top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Θέλω ν’ αυτοκτονήσω - Αυτοκτονικός ιδεασμός

Οι πληροφορίες του συγκεκριμένου άρθρου ίσως σας προκαλέσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκέφτεστε την αυτοκτονία ή αν έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο με ενδείξεις  αυτοκτονικού ιδεασμού.

Τηλεφωνήστε σε κάθε περίπτωση στο 1018 - την 24ωρη Γραμμή Αυτοκτονίας και παρέμβασης και υποστήριξης κρίσεων στην Ελλάδα.

 


Αυστηρά μιλώντας, αυτοκτονικός ιδεασμός σημαίνει να θέλεις να αυτοκτονήσεις ή να σκεφτείς την αυτοκτονία. Ωστόσο, υπάρχουν δύο είδη αυτοκτονικού ιδεασμού: ο παθητικός και ο ενεργητικός

 

Ο παθητικός αυτοκτονικός ιδεασμός εμφανίζεται όταν εύχεστε να ήσασταν νεκρός ή να μπορούσατε να πεθάνετε, αλλά δεν διαμορφώνετε ένα σχέδιο για να αυτοκτονήσετε.

 

Ο ενεργητικός αυτοκτονικός ιδεασμός, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο να τον σκέφτεσαι αλλά να έχεις την πρόθεση να πεθάνεις με αυτοκτονία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού πώς να το κάνεις.


Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι ένα από τα συμπτώματα τόσο της μείζονος κατάθλιψης όσο και της κατάθλιψης που εντοπίζεται στη διπολική διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με άλλες ψυχικές ασθένειες ή χωρίς καθόλου ψυχική ασθένεια.

 






Η αυτοκτονία είναι η 10η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 34 ετών. Οι γυναίκες επιχειρούν να αυτοκτονήσουν πιο συχνά από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες έχουν επιτυχία σε απόπειρα αυτοκτονίας, περίπου τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

 

 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ:

  • Απομόνωση  από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

  • Αίσθημα απελπισίας ή παγίδευσης.

  • Μιλώντας για θάνατο ή αυτοκτονία

  • Δίνοντας υπάρχοντα πράγματα.

  • Αύξηση της χρήσης ή κατάχρησης ουσιών.

  • Αυξημένες εναλλαγές διάθεσης, θυμός, οργή και/ή ευερεθιστότητα.

  • Συμμετοχή σε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όπως η χρήση ναρκωτικών ή η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

  • Πρόσβαση στα μέσα για να αυτοκτονήσετε, όπως φάρμακα, ναρκωτικά ή πυροβόλο όπλο

  • Να συμπεριφέρεσαι σαν να λες αντίο στους ανθρώπους.

  • Αίσθημα εξαιρετικού άγχους.

 

Εάν νομίζετε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σκέφτεται ή σχεδιάζει να αυτοκτονήσει, ρωτήστε το. Μην ανησυχείτε πως  θα  του βάλετε την ιδέα να αυτοκτονήσει. Το να ρωτάς δείχνει ότι ανησυχείς και ότι νοιάζεσαι για το άτομο.

 



Λάβετε υπόψη ότι ο παθητικός αυτοκτονικός ιδεασμός, το να επιθυμείτε να πεθάνετε στον ύπνο σας ή σε ατύχημα αντί με το δικό σας χέρι, δεν είναι απαραίτητα λιγότερο σοβαρό από τον ενεργητικό αυτοκτονικό ιδεασμό. Μπορεί να γίνει γρήγορα ενεργητικός και σίγουρα έχει ένα μείγμα ενεργητικών και παθητικών συστατικών.

 







Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι σκέψεις αυτοκτονίας ποικίλλουν.

Είναι γνωστό ότι μας «αποχωρίζονται και εξασθενούν», πράγμα που σημαίνει ότι οι σκέψεις μπορεί να είναι συγκεκριμένες, έντονες και επίμονες τη μια μέρα, και την επόμενη, μπορεί να είναι πιο ασαφείς και σε μικρότερη ένταση.

Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να παίρνετε στα σοβαρά τις σκέψεις σχετικά με την αυτοκτονία και να αναζητάτε βοήθεια — ακόμα κι αν φαίνονται ότι έχουν βελτιωθεί.

 


Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο παραδεχτεί ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

 

 


Να είστε δίπλα τους εάν και όταν σας χρειάζονται.

Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να εμπλέξετε τον γιατρό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας του αγαπημένου σας προσώπου ή ίσως να καλέσετε μια τηλεφωνική γραμμή αυτοκτονίας για συμβουλές ή βοήθεια.

Συνεχίστε να τα ελέγχετε μέχρι να νιώσετε σίγουροι ότι είναι και πάλι σε ασφαλή κατάσταση.

 




Ακολουθούν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοκτονία, όπως:
  1. Απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν.

  2. Έχοντας διαταραχή ψυχικής υγείας.

  3. Αίσθημα απελπισίας, απομόνωσης και/ή μοναξιάς

  4. Να μην είσαι παντρεμένος.

  5. Το να είσαι ομοφυλόφιλος ή ανήκεις στο ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα .

  6. Έχοντας υπηρετήσει στο στρατό.

  7. Έχετε μια χρόνια σωματική ασθένεια όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή μια ανίατη ασθένεια.

  8. Έχοντας χρόνιο πόνο.

  9. Έχοντας μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

  10. Έχοντας οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας

  11. Έχοντας διαταραχή χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ

  12. Έχοντας βιώσει παιδική κακοποίηση ή τραύμα.

  13. Ζώντας σε απομακρυσμένη  περιοχή.

  14. Πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

Θεραπεία

Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας χωρίς να υπάρχει κρίση, ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας μπορεί να συστήσει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας.

 

Συμβουλή του PSYCHOLOGY CARE ATHENS:

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, οι μελέτες δείχνουν ότι αν μπορείτε να μιλάτε με κάποιον τακτικά, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση πρόσωπο με πρόσωπο όπως με έναν στενό φίλο ή σύμβουλο, είναι λιγότερο πιθανό να επιχειρήσετε αυτοκτονία.

 

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον ψυχολόγο σας ή να πάτε απευθείας στο νοσοκομείο. Οι γιατροί θα αξιολογήσουν τον άμεσο κίνδυνο σας και μπορεί να συστήσουν νοσηλεία εάν ο κίνδυνος είναι σοβαρός ή να σας παραπέμψουν σε έναν ψυχολόγο για θεραπεία.

41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page