top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Πώς επηρεάζει η χρήση των κοινωνικών μέσων τους εφήβους; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Έγινε ενημέρωση: 28 Φεβ

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι (95%) ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερους από 1 στους 3 να αναφέρουν ότι τα χρησιμοποιούν ​"σχεδόν συνεχώς". Ενώ οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης  απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών, σχεδόν το 40% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να βιώσουν συνέπειες στην  ψυχική τους υγεία.

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι μαθητές της Δευτέρας  και της τρίτης γυμνασίου  περνούν κατά μέσο όρο 3,5 ώρες την ημέρα σε αυτές τις πλατφόρμες.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΙΑ.

 

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέονται με ανεπιθύμητες συνέπειες , όπως κατάθλιψη και άγχος, ανεπαρκής ύπνος (που μπορεί να διαταράξει τη νευρολογική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη και αυτοκτονικές συμπεριφορές), χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή εικόνα σώματος , συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και διαδικτυακή παρενόχληση. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τα κορίτσια έναντι των αγοριών και για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Οι πρόσθετοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Σχεδόν 2 στους 3 έφηβους ​"συχνά" ή ​"μερικές φορές" εκτίθενται σε περιεχόμενο που βασίζεται στο μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης μεταξύ των νέων.

Τα έφηβα κορίτσια και οι νέοι LGBTQ είναι πιο πιθανό να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό και διαδικτυακή παρενόχληση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα.

 



Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ  ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη νεολαία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου ότι η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης, εξηγείται νευρολογικά καθώς  διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αρχίζουν να ενσωματώνονται και ο προμετωπιαίος φλοιός αναπτύσσεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε αυτή τη φάση, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ανοιχτός στη μάθηση και την ανάπτυξη και οι έφηβοι μπορεί να έχουν εντείνει την ευαισθησία στη φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εφηβεία περιλαμβάνει επίσης βαθιές φυσιολογικές αλλαγές  ώστε οι νέοι άνθρωποι να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους, να αναπτύσσουν σχέσεις και πολλά άλλα. Επομένως, οι πιθανές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης φάσης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ;

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη από συνομηλίκους ή άλλους, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για περιθωριοποιημένους νέους, όπως οι σεξουαλικές μειονότητες και οι μειονότητες φύλου. Για παράδειγμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία των νέων LGBTQ ενισχύοντας τις συνδέσεις με συνομηλίκους, διευκολύνοντας την ανάπτυξη ταυτότητας και παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ:

 

1. Ενίσχυση των προστασιών για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά που αλληλεπιδρούν με όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η ανάπτυξη προτύπων υγείας και ασφάλειας κατάλληλων για την ηλικία, η απαίτηση υψηλότερου προτύπου απορρήτου δεδομένων για τα παιδιά και η ενίσχυση και επιβολή των ελάχιστων ηλικιών.

2. Βεβαιωθείτε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μοιράζονται δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των πλατφορμών τους.

3.  μελλοντική έρευνα τόσο για τα οφέλη όσο και για τις βλάβες της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων χρήσης για παιδιά, εφήβους και οικογένειες.

4. Δώστε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των χρηστών στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ελαχιστοποίηση της βλάβης σε παιδιά και εφήβους.

5. Δημιουργήστε αποτελεσματικά και έγκαιρα συστήματα και διαδικασίες για τη διερεύνηση αιτημάτων και παραπόνων από νέους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και άλλους.

 

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ.

 

·         Δημιουργήστε ένα οικογενειακό σχέδιο μέσων ενημέρωσης με συμφωνημένες προσδοκίες για να δημιουργήσετε υγιή όρια στην χρήση των  κοινωνικών  δικτύων  στο σπίτι.

·         Δημιουργήστε ζώνες χωρίς τεχνολογία και ενθαρρύνετε τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν περιορισμό της χρήσης συσκευών κατά την ώρα του ύπνου και των γευμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογενειακές σχέσεις και οικοδόμηση κοινωνικών δεσμών.

·         Μοντέλο υπεύθυνης συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν συχνά από αυτά που βλέπουν γύρω τους.

Συνολικά, οι κοινωνικοί φορείς , οι εταιρείες τεχνολογίας, οι ερευνητές, οι χρηματοδότες, οι οικογένειες, οι υποστηρικτές και άλλοι πρέπει να συνεργαστούν σε πολύπλευρες στρατηγικές για τη δημιουργία ασφαλών και υγιών περιβαλλόντων χρήσης των κοινωνικών μέσων για τους νέους. Με γνώμονα πάντα την εξέλιξη και πρόοδο διασφαλίζοντας υγιή ψυχικά όρια.

 

Οι γονείς , εκπαιδευτικοί και φροντιστές μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τον ψυχολόγο για άμεση καθοδήγηση και ενημέρωση για τους τρόπους διαχείρισης  των κοινωνική μέσων στα παιδιά όσο και σε εσάς τους ίδιους όταν παραστεί ανάγκη.

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page