Μήπως έχετε μέσα σας θυμό;
- Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
- 26 Μαρ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Πιάνετε τον εαυτό σας να συγχύζεται εύκολα ;
Μήπως είστε από εκείνους που φτάνει από το ένα στο 10 μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ενώ περιμένετε στο φανάρι κολλημένοι ;

Το συναίσθημα του θυμού είναι μία φυσιολογική απόκριση. Πολλές φορές εκλαμβάνεται ως ένα αρνητικό συναίσθημα , η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έχει τίποτα κακό ως συναίσθημα αντιθέτως ενεργοποιείται με σκοπό να μας βοηθήσει και να μας σώσει από μια δύσκολη κατάσταση. Το συναίσθημα του θυμού ενεργοποιείται όταν βρισκόμαστε υπό μία «απειλή» Όταν ενεργοποιείται το σύστημα flight or fight response. (φυγή ή πάλη). Επομένως το συναίσθημα του θυμού δεν είναι αυτό που δημιουργεί πρόβλημα αλλά ο τρόπος που εκφράζεται καθώς ακολουθούν κάποιες βιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές όταν το βιώνουμε. Η αρτηριακή πίεση, ανεβαίνουν η καρδιακοί παλμοί Και πολλές φορές η έκκριση ανδρεναλίνης που παρουσιάζεται με ξεσπάσματα θυμού εκρήξεις στην συμπεριφορά και παρορμητική συμπεριφορά.
Η διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα.
Εκ γενετής οι άνδρες είναι αυτοί που Βιώνουν πιο έντονα το θυμό εξαιτίας της ορμόνης τεστοστερόνης που συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα του θυμού. Καθώς πάντα από αρχαίων χρόνων ήταν οι προστάτες της οικογένειας.
Σε αντίθεση οι γυναίκες είναι πιο ήπιες και κρατούν εσωτερικευμένη πολλές φορές τον θυμό τους. Είναι συχνό νοούμενο διάρκεια της ψυχοθεραπείας κάτω απ’ την επιφάνεια του θυμού να αποκαλύπτονται αισθήματα θλίψης ντροπής και απογοήτευσης.
Πότε χρειαζόμαστε βοήθεια ;
Ο θυμός Ως εσωτερικό συναίσθημα δεν είναι κάτι που όταν ξεσπάει φεύγει και χάνεται από μόνο του. Ένα μεγάλο ποσοστό του θυμού ξεσπάει ανάμεσα στις δικές μας σχέσεις όταν θα πρέπει να συμβιώσουμε με έναν άλλον άνθρωπο και να επικοινωνήσουμε διαφορετικά τα θέλω μας. Ως εκ’τούτου η συνάντηση αυτών των θέλω προκαλεί εκρήξεις θυμού σύγκρουση και ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Εκεί συνήθως είναι που ξεσπά το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πολλές φορές απωθούν το συναίσθημα του θυμού και να το Καταλαγιάζουν μέσα τους στα πλαίσια του γινόμαστε αρεστοί ή βρίσκουμε «λύση» σε μια διαπροσωπική σχέση.
Η αποσιώπηση του θυμού δεν είναι σε καμία περίπτωση και η σωστή διαχείριση του. Η απώθηση του θυμού δεν σημαίνει και εξαφάνιση του αντιθέτως το συναίσθημα συνεχίζει να βρίσκεται μέσα μας υπό λανθάνουσα κατάσταση και μεγαλώνει , γιγαντώνεται και Αφού εμείς δεν δώσαμε την δυνατότητα να εκφραστεί θα το κάνει μόνο του με ακραίους συνήθως και έντονους τρόπους καθώς δεν υπάρχει αυτορρύθμιση και αυτοέλεγχος. Το κλειδί λοιπόν είναι η έκφραση.

Τρόποι διαχείρισης του θυμού μας:
1. Ταυτοποίηση του θυμού
Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ένα συναίσθημα θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αρχικά. Επομένως πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας «τι νιώθω αυτή τη στιγμή;» «Έχει σχέση αυτό που νιώθω με την κατάσταση η καλύπτει κάποιο άλλο συναίσθημα πχ λύπη;»
Και αφού το αντιληφθούμε πρέπει να το ονοματίσουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να το διορθώσουμε και να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
1. Χαλάρωση . Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση έντασης πρέπει να βρίσκεται και τους τρόπους να χαλαρώνετε και να βγαίνετε από αυτή. Η χαλαρή μουσική, οι ώρες περισυλλογής και στοχασμού ακόμα και διαλογισμός θα βοηθούσε πάρα πολύ στην εξισορρόπηση των έντονων συναισθημάτων με ηρεμούν και πιο θετικών συναισθημάτων. Η διαφραγματική αναπνοή επίσης είναι κάτι που βοηθάει αρκετά.
2.Φυσική δραστηριότητα
Η γυμναστική είναι κάτι που μπορεί να εκτόνωση το θυμό σας και να σας κάνει να ανακουφιστείτε. Η επαφή με τη φύση έστω και με ένα απλό περίπατο θα αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεστε.
3.Μέχρι πότε.
Μέχρι πότε θέλω να αισθάνομαι θυμωμένος; Όταν κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου άμεσα βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα γιατί συνήθως αρκετά άτομα επικεντρώνονται Στο να ικανοποιούν τα θέλω των άλλων και αυτό τους θυμώνει.
Αλλάζοντας τον προσοχή σε σας στον εαυτό μας πάντα αισθανόμαστε αυτοπεποίθησή και Ασφάλεια.
4.Μέτρηστε μέχρι το 10.
Όταν βρίσκεστε μεταξύ ενός καβγά ή οποιασδήποτε έντασης και νιώθετε να σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Κάντε ένα βήμα πίσω και μετρήστε μέχρι το 10. Παίρνετε τον χρόνο σας να ανασυγκροτηθείτε και να δώσετε την κατάλληλη απάντηση.
5.Ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο έλεγχος.
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα μπορούσε να σας εκπαιδεύσει σε Συμπεριφορικές τεχνικές διαχείρισης του θυμού σας.
Comments