top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Tips για την διαταραχή δυσφορίας φύλου !



Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιες μέρες που βιώνουν ίσως μεγάλη ανασφάλεια για την εικόνα τους σε σχέση με άλλες. Η συνεχής ενασχόληση με το πώς «φαίνομαι» ή η υπερπροσπάθεια να κρύψω οτιδήποτε ή οποιοδήποτε σημείο πάνω μου που θεωρώ μειονέκτημα, αποδεικνύει την σωματική δυσμορφική διαταραχή.



Ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη γύρω από την ψυχική ασθένεια είναι πως ΔΕΝ θεραπεύεται.


Παρακάτω θα σας παρουσιάσω κάποιες ρεαλιστικές και πρακτικές τεχνικές από το πρωτόκολλο της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στην θεραπεία της διαταραχής δυσφορίας φύλου.

Οι χρήσιμες αυτές τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν με την παράλληλη υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχολόγου ή ακόμη μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και μόνοι σας.



Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

  • Γιορτάστε τις επιτυχίες σας, δεν έχει σημασία εάν είναι μικρή ή μεγάλη επιτυχία, αφιερώστε χρόνο για επιβράβευση του εαυτού σας και για να παρατηρήσατε τι κάνατε και πώς για το κατόρθωμα σας. Είναι εξίσου βοηθητικό να θυμηθείτε ίσως και παλαιότερες επιτυχίες.

  • Δεχτείτε κομπλιμέντα. Κρατήστε σημειώσεις κάθε φορά που σας κάνουν ένα θετικό σχόλιο και ξαναδιαβάστε το, κάθε φορά που αισθάνεστε άσχημα ή αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

  • Ρωτήστε τους γύρω σας πως σας βλέπουν. Το πιο πιθανό είναι ότι σας βλέπουν διαφορετικά από ότι βλέπετε εσείς τον εαυτό σας.

  • Κάντε μία λίστα με τα πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας και πάνω σας. Για παράδειγμα μπορείτε να συμπεριλάβετε στοιχεία του χαρακτήρα σας, ικανότητες που διαθέτετε, σκέψεις ή οτιδήποτε άλλο αισθάνεστε σημαντικό. Μπορείτε να ζητήσετε και τη γνώμη των άλλων.


Περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

Η φυσική και συναισθηματική φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική για την αποκατάσταση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

  1. Κοιμηθείτε επαρκώς. Οι ώρες που κοιμάστε λίγες οι πολλές επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθετε μέσα στη μέρα.

  2. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Κάνετε συχνά γεύματα και διατηρείται τα επίπεδα σακχάρου σταθερά. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργεια σας.

  3. Γυμναστείτε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει στο πως νιώθετε και θα ενισχύσει την αυτό-εικόνα σας.

  4. Περάστε χρόνο έξω από το σπίτι.

  5. Κάντε μια βόλτα στη φύση ή βρεθείτε με φίλους.

  6. Αποφύγετε οποιοδήποτε ναρκωτικό διασκέδασης και αλκοόλ.

  7. Παρόλο που κάποιο είδους ψυχοτρόπο ή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα στην συναισθηματική δυσφορία που νιώθετε για τον εαυτό σας, μακροπρόθεσμα να ξέρετε πως θα σας κάνει να νιώθετε χειρότερα και ίσως σας εμποδίσει να ανταπεξέλθετε και να χειριστείτε αποτελεσματικά το πρόβλημα σας.


Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε ότι η συμβολή του ψυχολόγου αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο για την αποτελεσματική σας θεραπεία.
55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page