντι στον ναρκισσιστή επειδή αυτός ή αυτή είναι αδιάφορος, αναίσθητος και στερείται ενσυναίσθησης μπορεί να φαίνεται ασήμαντο σε σύγκριση με τις καλές του πράξεις στον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η ιδέα μπορεί να είναι πολύ τραυματική . Η συναισθηματική κακομεταχείριση δεν πρέπει ποτέ να είναι αποδεκτή.


Για παράδειγμα, η Άννα και η Σοφία ζουν μαζί. Η Άννα ασχολείται έντονα με την εκκλησία και με πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ξοδεύει επίσης χρόνο εθελοντικά σε μια υπηρεσία διάσωσης ζώων. Η Άννα επικοινωνεί με πολλούς από τους φίλους της Σοφίας για να συνομιλήσει και να προσφέρει μια χάρη αν χρειαστεί. Ωστόσο, στο σπίτι, η Άννα αρνείται να σκεφτεί τον εαυτό της και να αναλάβει την ευθύνη για τον ρόλο της σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Συχνά επιρρίπτει όλη την ευθύνη στην Σοφία. Οι τσακωμοί κλιμακώνονται γρήγορα και γίνονται αγώνες κραυγών. Τελικά, η Άννα αποσύρεται και αρνείται να μιλήσει στην Σοφία για αρκετές ημέρες.

Η Άννα ενεργεί επίσης παθητικά - επιθετικά προσπαθώντας να υπονομεύσει τα έργα και τις φιλίες της Σοφίας.

Επικοινωνεί με τους φίλους της Σοφίας για να μεταδώσει την ανεξέλεγκτη ιδιοσυγκρασία της μέσα στο σπίτι και δεν αναφέρει πουθενά την δική της θέση . Απ' έξω, το πρόβλημα φαίνεται να είναι η Σοφία.



Ο θυμωμένος ναρκισσιστής

Ολοκληρώνει την τριάδα ο θυμωμένος ναρκισσιστής. Αυτός ο τύπος ναρκισσιστή εξοργίζεται εύκολα και συχνά προκαλεί εκρήξεις στους ενήλικες.

Οτιδήποτε δεν πηγαίνει με το δικό του ή της τρόπο εξοργίζει αυτόν τον τύπο ναρκισσιστή. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο αποκαλύπτει ένα συναίσθημα που ο ναρκισσιστής δεν θέλει να ακούσει.

Για παράδειγμα, Ο Χρήστος στρέφεται στην σύζυγό του Τάνια , «Ανησυχώ πραγματικά για τον Κων/νο. Δεν φαίνεται χαρούμενος». Η Τάνια Θυμώνει και φωνάζει: «Τι λες; Με λες κακή μαμά; Ξέρω τον γιο μου!

Ο Κων/νος είναι καλά! Θέλεις απλά να με επιπλήξεις ! Εσύ είσαι αυτός που βάζεις τη δουλειά πάνω από την οικογένεια!».

Ο θυμωμένος ναρκισσιστής είναι υπεραμυντικός και αμέσως ξεσπά με λεκτική επίθεση.


Αν και είναι εκτός ελέγχου και λέει αξιοθρήνητα πράγματα στα αγαπημένα του πρόσωπα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης οργής, συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτα μετά, είναι σαν να έχει διαγραφεί από τη μνήμη του η επίδειξη οργής. Ωστόσο, τα σημάδια που προκαλεί στους άλλους μπορεί να παραμείνουν.


Αυτός ο τύπος ναρκισσιστή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στα αγαπημένα τους πρόσωπα επειδή αναγκάζονται να τους απευθύνονται με πολύ λεπτούς χειρισμούς της γλώσσας για να αποφύγουν να απογοητεύσουν τον ναρκισσιστή. Οι εκρήξεις οργής συχνά τραυματίζουν μέλη της οικογένειας επειδή ο νάρκισσος είναι σκληρός. Η προσπάθεια πρόβλεψης και αποφυγής αυτών των επεισοδίων γίνεται συχνά η αποστολή ενός ατόμου στο σπίτι. Ωστόσο, το να ζεις με αυτόν τον τύπο ναρκισσιστή εκλύει ένα μόνιμο φόβο και άγχος που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου.


Αν και αυτοί οι τύποι ναρκισσιστών είναι ελαφρώς διαφορετικοί, μοιράζονται τους ίδιους δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς σε μια διαπροσωπική σχέση. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να δει στοιχεία και των τριών τύπων σε ένα άτομο. Είναι χρήσιμο και απαραίτητο πολλές φορές για ένα άτομο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη.

Η συμβίωση με ένα άτομο που κακομεταχειρίζεται συναισθηματικά τους αγαπημένους του/της συχνά επηρεάζει την ευημερία ενός ατόμου καθώς πλήττει την ψυχική και σωματική υγεία του.


154 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page