top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Ο σύντροφος μου είναι αλκοολικός

Ο αλκοολισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που όλο και αυξάνεται και πλήττει όχι μόνο τον ίδιο που πίνει αλλά και τους γύρω του.

Η επίδραση που έχει ο αλκοολισμός στα άτομα που είναι γύρω από τον χρήστη είναι τεράστια και αποτελεί εμπόδιο για κάθε είδους σχέση είτε είναι ο σύντροφος μας, είτε είναι η αδερφή μας, είτε κάποιος φίλος.

Η χρήση αλκοόλ είναι από τους κυριότερους παράγοντες ενδοοικογενειακής βίας και άλλων προβλημάτων μέσα στο σπίτι.

Το αλκοόλ είναι ένα ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό. Η επιρροή που έχει πάνω στους χρήστες είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Η επίδραση στην προσωπικότητα του χρήστη συχνά τον ωθεί σε ακραίες συμπεριφορές.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταδεικνύει πως έξι στους 10 άντρες με διαταραχή αλκοόλ επιδεικνύουν επιθετική και βίαιη συμπεριφορά απέναντι στην σύζυγό και στα παιδιά τους.


Αλκοολισμός

Συχνά είναι και μία αιτία που διαλύεται μια οικογένεια και οι προσωπικές σχέσεις κλονίζονται.


Τα παιδιά των χρηστών επίσης επηρεάζονται σημαντικά από τον αλκοολισμό.


Αναφέρεται πως τα παιδιά αλκοολικών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν κάποια στιγμή στην ζωή τους χρήστες ουσιών.


Πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε αν ένας αγαπημένος μας πάσχει από διαταραχή αλκοόλ. Μπορεί να το παραβλέπουμε, να μη δίνουμε σημασία και να μην διακρίνουμε τα σημάδια.

Όπως συμβαίνει με όλους τους εθισμούς, oι ενδείξεις του αλκοολισμού διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα την προσωπικότητα του και τον τρόπο ζωής του.


Πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε να πίνουν αλκοόλ την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο μετά τη δουλειά τους μέχρι που το βάζουν και στην καθημερινότητα της εβδομάδας τους.

Όταν ένα άτομο πίνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες και εθίζεται στο αλκοόλ ο εγκέφαλος δίνει την εντολή στο σώμα να παράγει περισσότερα χημικά ώστε να κατασταλεί το αλκοόλ.


Έτσι όταν ο χρήστης απέχει πολλές ώρες από το αλκοόλ είτε κοιμάται είτε είναι στη δουλειά του υπάρχει μία χημική ανισορροπία όπου εκεί εμφανίζονται τα στερητικά συμπτώματα. Είναι συνήθως έκδηλα τα συμπτώματα αυτά στην συμπεριφορά του ατόμου.

Ο αλκοολικός εμφανίζεται πιο έκρυθμος, με επιθετική συνήθως συμπεριφορά ή ακόμη και πολλές φορές να έχει έντονη την ανάγκη ύπνο, να πέφτει σε λήθαργο.



Ποια είναι τα συμπτώματα του αλκοολισμού:

Σύμφωνα με το ψυχιατρικό εγχειρίδιο DSM-V ο αλκοολισμός είναι ασθένεια και παρουσιάζεται με τα εξής 4 συμπτώματα:

  • Διακαή πόθο: Σφοδρή δίψα και λαχτάρα για ποτό.

  • Χάσιμο ελέγχου: Από την στιγμή που κάποιος ξεκινάει να πίνει, του είναι αδύνατο να σταματήσει.

  • Φυσική εξάρτηση: Στερητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εφίδρωση, τρέμουλο και άγχος με το που σταματάνε να πίνουνε.

  • Εθισμό: Ανάγκη να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ προκειμένου να «φτιαχτεί».


Ποιά θεωρείται υπερβολική χρήση αλκοόλ;

Ως υπερβολική χρήση αλκοόλ αναφέρεται η κατανάλωση άνω των 4 ποτών σε μία συγκεκριμένη περίσταση για τις γυναίκες και άνω των 5 για τους άντρες.





Συγκεντρωτικά, μέσα σε μια βδομάδα η κατανάλωση άνω των 8 ποτών για μία γυναίκα και άνω των 15 για έναν άντρα θεωρείται δείγμα Βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.

Ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται έως 1ποτό ημερησίωςγια τις γυναίκες και έως 2 για τους άνδρες.




Μπορεί να γιατρευτεί ο αλκοολισμός;

Εν συντομία η απάντηση είναι Όχι. Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ όπως και οι άλλες εξαρτήσεις είναι πολύ δύσκολο να γιατρευτούν και συχνά τα άτομα που μπαίνουν σε μία θεραπεία απεξάρτησης υποτροπιάζουν.

Οι χρήστες αλκοόλ χρειάζεται να εντοπίσουν μόνοι τους την εξάρτηση τους και να θελήσουν να απεξαρτηθούν.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν το άτομο αισθανθεί άσχημα και τύψεις για τον εαυτό του και την συμπεριφορά του απέναντι στους γύρω του.


Μόνο εφόσον αντιληφθεί τις συνέπειες της χρήσης που επιφέρει το αλκοόλ.




Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον αγαπημένο μας να κόψει το αλκοόλ;

Ο περίγυρος μπορεί να επηρεάσει θετικά στην ζωή του συντρόφου, φίλου, συγγενή, ώστε να τον βοηθήσει να βρει το κατάλληλο μέσο θεραπείας για απεξάρτηση από το αλκοόλ.

Όταν υπάρχει μέσα στο σπίτι ή στο οικείο μας περιβάλλον ένας αλκοολικός οφείλουμε να τον ενημερώσουμε για όλες τις πιθανές επιλογές που έχει για βοήθεια.

Να είμαστε εκεί να τον ακούσουμε πολύ προσεκτικά ώστε να νιώσει ασφάλεια ότι έχει ένα άτομο που τον αποδέχεται και μπορεί να τον βοηθήσει.

Χρειάζεται πάρα πολλή δύναμη και υπομονή μέχρι το άτομο να είναι σε κατάσταση νηφαλιότητάς ώστε να σας ακούσει.



Αν ο αγαπημένος σας δεν είναι έτοιμος για ολική απεξάρτηση από το αλκοόλ μπορείτε να του προτείνετε να ξεκινήσει κάποιες συναντήσεις στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, όπου μπορεί να βοηθηθεί και να μπει σε ένα πρόγραμμα ένταξης απεξάρτησης από το αλκοόλ σιγά-σιγά.



Να θυμάστε όμως κάτι σημαντικό:

Να μιλάτε στους χρήστες αλκοόλ μόνο όταν είναι νηφάλιοι και όχι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κανείς δεν χρειάζεται να πάρει τον δρόμο της απεξάρτησης μονός.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τους αγαπημένους σας είναι να τους παρέχεται συναισθηματική υποστήριξη και ασφάλεια. Μην αμελείτε τον εαυτό σας και να τον βάζετε σε προτεραιότητα.



Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες της εκάστοτε περίστασης ώστε να έχετε την κατάλληλη καθοδήγηση.



1.842 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page