top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Χάστε κιλά μέσω της κλινικής ύπνωσης!

Τι είναι η Υπνοθεραπεία;

Η υπνοθεραπεία περιλαμβάνει τόσο το συνειδητό επίπεδο νόησης όσο και το υποσυνείδητο επίπεδο νόησης.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες ο συνειδητός νους μπορεί να επεξεργαστεί μόνο περιορισμένο αριθμό πληροφοριών τη κάθε φορά. Από την άλλη πλευρά, το υποσυνείδητο  διαχειρίζεται ασυνείδητα βιολογικά συστήματα καθώς και ψυχοσυναισθηματικές συμπεριφορές - βιολογικές διεργασίες όπως η αναπνευστική, το καρδιαγγειακό σύστημα και το πεπτικό σύστημα που λειτουργούν χωρίς συνειδητή συμμετοχή.

 

Συμπεριφορές όπως η υπερκατανάλωση τροφής, το κάπνισμα και άλλοι καταναγκασμοί μπορεί να φαίνονται «αυτόματες» και εκτός συνειδητού ελέγχου του ατόμου που αναζητά θεραπεία. Ενώ βρίσκεται σε κατάσταση υπνωτικής έκστασης, ένα άτομο είναι σε θέση να διεργαστεί θέματα και στόχους σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Τα υποσυνείδητα κίνητρα ή οι αποστροφές για κάποιες συμπεριφορές, επεξεργάζονται μέσω καθοδηγούμενων εικόνων και θετικών προτάσεων που δίνονται από τον υπνοθεραπευτή.

 


Λειτουργεί η ύπνωση για την απώλεια βάρους;

Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος έχουν ήδη κάνει πολλές προσπάθειες να κάνουν αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες άσκησης πριν δοκιμάσουν την υπνοθεραπεία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αποθάρρυνσης ή  ακόμη και απελπισίας.


Η υπνοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός ατόμου αντιμετωπίζοντας ζητήματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος, καθώς και την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ συνειδητών και υποσυνείδητων κινήτρων.

 

Ύπνωση για καλύτερη αυτοεκτίμηση και εικόνα σώματος

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την υπερβολική ντροπή από την οικογένεια, τους συνομηλίκους και τα μηνύματα που λαμβάνονται από δημοφιλή μέσα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 50% των Αμερικανών 13χρονων κοριτσιών ανέφεραν ότι δεν ήταν ικανοποιημένα με το σώμα τους. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε σχεδόν 80% όταν τα κορίτσια έφτασαν τα 17 τους χρόνια, ενώ το 25% των ανδρών παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ έχουν αναφέρει δυστυχία με την εικόνα του σώματός τους.

 

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές γύρω από το φαγητό αναφέρουν αισθήματα ντροπής και ενοχής που συμβάλλουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής θα βοηθήσει το άτομο να βελτιώσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και την εικόνα του σώματος.


Μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν υπνωτικές προτάσεις, καθημερινή καταγραφή και θετικές επιβεβαιώσεις.

 
Υπνοθεραπεία για την εναρμόνιση  των συνειδητών και υποσυνείδητων κινήτρων.

Τα συνειδητά και τα υποσυνείδητα κίνητρα μπορεί να μην είναι πάντα σε συμφωνία. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει λάβει τη συνειδητή απόφαση να χάσει βάρος μπορεί να συνεχίσει να κάνει επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα και την υγεία που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να υπάρχουν υποσυνείδητα κίνητρα που το άτομο δεν γνωρίζει.

 

Τα υποσυνείδητα κίνητρα σχετίζονται συχνά με την επιθυμία κάλυψης βασικών αναγκών όπως ευεξία, άνεση, ευχαρίστηση και ασφάλεια. Μια σύγκρουση προκύπτει όταν γίνεται προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς που έχει καλύψει αυτές τις ανάγκες στο παρελθόν. Ο υπνοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει αυτά τα ασυνείδητα κίνητρα και να βρει υγιείς εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

 

Λειτουργεί άμεσα η Υπνοθεραπεία για την απώλεια βάρους;

Η υπνοθεραπεία για απώλεια βάρους δεν λειτουργεί αμέσως όσον αφορά τα αποτελέσματα στην ζυγαριά, ωστόσο σας προετοιμάζει για μεγαλύτερη επιτυχία εάν τη χρησιμοποιήσετε σωστά.

Η πρακτική της υπνοθεραπείας σας βοηθά να γειωθείτε και να ευθυγραμμίσετε το συνειδητό και ασυνείδητο νου σας.



Όταν προέρχεστε από ένα σταθερό  μέρος, μπορείτε να τροποποιήσετε καλύτερα τις πτυχές του τρόπου ζωής και τις στάσεις σχετικά με την απώλεια βάρους.

 

Ποιος πρέπει να δοκιμάσει την υπνοθεραπεία για απώλεια βάρους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να αλλάξουν μπορούν να επωφεληθούν από την υπνοθεραπεία. Η αυτο-αποτελεσματικότητα, η πεποίθηση ότι ένα άτομο έχει την ικανότητα να επιτύχει τους στόχους του/της, παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση οποιουδήποτε προγράμματος που περιλαμβάνει θεραπεία ύπνωσης. Εάν ένα άτομο δεν έχει αυτό το είδος αυτοπεποίθησης, ο υπνοθεραπευτής θα το λάβει αυτό υπόψη και θα συνεργαστεί με το άτομο για να επαναδιατυπώσει τυχόν αμφιβολίες ή δισταγμούς που μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Μόλις καθοριστεί κάποιος βαθμός αυτο-αποτελεσματικότητας, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άτομα που εργάζονται σε ζητήματα που αφορούν:

  1. Παχυσαρκία

  2. Επίτευξη και διατήρηση ιδανικού βάρους

  3. Εικόνα σώματος

  4. Κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης

  5. Διατροφικές διαταραχές*

*Η ύπνωση πρέπει να είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι θεραπείας για μια διατροφική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και πρέπει να τίθεται ως κυρίως θεραπευτικός στόχος. 

 

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της ύπνωσης απώλειας βάρους

Μια τυπική πορεία θεραπείας ύπνωσης για απώλεια βάρους θα περιλαμβάνει μια αρχική αξιολόγηση, τις κυρίως συνεδρίες ύπνωσης και κάποιο είδος παρακολούθησης και υποστήριξης.

 

Κατά την Πρώτη Συνεδρία

Κατά τη διάρκεια της αρχικής αξιολόγησης ένα άτομο μπορεί να ερωτηθεί για τις προηγούμενες και τρέχουσες συνήθειές του σχετικά με το φαγητό και την άσκηση. Πότε, πού και γιατί τρώνε; Τι πυροδοτεί την καταναγκαστική διατροφή; Ποιες σωματικές δραστηριότητες του αρέσουν ή δεν του αρέσουν; Στη συνέχεια θα συνεργαστούν με τον θεραπευτή για να θέσουν επιτεύξιμους στόχους απώλειας βάρους και να διατυπώσουν τις υπνωτικές προτάσεις που θα υποστηρίξουν καλύτερα τα μοτίβα υγιεινής διατροφής και άσκησης.

 

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών ύπνωσης

Μετά έρχονται οι κυρίως θεραπευτικές συνεδρίες. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα τον προσωπικό του στόχο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά από μία ή δύο συνεδρίες, ενώ άλλοι επωφελούνται από ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα θεραπείας.

 

Συμπέρασμα:

Η απώλεια σωματικού βάρους μέσω της ύπνωσης έχει υποστηριχτεί από αρκετές έρευνες και σύγχρονες μελέτες. Μέσω της υπνοθεραπείας ,πορεί το άτομο να διαχειριστεί τις ψυχολογικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής. Αυτό θα τους βοηθήσει όχι μόνο στην απώλεια κιλών αλλά και στην καλύτερη κατανόηση νου και σώματος και στην βελτίωση της γενικότερης αίσθησης του εαυτού.

35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page