top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Γιατί κάθε χρόνο δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά.


Τέτοια περίοδο κάθε χρόνο θέτουμε νέους στόχους, Κάνουμε νέα όνειρα για μια νέα αρχή , νέα ξεκινήματα, «θέλω να αδυνατίσω», « θέλω να κάνω σχέση» , « θέλω να βρώ δουλειά».

Κάνουμε τον απολογισμό μας την προηγούμενης χρονιάς , Καταλήγουμε όμως με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Κάτι πήγε λάθος , δεν επιτεύχθηκαν όλα όσα αποφασίσαμε να κάνουμε στην αρχή της χρονιάς.


Μήπως ανήκεις κι εσύ στο 45% των ανθρώπων που θέτουν στόχους κάθε αρχή του έτους αλλά τους δυσκολεύει υλοποίηση τους ;

Πολύ απλά αυτό συμβαίνει γιατί το μακροπρόθεσμο της υπόθεσης δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.


Έρευνες δείχνουν:

  • > 27% των στόχων εγκαταλείφθηκαν ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου

  • > 80% Εγκαταλείφθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

  • > Μόνο 9% των ανθρώπων που βάζουν στόχους στην αρχή της νέας χρονιάς τους πετυχαίνουν.

Τι σημαίνει όμως αυτό ? πως δεν πρέπει να θέτουμε στόχους και να κάνουμε όνειρα; Όχι, Του εναντίον

Όνειρα και στόχοι μας κάνουν να νιώθουμε δυνατοί, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και νιώθουμε αυτοσεβασμό.

Αυτό που λείπει είναι ο σωστός προγραμματισμός.


Πως μπορούμε όμως να τον πετύχουμε:


  • - [ ] Θέτουμε ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους. Διαλέγουμε τους πιο σημαντικούς, την έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς να κάνουμε τη νέα χρονιά. Για παράδειγμα αν λέμε: «Να ξεκινήσω την άσκηση, να κόψω το κάπνισμα , να χάσω πολλά κιλά , να έχω περισσότερο προσωπικό χρόνο κ.ο». Σίγουρα θα δυσκολευτούμε πολύ να τα καταφέρουμε διότι είναι στόχοι και αρκετά μεγάλοι, κάτι που απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια.

  • - [ ] Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον προσωπικό μας στόχο από την επιθυμία μας και να ‘ ναι πολύ καλά οριοθετημένος. Είναι κάτι που εμείς θέλουμε να αλλάξουμε; είναι κάτι που ενοχλεί τους άλλους και θέλουν οι άλλοι να το αλλάξουμε; Είναι κάτι που Εξαρτάται μόνο από εμάς;

    • Πχ «να σταματήσω την δουλειά και να κάνω μόνιμα διακοπές» κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί είναι ουσιαστικά ανέφικτο.

    • «να σταματήσουν οι καβγάδες με την σύζυγό μου» επίσης Είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί διότι δεν εξαρτάται από τη δική μας μόνο αλλαγή.

  • - [ ] Οργανώστε πολύ καλά τα βήματα για την επίτευξη του κάθε στόχου. Όταν κάποιος θέλει να χάσει κιλά για παράδειγμα πρέπει να ορίσει πόσα ακριβώς θέλει , μέσα σε τι διάστημα και πώς ακριβώς θα τα χάσει. Το «να πηγαίνω γυμναστήριο» είναι κάτι πολύ γενικό και αόριστο που θα αναβληθεί για αύριο. Σε αυτό βοηθάει πολύ να κρατήσετε ένα ημερολόγιο στόχων που να σημειώνετε τι κάνετε , τα βήματα σας, τις αλλαγές που σημειώνετε.

  • - [ ] Αντάμειψε τον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα βήμα ,κάθε φορά που βρίσκεστε όλο και πιο κοντά στο στόχο σας. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό που χωράει εύκολα στην καθημερινότητά σας (Όχι φαγητό) , να δείτε την Αγαπημένη σας ταινία για παράδειγμα. Μίλησε στον εαυτό σας με θετικούς όρους και μην αμελήσετε να του πείτε «μπράβο ,τα κατάφερες».


Σε περίπτωση που έχετε ένα πισωγύρισμα μην τα παρατάτε, Να θυμάστε πως η αλλαγή και η καθιέρωση μίας νέας συνήθειας δεν είναι εύκολη υπόθεση χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή.


Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στους νέους μας στόχους.


22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page