top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Πώς να Ανακοινώσω στους γονείς μου ότι είμαι Transgender ?


Η διαδικασία του να ανοιχτεί και να εξωτερικεύσει το διεμφυλικό άτομο ένα τόσο προσωπικό και βαθύ κομμάτι του εαυτού του όπως η προσωπική του ταυτότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, είναι αρκετά ιδιαίτερη και επίπονη κάποιες φορές.


Το να ανακοινώσεις σε δικούς σου ανθρώπους πως είσαι τρανς ή απροσδιορίστου φύλου, μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο, μπορεί να σε φοβίζει και να σε αγχώνει…

Να σε ενθουσιάζει και να σε απελευθερώνει ταυτόχρονα.

Είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία για τον καθένα και δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να το ανακοινώσεις.



Τα περισσότερα άτομα νιώθουν πιο χαρούμενα και υγιή όταν οι υπόλοιποι τους αντιμετωπίζουν με το φύλο που «νιώθουν» παρά στο όποιο βιολογικό τους φύλο. Να τους προσφωνούν δηλαδή με την σωστή αντωνυμία, «η», «ο», ή «το». Ακόμη και όταν χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα ή να σκέφτονται γι’ αυτά όπως βλέπουν και οι ίδιοι τον εαυτό τους.


Εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση λόγω παρεξήγησης και ασυμφωνίας που υπάρχει σχετικά με το τι είναι τράνς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γνώριμοι με τους όρους , gay, bisexual, lesbian κτλ. Αυτοί είναι σεξουαλικοί προσδιορισμοί. Δεν έχει να κάνει με τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου.

Η τράνς ταυτότητα δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.



Πώς θα αποκαλύψω την ταυτότητα μου;

Όταν το τράνς άτομο αποκαλύπτει για πρώτη φορά την ταυτότητα του στους άλλους που τον βλέπουν και τον αντιμετωπίζουν με την βιολογική του ταυτότητα θα μπορούσε να αναφέρει το εξής: «ξέρω πως γεννήθηκα αγόρι αλλά είμαι κορίτσι και θέλω να με αντιμετωπίζεται ως κορίτσι».


Όταν θέλει το τράνς άτομο να αποκαλύψει την ταυτότητα του σε άτομα που ήδη μπορεί να τον προσφωνούν και να τον αντιμετωπίζουν με το φύλο που θέλει, για παράδειγμα ένα κορίτσι που έχει μεγαλώσει ως αγόρι και η οικογένεια να μην γνωρίζει πως είναι transgender κορίτσι αλλά ο τρόπος ανατροφής του να συμφωνεί με το αγόρι περισσότερο.

Μπορεί να αναφέρει το εξής: σωστά με βλέπετε ως αγόρι. Οι υπόλοιποι γύρω μπορεί να νομίζουν πως είμαι κορίτσι επειδή έτσι γεννήθηκα αλλά θέλω να συνεχίσετε να με αντιμετωπίζετε ως αγόρι.

Αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί αποκάλυψη ταυτότητας είναι περισσότερο αποκάλυψη της ιστορίας του φύλου του ατόμου ή της χρησιμότητας του.

Η αποκάλυψη του φύλου είναι προσωπική υπόθεση. Δικαιούσαι να το κάνεις όταν νιώσεις έτοιμος και ασφαλής με αυτό και με τον οποιοδήποτε τρόπο ΕΣΥ επιθυμείς.


Δε χρειάζεται να το πεις σε όλους ταυτόχρονα ή με τον ίδιο τρόπο. Ούτε υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος αποκάλυψης. Σωστό είναι αυτό που είναι εντάξει για σένα.


Εάν νιώθω αμήχανος ή φοβάμαι να το πω;

Είναι πολύ λογικό. Οι απαντήσεις των ατόμων και οι αντιδράσεις ποικίλουν από πολύ υποστηρικτικές έως καθόλου υποστηρικτικές. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις πως είναι δικαίωμα σου να απολαμβάνεις το σεβασμό όλων.



Μια μερίδα του συνόλου ίσως δε γνωρίζει και δε σέβεται πολλές φορές τις κοινότητες των διεμφυλικών. Επομένως μπορεί να αντιμετωπίσεις ρατσισμό, απόρριψη, μέχρι και βίαιες συμπεριφορές. Αυτές οι φοβίες και ο ρατσισμός για τις διεμφυλικές κοινότητες είναι γνωστές ως σεξισμός, ομοφοβία, τράνς φοβία.


Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν πρέπει το τράνς άτομο να έχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο ατόμων δίπλα του που ξέρει ότι το αποδέχονται και μπορεί να τον βοηθήσουν εάν χρειαστεί. Αυτό το δίκτυο μπορεί να αποτελείται από φίλους, μέλη οικογένειας, μέλη της κοινότητας, θεραπευτές, η όποιον άλλον γνωρίζουν και εμπιστεύονται.


Πριν το ανακοινώσω:

Αποφάσισε πρώτα που θα το ανακοινώσεις. Διάλεξε ένα άτομο που πιστεύεις ότι θα είναι πιο υποστηρικτικό.

Διάλεξε τον τρόπο που θα το κάνεις.

Θυμήσου πως εκτός από την λεκτική επικοινωνία , μπορείς να γράψεις ένα γράμμα ή email . Διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο νιώθεις πιο ασφαλής.

Αν επιθυμείς να το πεις σε κάποιον μπορείς να διαλέξεις αν θα είναι κάπου οι δυο σας ή σε δημόσιο χώρο με ανθρώπους γύρω.


Κατά την διάρκεια:

Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως είναι εντάξει ο τρόπος που νιώθεις. Οποιοδήποτε συναίσθημα είναι δικαιολογημένο. Φόβος, άγχος, αγωνία, ταραχή, υπερηφάνεια κτλ.


Σκέψου τρόπους με τους οποίους θα νιώθεις πιο χαλαρός με το σώμα σου. Κάνε ασκήσεις αναπνοής ή χρησιμοποίησε ένα αγχολυτικό αντικείμενο να κρατάς απασχολημένα τα χέρια σου.


Μετά την αποκάλυψη:

Σίγουρα θα εκπλαγείς με τις αντιδράσεις που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις. Οι περισσότερες από αυτές δε θα’ναι τόσο αυστηρές όσο περίμενες. Θα ήταν καλό να έχεις ένα πλάνο έτοιμο στο πως μπορείς να κόψεις μία συζήτηση όταν αυτή ξεπεράσει κάποιο σημείο και αρχίζει να γίνεται προσβλητική για σένα.

Αν υπάρχει δυνατότητα κανόνισε να συναντήσεις ένα άτομο που εμπιστεύεσαι αμέσως μετά από την συζήτηση. Είτε να γιορτάσετε την εξέλιξη μιας επικοινωνίας είτε να ζητήσεις κάποια υποστήριξη, γνώμη που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα αν δεν πάνε τα πράγματα όπως τα περίμενες.


Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για τους οικείους σου να δεχθούν την νέα σου ταυτότητα. Ίσως χρειάζονται να κάνουν εξάσκηση το νέο σου όνομα ή το νέο ψευδώνυμο σου. Επίσης ίσως έχουν κάποιες απορίες που θα ήθελαν να ρωτήσουν.

Έχε κατά νού πως πολλοί στην προσπάθεια τους να είναι υποστηρικτικοί ίσως κάνουν λάθος και σε πληγώσουν.


Σίγουρα όμως δεν θα είναι αυτό το κίνητρο τους. Πάντως τα περισσότερα άτομα τείνουν να είναι πιο διαλλακτικά και να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία και κατανόηση στα θέματα γύρω από την ταυτότητα φύλου όσο περνάει ο καιρός.



Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια σημαντική αποκάλυψη επιφέρει ψυχική αναστάτωση στο τράνς άτομο και χρειάζεται μια σωστή προετοιμασία και καθοδήγηση.

Σε αυτό το μονοπάτι δεν είσαι μόνος… να θυμάσαι πως έχεις δίπλα σου πάντα έναν ειδικό που μπορεί να σου παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη όταν την χρειαστείς.

185 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page