top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Διαταραχή Άγχους Υγείας

Έγινε ενημέρωση: 20 Δεκ 2022


Άγχος υγείας ή αλλιώς υποχονδριάση είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που περιγράφει τον φόβο του ατόμου για την ανάπτυξη μια ασθένειας παρά τις ιατρικές βεβαιώσεις για το αντίθετο.

Άτομα που πάσχουν από την Διαταραχή Υγείας έχουν μια μόνιμη ανησυχία πως θα εμφανίσουν μια σοβαρή ασθένεια με επίπτωση στη καθημερινή λειτουργικότητα τους.

Το άγχος αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με σωματικά ενοχλήματα τα οποία τα άτομα τείνουν να παρερμηνεύουν ως ένδειξη μιας πολύ σοβαρής κατάστασης της υγείας τους.

Η υποχονδρίαση αποτελεί μια χρόνια κατάσταση.


Πως καταλαβαίνω αν πάσχω από διαταραχή της υγειάς:

  1. Αναζητώ επιβεβαίωση από τους γύρω μου για την υγεία μου. Συζητώ μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και ζητάω την επιβεβαίωση τους πως δεν πάσχω από κάποια σοβαρή σωματική ασθένεια. Τα καθησυχαστικά λόγια των άλλων μου προσφέρουν μια παροδική ανακούφιση.

  2. Αναζήτηση πληροφοριών για θέματα υγείας. Διαρκής ενασχόληση με ην υγεία είτε μέσω αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, είτε μέσω συχνών εξετάσεων υγείας, συζητήσεις με γιατρούς ζητώντας την διάγνωση τους που πολλές φορές τείνω να αμφισβητώ και να αναζητώ επιπλέον διάγνωση.

  3. Σκανάρω συνεχώς το σώμα μου. Παρατηρώ συνεχώς το σώμα μου για τυχόν ενοχλήματα μικρής ή μεγάλης έντασης και παρατηρώ τις αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο εντείνεται η ανησυχία μας καθώς μέσα στη ημέρα η αίσθηση του σώματος διαφοροποιείται όπως είναι φυσιολογικό και έτσι χειροτερεύουν τα συμπτώματα.

  4. Έχω εξάρτηση από φάρμακα για άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων χωρίς να πάσχω από μια παθολογική νόσο.

  5. Τάση απομόνωσης. Επιλέγω να μένω μακριά από αγαπημένα μου πρόσωπα και να αποφεύγω κοινωνικές επαφές. Με αυτό τον τρόπο εντείνεται και το αίσθημα της μοναξιάς.

Το άγχος υγείας είναι μια ασυνείδητη μορφή άμυνας του εγκεφάλου η οποία εκδηλώνεται μέσω σκέψεων. Επαναλαμβανόμενες αγχώδεις σκέψεις νόσησης, θανάτου πως κάτι κακό θα μας συμβεί στο μέλλον, σκέψεις που κάνουν το άτομο καταθλιπτικό και πιο αγχωμένο.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί τη πρώτη παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υποχονδρίασης.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) συγκεκριμένα στοχεύει αποτελεσματικά στην τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων και σκέψεων γύρω από την υγεία.

Βοηθάει το άτομο να κατανοήσει τις σκέψεις του , τη προέλευση τους, να διαχειριστεί το άγχος που του προκαλούν και να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα.

Η Γνωσιακή και Συμπεριφορική θεραπεία επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα μέσω της ψυχο-εκπαίδευσης και διαφόρων τεχνικών.

Βοηθάει στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης στάσης ζωής κι αντιμετώπισης της υγείας και κάθε είδους ασθένειας, με σκοπό την πλήρη και βέλτιστη λειτουργικότητα του ατόμου.

88 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page