top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Χριστούγεννα και μελαγχολία !


Αναμφισβήτητα τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με στιγμές χαράς, στολισμένες βιτρίνες , λάμψη, ψώνια , οικογενειακά τραπέζια , δώρα και ξεφάντωμα.

Δεν είναι όμως για όλους το ίδιο ή μόνο αυτά.

Τα Χριστούγεννα σε πολλούς γεννούν και αρνητικά συναισθήματα , θλίψη , ευερεθιστικότητα και έλλειψη διάθεσης.

« Με πιάνει κατάθλιψη αυτές τις ημέρες και δεν θέλω να στολίσω το σπίτι μου » ή

« Πάλι στόλισαν! Πάλι Χριστούγεννα! Δεν θέλω να κάνω τίποτα »

« προτιμώ να κάτσω μόνος σπίτι, παρά να δω όλο μου το σόι ».


Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτό που ονομάζουμε μελαγχολία των Χριστουγέννων.


Συχνά συναντάται και ως «μελαγχολία των γιορτών» ”Christmas blues”.

Είναι ένας τύπος κατάθλιψης , που δεν υπάρχει στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ταξινόμησης των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).

Ορίζεται ως εποχιακή κατάθλιψη και είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση που βρισκόμαστε την εκάστοτε περίοδο.


Τα Χριστούγεννα συχνά συνειδητοποιούμε το χάσμα της πραγματικότητας που βιώνουμε σε σχέση με αυτό που μας επιβάλλεται. « Που θα θέλαμε να ‘ μαστε και που είμαστε », « με ποιούς θα θέλαμε να είμαστε και πως είμαστε τελικά », « πρέπει να πάρω δώρα », « πρέπει να συναντήσω τους συγγενείς μου » , « πρέπει » να είμαι χαρούμενος.

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και όλα αυτά τα «πρέπει» μας πιέζουν και κυρίως μας κάνουν να νιώθουμε άγχος και θυμό, κενή διάθεση, κόπωση, απογοήτευση, ανικανότητα, απελπισία και εν συνεχεία να σκεφτόμαστε αρνητικά και να δημιουργείται ένας μαύρος κύκλος.


Τα συναισθήματα είναι αυτά που Καθορίζουν την συμπεριφορά μας επομένως παρατηρούνται αλλαγές στο τρόπο που δρούμε και συμπεριφερόμαστε.

Έχουμε απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστα πράγματα, αλλαγή στην διάθεση μας για φαγητό, είτε περιορίζουμε την κατανάλωση του , είτε τρώμε περισσότερο ( υπερφαγία), αϋπνία , έντονη ανησυχία και κοινωνική απομόνωση.

Είναι σύνηθες επίσης να εμφανίζονται και σωματικά συμπτώματα, έντονος πονοκέφαλος , γαστρεντερικές διαταραχές και άλλες σωματικές ενοχλήσεις.


Μας αφορά όλους καθώς η εποχιακή μελαγχολία συνδέεται με την απώλεια.

Απώλεια αγαπημένου προσώπου (θάνατος), απώλεια υγείας (ασθένεια), απώλεια σχέσης (χωρισμός) , απώλεια αυτονομίας , ανεξαρτησίας , απώλεια ελέγχου και ασφάλειας.


Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ξεφορτωθούμε όλο αυτό το μαύρο σύννεφο από πάνω μας ;

  • Αρχικά να παρατηρήσουμε τα συναισθήματα μας, να δώσουμε χώρο και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει ολα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να εκφραστεί με τον δικό του τροπο.

  • Να δώσουμε προτεραιοτητα στον εαυτό μας και στις ανάγκες του. Να έρθουμε πιο κοντά με μας και τους προσωπικούς μας στόχους κάνοντας αυτό που πραγματικού θέλουμε παρά αυτό που « πρέπει» να κάνουμε.

  • Να αποφύγουμε την τάση μας για τελειομανία όσον αφορά την εικόνα του εαυτού μας και την ανταπόκριση στις πολλαπλές υποχρεώσεις των γιορτών, θα αποφύγουμε την υπερβολική ένταση και θα ξεκουραστούμε εξοικονομώντας χρόνο και σημαντική ενέργεια.

  • Εστιάζουμε την επικοινωνία μας και την έκφραση συναισθημάτων μόνο σε άτομα που θέλουμε πραγματικά. Ανθρώπους που η παρουσία τους έχει ιδιαίτερη σημασίας για εμάς που μπορεί να βιώνουμε μια ασθένεια ή ένα πένθος ή διαζύγιο.

  • Αποφεύγουμε συναντήσεις και μέρη που ξέρουμε ότι ίσως μπορεί να μας φέρουν σε ρήξη ή συγκρούσεις. Προτιμούμε αληθινές και ζεστές σχέσεις με άτομα στα οποία τα συναισθήματα μας θα βρουν αποδοχή και αναγνώριση.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους πως ποτέ δεν είναι αργά για την δημιουργία μας νέας και όμορφης ανθρώπινης σχέσης. Καλά Χριστούγεννα σε όλους !

54 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page