top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Γνωρίστε το breadcrumbing. Όλοι το βιώνουν τουλάχιστον 1 φορά στην ζωή τους.

Ο πρώην σου, σου στέλνει μήνυμα από το πουθενά και ρωτάει πώς είσαι. Σου λέει ότι του λείπεις ενώ δεν έχεις νέα του για μήνες. Είστε λοιπόν θύματα του “breadcrumbing”.


Το Breadcrumbing προέρχεται από τις λέξεις bread «ψωμί» και crumbs «ψίχουλα» και περιγράφει την συμπεριφορά των ατόμων που ρίχνει ψίχουλα αγάπης και ενδιαφέροντος σε ένα άτομο χωρίς παραπάνω βλέψεις, απλώς και μόνο για να κρατούν το ενδιαφέρον του αμείωτο όσο εκείνοι θέλουν. Στην ουσία το breadcrumbing είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων που θέλουν να κρατούν επικοινωνία, αλλά δεν θέλουν καμία παραπάνω δέσμευση.

Είναι όταν ένα άτομο σας δίνει αρκετή προσοχή για να σας «στριμώξει» ή σας κάνει να πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται για εσάς. Θα εμφανιστούν στη ζωή σας και μετά θα εξαφανιστούν το ίδιο γρήγορα. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αισιόδοξοι στην αρχή αλλά στη συνέχεια σας δημιουργεί σύγχυση και πληγώνεστε.


Το breadcrumbing μπορεί να είναι μια τυπική συμπεριφορά των ναρκισσιστών και άλλων τοξικών ανθρώπων. Το Breadcrumbing συνήθως γίνεται μέσω ενός κειμένου ή άμεσου μηνύματος χαμηλής προσπάθειας. Ο νάρκισσος μπορεί να σας μπερδέψει με μελλοντικές παραποιήσεις, αναφερόμενος αόριστα σε κάποιο σχέδιο για τους δυο σας στο μέλλον που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ. Μετά φαίνεται να κόβουν την επαφή μαζί σου. Μπορεί να αναρωτιέστε αν είπατε κάτι λάθος ή κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αντίθετα, αυτή η διακοπή της επικοινωνίας δεν έχει να κάνει καθόλου με εσάς — ο νάρκισσος πιθανότατα κάλυπτε τις ανάγκες του εγώ και μετά προχώρησε.



Οι ναρκισσιστές φαίνεται να σας θρυμματίζουν όταν νομίζουν ότι νιώθετε ξανά ο εαυτό σας—αισθάνεστε ότι έχετε απελευθερωθεί και ξαναφτιάχνετε τη ζωή σας. Οι ναρκισσιστές μπορεί να σας ξετρυπώσουν αμέσως μετά το τέλος της σχέσης ή ακόμα και χρόνια αργότερα.

Το breadcrumbing συνήθως βοηθά τους ναρκισσιστές να καταπραΰνουν τον εγωισμό τους, ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αισθήματα ανεπάρκειας.


Γιατί να σε τραυματίσει» ένας ναρκισσιστής; Συνέχισε να διαβάζεις.


1.Σε κρατά σε "εγρήγορση."

Παρέχει στους ναρκισσιστές άνεση ότι εξακολουθείτε να είστε πρόθυμοι να επικοινωνήσετε μαζί τους. Τείνουν να διατηρούν μια «εναλλαγή» πρώην συντρόφων και πρώην φίλων με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν όταν χρειάζονται μια τόνωση του εγώ. Κάθε τόσο, θα διασφαλίζουν ότι η εναλλαγή διατηρείται φρέσκια βλέποντας ποιος απαντά στα μηνύματά τους. Στη συνέχεια σας "αρχειοθετούν” πάλι μακριά για όταν θα γίνετε ξανά χρήσιμοι σε αυτούς.


2.Τους κρατάει στο μυαλό σας.

Ένας από τους χειρότερους φόβους ενός τοξικού ανθρώπου ή νάρκισσου είναι να τον αγνοήσει κάποιος ή να μην τον σκέφτεται. Ξέρουν ότι ήδη σε έχουν απορρίψει όταν σε πλησιάζουν φαινομενικά από το πουθενά. Αμέσως μετά επιβεβαιώνονται ότι κατοικούν στις σκέψεις σας. Αυτό τους ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τους χαρίζει μια αίσθηση δύναμης. Και μόνο η ιδέα ότι είναι στο μυαλό σας είναι αρκετή για να έχουν μια ανακούφιση από τα συναισθήματα του κενού που βιώνουν. Στόχος τους είναι να πάψουν να νιώθουν ένα ναρκισσιστικό κενό.


3.Χρειάζονται κάτι από εσάς.

Οι ναρκισσιστές θα επικοινωνήσουν μαζί σας σαν να μην συνέβη τίποτα τρομερό κατά τη διάρκεια της σχέσης σας. Θα είναι φιλικοί και χαρισματικοί. Τότε ανακαλύπτεις γιατί επικοινώνησαν μαζί σου—θέλουν κάτι από σένα. Μπορεί να γνωρίζουν ότι μπορείτε να τους βγάλετε εισιτήρια για μια εκδήλωση ή χρειάζονται τη βοήθειά σας για κάτι στο σπίτι τους. Δεν ξεκινούν την επικοινωνία εκφράζοντας κατευθείαν το αίτημά τους, αλλά μπορεί να σας έχουν προσεγγίσει πρώτα κολακεύοντας σας και μετά μήνες αργότερα να σας μάθουν πώς μπορείτε να τους είστε χρήσιμοι. Εάν πείτε όχι, να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ναρκισσιστική οργή τους.


4.Τους καταπραΰνει μετά την απώλεια του «ναρκισσιστικού αποθέματος»

Οι ναρκισσιστές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ένα «απόθεμα που ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους. Μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα σε άλλη σχέση ή να σας έχουν απατήσει με πολλούς συντρόφους. Το «απόθεμα» δεν έχει πάντα τη μορφή ενός ατόμου. Οι ναρκισσιστές μπορεί να εξαρτούν μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους από τη δουλειά τους. Αν οι δουλειές δεν πάνε καλά ή έχουν απολυθεί, μπορεί να αρχίσουν να ξεσπούν. Εάν το εγώ τους χτυπηθεί, μπορεί να βιώσουν ναρκισσιστικό τραυματισμό. Γνωρίζοντας ότι είστε ακόμα εκεί έξω και είστε πρόθυμοι να ανταποκριθείτε σε αυτά, μπορεί προσωρινά να απαλύνει τα συναισθήματα κενού.


5. Είναι πιο εύκολο να επιστρέψετε σε κάτι ήδη γνώριμο.

Είναι λιγότερη δουλειά για έναν ναρκισσιστή να επιστρέψει στην παλιά σχέση (όπως ένας πρώην σύντροφος) παρά να βρει νέα προσφορά. Η αναζήτηση νέας σχέσης σημαίνει ότι ο ναρκισσιστής έχει πιθανότητες να απορριφθεί. Σημαίνει επίσης ότι ο ναρκισσιστής πρέπει να κρατήσει τη "μάσκα" του όταν αλληλεπιδρά με νέο ερέθισμα . Το νέο «απόθεμα» μπορεί να φύγει αν ο ναρκισσιστής αποκαλύψει ποιος είναι πολύ νωρίς στη σχέση. Εάν γνωρίζουν ότι ένας πρώην σύντροφος ανέχτηκε την παθολογική τους συμπεριφορά, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, υποθέτουν ότι το ίδιο θα ισχύει αν επανασυνδεθούν. Ζυγίζουν τις πιθανότητες να είστε η επόμενη προμήθεια του εγώ τους με το να σας θρυμματίσουν.


Πώς να ανταποκριθείτε στο Breadcrumbing;


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανταποκριθείτε στο breadcrumbing είναι να μην κάνετε τίποτα. Μην απαντάτε σε προσπάθειες επικοινωνίας μαζί σας. Σημειώστε γιατί δεν θέλετε πλέον να έρθετε σε επαφή με αυτό το άτομο και πώς σας έκανε να νιώθετε. Αποκλείατε τον αριθμό τηλεφώνου, το email και τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων αυτού του ατόμου. Αποκλείστε κάθε πρόσβαση σε εσάς.


Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Το να κόψεις κάποιον μπορεί να είναι επώδυνο αν έχεις τραυματικό δεσμό μαζί του. Εάν έχετε παιδιά με αυτό το άτομο, η μη επαφή μπορεί να μην είναι μια επιλογή. Ωστόσο, μια περιορισμένη επαφή μπορεί να είναι εφικτή.


Όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς αυτό το άτομο να είναι στη ζωή σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε. Μιλήστε με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν αισθάνεστε σύγχυση ή καταστροφή από την παρέμβαση αυτού του ατόμου.


47 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page