top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Πως μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας;


Η κλινική ύπνωση χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις στην προετοιμασία για κάτι που θέλει να πετύχει ο θεραπευόμενος. Όταν πολλές φορές θέτουμε σημαντικούς στόχους για την ζωή μας ή όταν η επίδοση μας πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την ζωή μας.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις έντονου στρες όταν έχουμε να δώσουμε κάποια πολύ σημαντική εξέταση πχ Πανελλήνιες εξετάσεις, συνέντευξη για μία δουλειά, μία σημαντική παρουσίαση, ακόμα και για μία σημαντική προσωπική συνάντηση που μας ενδιαφέρει έκβαση της.

Η ύπνωση λοιπόν βοηθάει στο να μας προετοιμάσει ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο μας. Στηρίζεται στην ικανότητα του κάθε ατόμου να προγραμματίζει τον εαυτό του έτσι, ώστε να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.


Πώς γίνεται αυτό;

Πρόκειται για μία διαδικασία εντατικής πολυεπίπεδης μάθησης, η οποία βασίζεται στην κλασική εξαρτημένη μάθηση. Όπως έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ενεργοποιείται το υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου, επομένως, η μάθηση γίνεται σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Κατά την υποσυνείδητη μάθηση, ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου τα οποία δεν είναι συνήθως ενεργά όταν χρησιμοποιούνται συμβατικές μεθόδους μάθησης. Είναι γνωστό πως ο νους δεν μπορεί να ξεχωρίσει την φαντασία απ’ την πραγματικότητα γι’ αυτό και τα όνειρα μας επηρεάζουν την πραγματικότητα μας.

Ονειρευόμαστε τα γεγονότα της ζωής μας και τον εαυτό μας μέσα σε μελλοντικές εμπειρίες πριν συμβούν στην εξωτερική πραγματικότητα. Επομένως εκείνη τη στιγμή που είμαστε μέσα στην επίμαχη εμπειρία στην πραγματικότητα η γνώση ξεπηδάει αυθόρμητα με μία πληρότητα και ακρίβεια η οποία δεν είναι χαρακτηριστική της μάθησης που γίνεται συνειδητό επίπεδο.


Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που κάνουμε σε κατάσταση ύπνωσης είναι ότι ο θεραπευόμενος ταυτίζεται και μπορεί να «μπει μέσα» στα άτομα που παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου του, δηλαδή βλέπει τον εαυτό του μέσα από αυτά τα άτομα.


Η διάρκεια όλης της προετοιμασίας μπορεί να γίνει μόλις σε μια συνεδρία.

Χωρίς αμφιβολία με την ύπνωση είναι ευκολότερο να πετύχουμε το επιθυμητό κέρδος της επίδοσης /απόδοσης.

69 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page