top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Η ψυχολογία πίσω από το «διαβάστηκε»...

Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν. Θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι μπορούμε να στείλουμε αμέσως ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε στον κόσμο. Και μπορούν να απαντήσουν σε αυτό σε μια στιγμή επίσης.

Παρά τα όσα θετικά προσφέρει η τεχνολογία είναι επίσης ένα δίκοπο μαχαίρι. Έχει τα μειονεκτήματά της. Οι κλήσεις και τα μηνύματα κειμένου μπορεί να είναι άμεσα, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και ικανοποιητικά όσο η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας που αφαιρείται από τα γραπτά μηνύματα. Κανένας αριθμός, emoji δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως αυτήν την απώλεια.


Η κακή επικοινωνία είναι το έδαφος για σύγκρουση σε μια σχέση.

Ενώ τα μηνύματά μας έχουν γίνει πιο γρήγορα, έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματικά και μερικές φορές είναι εντελώς μπερδεμένα. Μερικοί άνθρωποι συζητούν για ώρες με φίλους σχετικά με το τι σημαίνει ένα μήνυμα στο ίνσταγκραμ.


Στη συνέχεια ξοδεύουν ώρες προσπαθώντας να δημιουργήσουν την τέλεια απόκριση.

Αυτό αφαιρεί την αυθεντικότητα από την επικοινωνία. Ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια καλή ανταπόκριση σε όλους τους τρόπους επικοινωνίας, είναι πιο πιθανό να πούμε ακριβώς πώς νιώθουμε στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να δημιουργήσετε την «τέλεια» απάντηση.

Στην επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, όταν κάποιος δεν σας απαντά και σας ρίχνει ένα θυμωμένο βλέμμα, ξέρετε ακριβώς γιατί δεν ανταποκρίθηκε. Όταν στέλνετε μηνύματα, όταν κάποιος δεν σας απαντά, ερευνάτε τα βάθη του Διαδικτύου, ψάχνετε ιστορίες στα σόσιαλ μίντια και ψαχουλεύετε προφίλ.


Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στις συσκευές τους στις μέρες μας. Όπου κι αν πάτε, οι άνθρωποι φαίνεται να είναι γαντζωμένοι στα τηλέφωνά τους. Αυτό δεν ήταν φυσιολογικό πριν από είκοσι ή και δέκα χρόνια. Αλλά τώρα, είναι φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που δεν είναι πάνω από το κινητό του φαίνεται περίεργο.


Δεν φταίνε οι συσκευές.

Οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στους ανθρώπους, όχι στις συσκευές. Είμαστε κοινωνικά όντα. Ζητάμε επιβεβαίωση από τα άλλα ανθρώπινα όντα. Όταν βλέπετε κάποιον με το πρόσωπό του θαμμένο στο τηλέφωνό του, δεν χρησιμοποιεί Αριθμομηχανή ή Χάρτες. Πιθανότατα παρακολουθούν ένα βίντεο ενός άλλου ανθρώπου ή στέλνουν μηνύματα σε άλλο άνθρωπο.


Η λήψη μηνυμάτων από άλλους μας κάνει να νιώθουμε πως «μετράμε» και σημαντικοί. Μας δίνει την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου. Η μη λήψη μηνυμάτων έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Νιώθουμε άκυροι, ασήμαντοι και αποκλεισμένοι. Η αξία μας μετριέται βάση του αριθμού των μηνυμάτων μας στο inbox.

Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνεστε τόσο άσχημα όταν κάποιος δεν απαντά στα κείμενά σας.

Κάποιος που αφήνει το μήνυμά σας στο « διαβάστηκε » και δεν απαντά είναι ιδιαίτερα σκληρός. Και πονάς σαν να βιώνεις ένα θάνατο.


Λόγοι για τους οποίους δεν απαντάτε σε ένα μήνυμα.

Ας εξετάσουμε τους πιθανούς λόγους που κάποιος δεν απάντησε στο μήνυμα κειμένου σας. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια εξαντλητική λίστα λόγων, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε αυτούς που ισχύουν περισσότερο για την περίπτωσή σας.


1. Σας αγνοεί.

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Το άλλο άτομο δεν ανταποκρίνεται σε εσάς επειδή θέλει να σας αγνοήσει. Δεν θέλουν να σου δώσουν καμία σημασία. Μπορεί να είσαι εντελώς άγνωστος ή, αν τους ξέρεις, μπορεί να είναι θυμωμένοι μαζί σου.

Προσπαθούν εσκεμμένα να σας πληγώσουν μη ανταποκρινόμενοι σε εσάς. Υπάρχει μια «πρόθεση να πληγώσουν» από την πλευρά τους, και νιώθετε ακριβώς αυτό , πληγωμένοι.


2. Μετακίνηση ισχύος

Το να μην απαντάτε στα κείμενά σας μπορεί επίσης να είναι μια κίνηση δύναμης. Ίσως αγνοούσατε τα κείμενά τους νωρίτερα και τώρα σας απαντούν. Τώρα προσπαθούν να σας βάλουν κάτω για να αποκαταστήσουν την ισορροπία ισχύος.


3. Δεν σε εκτιμούν

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να αγνοείς κάποιον για να τον πληγώσεις και στο να τον αγνοείς επειδή πιστεύεις ότι δεν αξίζει τον χρόνο σου. Το πρώτο είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και ελέγχου. Το τελευταίο δεν έχει καμία κακόβουλη πρόθεση.


4. Το ξέχασε

Μπορεί να δουν το μήνυμα κειμένου σας και να σας απαντήσουν στο μυαλό τους χωρίς να σας απαντήσουν πραγματικά. Μπορεί να πουν στον εαυτό τους ότι θα απαντήσουν αργότερα, αλλά ξεχνούν να το κάνουν. Δεν πρόκειται για περίπτωση «σκόπιμης λήθης» όπου κάποιος επιθετικά το κάνει να σας ξεχάσει.


5. Επεξεργασία

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μας έχει προγραμματίσει για άμεσα μηνύματα. Αναμένουμε τα μηνύματα να ταξιδεύουν εμπρός και πίσω αμέσως. Ξεχνάμε ότι η απάντηση απαιτεί μερικές φορές σκέψη. Μπορεί το άλλο άτομο να επεξεργάζεται ακόμα το μήνυμά σας και να προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει αυτό που εννοούσατε.

Ή, έχοντας καταλάβει τι εννοούσατε, δημιουργούν μια καλή απάντηση.


6. Άγχος

Η πίεση για άμεση απάντηση σε ένα μήνυμα κειμένου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει άγχος στους ανθρώπους. Δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν και έτσι καθυστερούν να απαντήσουν.


7. Anti-Texter

Μερικοί άνθρωποι είναι anti-texters. Δεν τους αρέσει να στέλνουν μηνύματα. Προτιμούν τηλεφωνήματα και διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Όταν βλέπουν το κείμενό σας, είναι σαν:

«Θα του τηλεφωνήσω αργότερα».

Ή:

«Θα τη δω τη Δευτέρα πάντως. Θα την προλάβω τότε».


8. Πολύ απασχολημένος

Η απάντηση σε κείμενα είναι κάτι που μπορεί κανείς εύκολα να αναβάλει. Όταν κάποιος είναι πολύ απασχολημένος και λαμβάνει ένα μήνυμα, ξέρει ότι μπορεί να απαντήσει αργότερα. Δεν πάει πουθενά το μήνυμα . Ωστόσο, η επείγουσα εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα.


9. Αδιαφορία

Αυτό σχετίζεται στενά με το παραπάνω «δεν σας εκτιμώ». Όταν κάποιος δεν σε εκτιμά, δεν ενδιαφέρεται για σένα. Αλλά δεν είναι ευγενικό να πείτε σε κάποιον ότι δεν σας ενδιαφέρει. Είναι πιο εύκολο να πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν.

Έτσι, με το να μην απαντάτε, τους ενημερώνετε ευγενικά ότι δεν ενδιαφέρεστε. Ελπίζετε ότι θα λάβουν το μήνυμα και θα σταματήσουν να σας στέλνουν μηνύματα. Αυτό είναι σύνηθες σε πλαίσια γνωριμιών.


10. Αποφυγή σύγκρουσης

Εάν το κείμενό σας είναι θυμωμένο και φορτισμένο με συναισθήματα, το άλλο άτομο μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση μη απαντώντας σε εσάς.

Τι να κάνετε όταν σας αφήνουν στο διαβάστηκε;

Δεδομένου ότι είμαστε πλάσματα που βασίζονται στα συναισθήματα, βιαζόμαστε να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν κακόβουλη πρόθεση απέναντί μας. Από όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πιθανό να επιλέξετε έναν συναισθηματικό όταν κάποιος δεν απαντά στα κείμενά σας.

Πρέπει να με μισεί».

«Δεν με θέλει, δεν του αρέσω ».

Είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνετε για τον εαυτό σας παρά για εκείνους.

Γνωρίζοντας πως αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί όταν κατηγορείτε γρήγορα τους άλλους. Θέλετε πρώτα να εξαλείψετε όλες τις άλλες πιθανότητες πριν αποφασίσετε ότι σας αγνοούν εσκεμμένα.



Εάν κάποιος αγνοήσει τα μηνύματά σας μία φορά, αλλά δεν το έχει ξανακάνει, πρέπει να του δώσετε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τους ανθρώπους ότι σας αγνοούν με βάση ένα μόνο σημείο δεδομένων. Πιθανότατα να είναι λάθος.


Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνετε την υπόδειξη όταν κάποιος σας αγνοεί δύο ή τρεις φορές στη σειρά. Είστε ελεύθεροι να τους αποκόψετε από τη ζωή σας.

Εάν είστε κάποιος που δεν απαντά στα μηνύματα, προσπαθήστε να αναφέρετε τον λόγο που δεν απαντάτε. Αν νοιάζεσαι για αυτό το άτομο.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι πάντα περιμένουν μια ανταπόκριση όταν απευθύνονται σε εσάς. Έστω και ένα απλό «Είμαι απασχολημένος. Θα μιλήσω αργότερα», είναι πολύ καλύτερο από το να μην απαντάς καθόλου.

Πάντα θα είναι άνιση η μάχη ανάμεσα στην προσδοκία και στην πραγματικότητα.

Να θυμάστε όμως πως ο έρωτας δεν βρίσκεται στο «διαβάστηκε» αλλά στο «αγγίχτηκε».

82 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page