top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Ο σύντροφός μου πάσχει από Οριακή διαταραχή προσωπικότητας, Τί να κάνω ;

Όταν αγαπάς κάποιον που ζει με μια ψυχική διαταραχή όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μπορεί να παρουσιαστούν άγνωστες προκλήσεις και σενάρια, τα οποία μπορεί να μην έχεις συνηθίσει.


Εάν εσείς μιλούσατε γαλλικά και ο σύντροφός σας μιλούσε ιταλικά, θα επιμένατε να μιλήσει μόνο τη γλώσσα σας; Πιθανώς όχι.

Μια υγιής σχέση πρέπει να συναντάται στην μέση!

Μαζί, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις.



Συμπτώματα οριακής διαταραχής της προσωπικότητας:

Μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την ΟΔΠ.

Για να επιτευχθεί αυτή η διάγνωση, κάποιος πρέπει να εμφανίζει επίμονα πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:


  1. σημαντικές προσπάθειες για την αποφυγή της εγκατάλειψης με κάθε κόστος

  2. τάση να βλέπουμε τους άλλους με έναν απόλυτο τρόπο και να κρίνεται μια κατάσταση ως μαύρη ή άσπρη (το καλύτερο εναντίον του χειρότερου)

  3. πρότυπο ασταθών σχέσεων

  4. τάση να συμπεριφέρονται με «έντονους» τρόπους

  5. αλλαγή συνηθειών, ενδιαφερόντων και ταυτότητας

  6. δυνητικά αυτοκαταστροφική συμπεριφορά με έντονη παρορμητικότητα, όπως η χρήση ουσιών, η υπερβολική δαπάνη ή απερίσκεπτη οδήγηση

  7. συναισθήματα «κενού»

  8. συναισθηματική αστάθεια ή συχνές αλλαγές στη διάθεση

  9. δυσκολία ελέγχου του θυμού.

  10. συμπτώματα αποπραγματοποίησης ή παρανοϊκών σκέψεων


Οριακή διαταραχή προσωπικότητας και σχέσεις

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ) δεν είναι προσωπική επιλογή. Είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μπορεί ένα άτομο με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να νιώσει αγάπη; Απολύτως! Μπορεί απλώς να δυσκολευτεί να την εκφράσει ή να δημιουργήσει κάποια σταθερότητα στις σχέσεις του.

Πολλά απ’ τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής διαχειρίζονται. Απλώς η συχνότητα και η ένταση αυτών των συμπτωμάτων ποικίλουν σε ένα φάσμα από πιο παρεμβατικά έως λιγότερο παρεμβατικά.


Κάποιος με οριακή διαταραχή προσωπικότητας ίσως βιώνει αυτά τα συμπτώματα έντονα και επίμονα και σε πολλές καταστάσεις.

Αλλά η ενσυναίσθηση και η υπομονή μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να μπαίνετε στη θέση του πάσχοντα και να καταλαβαίνετε γιατί μπορεί να σκέφτεται ή να αισθάνεται αυτό που σκέφτεται ή αισθάνεται. Αν μπορείτε να αξιοποιήσετε μια πτυχή της δικής σας εμπειρίας όπου έχετε νιώσει παρόμοια, αυτό μπορεί να βοηθήσει.








Πώς να στηρίξεις τον σύντροφο σου που πάσχει από Οριακή διαταραχή προσωπικότητας;

Ο σύντροφός σας κι εσείς έχετε διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης των συναισθημάτων σας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να δώσει αρκετά πλεονεκτήματα.

Έχοντας κατά νου ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές του συντρόφου σας δεν είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά ένα σύμπτωμα, μπορεί να σας βοηθήσει να το κατανοήσετε καλύτερα.

Συνιστάται επίσης να επικεντρωθείτε στις συναισθηματικές σας ανάγκες, την ψυχική υγεία και την προσωπική σας ασφάλεια.

Η προθυμία του πάσχοντα να εργαστεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του, εξαρτάται από εσάς.

Η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει, αλλά είναι σημαντικό το άτομο να αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια από μόνο του.


Όταν βγαίνετε με κάποιον με ΟΔΠ, υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να πάτε από το ένα άκρο στο άλλο απ’ την μία να είστε ο ήρωας και απ’ την άλλη να είστε ο κακός στα μάτια τους.

Αυτό ονομάζεται διάσχιση, ένα σύμπτωμα όπου εκλαμβάνονται όλα καλά ή όλα κακά. Μερικές φορές είναι μια αντίδραση στον συναισθηματικό πόνο. Για να το διαχειριστείτε, μπορεί να χρειαστεί να γίνεται ο «κακός τύπος» για λίγο.

Ο σύντροφός σας μπορεί ακόμη και να κάνει το επιπλέον βήμα και να ζητήσει ένα διάλειμμα απ’ την σχέση σας.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν νοιάζεται για εσάς. Μπορεί να δυσκολεύεται να βάλει τα συναισθήματα σε λέξεις, ή μπορεί να φοβάται πως θα φύγετε, έτσι του είναι πιο εύκολο να φύγει πρώτος.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να του δώσετε χώρο για να ηρεμήσει και να ζητήσετε να επανεξετάσετε το τρέχον θέμα αργότερα.

Η επιβεβαίωση είναι πολύ σημαντική!

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σύντροφός σας χρειάζεται περισσότερη επιβεβαίωση από εσάς.


Η Research Trusted Source δείχνει ότι το να ζεις με οριακή προσωπικότητα μπορεί να δυσκολέψει την εμπιστοσύνη σου στις σχέσεις με την σκέψη πως οι άνθρωποι θα φύγουν.

Ο σύντροφός σας μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο αναζητώντας στοιχεία για το πώς νιώθετε πραγματικά, όπως αναλύοντας μηνύματα κειμένου, μηρυκασμούς λέξεων στις συζητήσεις ή δοκιμάζοντας σας με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να σας ζητηθεί να παρέχετε επιπλέον επιβεβαίωση μέσω των λόγων, των πράξεων σας ή της σωματικής σας στοργής.

Όταν αισθάνεστε στοργικά, είναι καλή ιδέα να εκφράζετε ανοιχτά πώς αισθάνεστε όσο πιο συχνά μπορείτε.


Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό σας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την σχέση σας με μερικές στρατηγικές.

  • Ερωτεύτηκες αυτό το άτομο για κάποιο λόγο. Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, θυμηθείτε τι είναι αυτό!

  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να είστε καλός ακροατής. Σκεφτείτε τι προσπαθεί να σας πει ο σύντροφός σας, κάτω από τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του. Αναρωτηθείτε, ποιες είναι οι προθέσεις τους.

  • Αν τους συναντήσεις εκεί που είναι, αντί να προσπαθήσεις να τους αλλάξεις για να σε συναντήσουν εκεί που είσαι, θα μπορέσεις να προχωρήσεις πιο εύκολα μαζί!

  • Εκφράστε τις ανάγκες σας που πρέπει να ακουστούν και ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να ελέγξει πως αισθάνεστε χωρίς να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς αισθάνεστε.

  • Βελτιώστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.

  • Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί δουλειά, αλλά είναι η κόλλα που κρατά τη σχέση σας ενωμένη. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να:

  • Γράψετε τι θέλετε να πείτε και ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

  • Πάρτε βαθιές ανάσες πριν μιλήσετε.

  • Επικεντρωθείτε σε ένα πρόβλημα τη φορά.

  • κρατήστε ανοιχτή τη γλώσσα του σώματος.

  • Μην χρησιμοποιείτε δηλώσεις «εγώ».

  • Επίσης, μην φοβάστε να επιβραδύνετε τα πράγματα.


Όταν ανταποκρινόμαστε αυτόματα στα συναισθήματα, τείνουμε να κάνουμε και να λέμε πράγματα που αργότερα θα μπορούσαμε να μετανιώσουμε. Αν νιώθετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να θερμαίνονται ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, πάρτε ένα «time out» και επιστρέψτε όταν και οι δύο έχετε ηρεμήσει λίγο.


Ζητήστε τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δημιουργήσει έναν ασφαλή και ουδέτερο χώρο για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας.

Ο θεραπευτής ενός ζευγαριού μπορεί να σας καθοδηγήσει κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και να βοηθήσει και τα δύο μέρη να αισθάνονται κατανοητοί και να ακουστούν. Ο θεραπευτής μπορεί να μεσολαβήσει, να σας εκπαιδεύσει και να σας υποστηρίξει καθώς εργάζεστε προς μια πιο ισορροπημένη και υγιή σχέση.


Ας ανακεφαλαιώσουμε.

Μια σχέση που ο ένας πάσχει απ’ οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι ίσως ιδιαίτερη .

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα αδύνατο έργο! Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μορφές υποστήριξης, όπως ψυχοθεραπεία, εκπαιδευτικούς πόρους και υπομονή, ίσως μπορέσετε να εργαστείτε μαζί για να επιτύχετε ένα ευτυχισμένο παρόν στη σχέση.

Η οριακή διαταραχή θα είναι μέρος της ζωής σας αλλά δεν χρειάζεται και να οδηγεί αυτή τη σχέση σας !

298 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page