top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Μόνος τις γιορτές !

Ποιος είπε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μόνο χαρούμενες μελωδίες στο ραδιόφωνο παντού φωτάκια, γιορτινά τραπέζια, καλέσματα σε πάρτυ, δώρα, χαμόγελα και αγκαλιές; Για πολλούς από εμάς οι γιορτές είναι ότι χειρότερο, ένα μόνιμο άγχος συνειδητοποίησης πως δε «χωράμε» μέσα σε όλο αυτό το κλίμα χαράς και αισιοδοξίας.


Με την έναρξη του Δεκεμβρίου αναδύεται στην επιφάνεια η μελαγχολία και το παράπονο πως θα περάσω τις γιορτές μόνη-ος.

Κλασικό θέμα συζήτησης μέσα στις συνεδρίες του Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο καθένας μπορεί να βιώνει μοναξιά την περίοδο των γιορτών.


Είτε υπάρχει πένθος, είτε χωρισμός από σύντροφο, είτε μένει μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους είτε βρίσκεται σε σχέση και πάλι βιώνει την προσωπικό του πένθος. Αυτό ίσως αποτελεί και το χειρότερο είδος μοναξιάς.


Πώς να διαχειριστείς την μελαγχολία των γιορτών;

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της χαράς επομένως επιλέγουμε την ευτυχία. Ευτυχία σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το πρώτο βήμα προς την ελευθερία είναι η συνειδητοποίηση!

Μόλις συνειδητοποιήσουμε τα ερεθίσματα που προηγούνται των αρνητικών μας αντιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη, μπορούμε (συχνά με λίγη βοήθεια και καθοδήγηση) να επιλέξουμε να ενεργήσουμε με συμπόνια και συγχώρεση – πρώτα προς τον εαυτό μας και μετά προς τους γύρω μας.

Στο χάσμα ανάμεσα σε ένα ερέθισμα και την αντίδρασή μας είναι εκεί που βρίσκεται η Ελευθερία μας.

Αυτό με έκανε να σκεφτώ ποια είναι τα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα που πυροδοτούνται στους ανθρώπους σε μια εποχή όπως τα Χριστούγεννα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις και πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο αυτών.

Έχω βιώσει πολλά και πολύ δυνατά συναισθήματα, καλά και κακά, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων που πυροδοτήθηκαν μέσα σε αυτή την περίοδο αλλά με κάποιο τρόπο τα Χριστούγεννα φαίνεται να στρέφουν την προσοχή μας πίσω στον εαυτό μας και μπορεί να είναι είτε αρκετά δύσκολο να τα δούμε, είτε πολύ λυτρωτικό.


Για πολλούς ανθρώπους, ακόμη και η ιδέα της επικείμενης εορταστικής περιόδου και του αισθήματος μοναξιάς τα Χριστούγεννα προκαλεί συναισθήματα άγχους.

Είναι λάθος να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως ιδιαίτερα ευαίσθητος σε κρίσεις χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης.


Αν, όπως εγώ, έστω και ένα μικρό μέρος σας θέλει να σταματήσει να μπει στα «χριστουγεννιάτικα» ρούχα μέχρι την τελευταία στιγμή, τότε κάποια από αυτά τα ζητήματα μπορεί να σας επηρεάζουν.


Αρκετοί λένε για να είσαι χαρούμενος τις γιορτές πρέπει να τις περάσεις έξω με κόσμο ή σε συγκεντρώσεις στο σπίτι.


Αν νιώθετε ότι σας βαραίνει η προσδοκία να δείτε πολλούς ανθρώπους, να επιδοθείτε σε ακριβές ή πολυτελείς γιορτές, δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε πώς οι επιλογές που κάνετε επηρεάζουν την ευτυχία και την ευημερία σας.

Βεβαιωθείτε ότι είστε ειλικρινείς στον εαυτό σας.

Είναι πραγματικά οι επιλογές σας αυτές;


Αυτή σίγουρα δεν είναι η μόνη ευκαιρία που έχετε να διασκεδάσετε με φίλους. Μπορείτε να επιλέξετε να μην δείτε εκείνους τους ανθρώπους που δεν περνάτε καλά.


Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές..είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ οι επιλογές .. είναι το δικό μας Σωστό!

Ο κυριότερος λόγος που εντείνεται το αίσθημα της μοναξιάς και μελαγχολούμε κατά την περίοδο των εορτών είναι πως συγκρίνουμε την κατάσταση μας με την κατάσταση άλλων ή με δική μας κατάσταση σε παλαιότερη χρονική στιγμή της ζωής μας.

Βάζω σε προτεραιότητα εμένα και ξεπερνώ την μοναξιά των Χριστουγέννων.


Πώς θα σπάσω τον αρνητικό φαύλο κύκλο των σκέψεων μου;

Με το να είμαι ευγενικός και γενναιόδωρος στον εαυτό μου πρωτίστως!


A) Να κοιμάστε καλά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε τη νύχτα και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον για ύπνο. Το δωμάτιό σας είναι το προσωπικό σας καταφύγιο.


Β) Είναι καλό να θυμάστε ότι το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό. Η κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ αναπόφευκτα θα μειώσει τη διάθεσή σας, ακόμη και σε μια καλή μέρα.


Γ) Μην ξεχνάτε τον ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ Εξασκηθείτε στην αυτογνωσία, το «check in»… και το ερώτημα «Τι θέλω να κάνω;», «τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;»


Δ) Να είστε παρόντες! Κάντε περπάτημα, όχι γιατί είναι καλό στην υγεία απλά για να μείνετε συγκεντρωμένοι σε εσάς και παρατηρήστε την αναπνοή σας .


Ε) Βρείτε τσέπες χρόνου για να ηρεμήσετε το μυαλό σας όπως θέλετε να το κάνετε… είτε κολυμπάτε το πρωί, είτε κάνετε διαλογισμό πριν πάτε για ύπνο. Ακούστε μουσική που σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι, κάντε γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα που κρατάει το μυαλό σας συγκεντρωμένο. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Υπάρχει πάντα χρόνος για εσάς.


Ζ) Το πιο σημαντικό…ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ! Λάβετε επαγγελματική βοήθεια από έναν θεραπευτή ή άλλη υποστήριξη εάν αισθάνεστε συναισθηματικά καταβεβλημένοι. Είναι επίσης υπέροχο να ζητάτε από άτομα που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσουν σε πρακτικές εργασίες που δεν θέλετε να κάνετε μόνοι σας.


- Επομένως Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε τις γιορτές ως άγχος και απελπισία.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για να συνειδητοποιήσουμε τον εαυτό μας και το πώς νιώθουμε. Μπορεί να είναι μια στιγμή να αναζητήσουμε υποστήριξη και καθοδήγηση, να διεκδικήσουμε πίσω την ελευθερία μας να επιλέγουμε και να επιλέξουμε τη δική μας ευτυχία – όπως και αν είναι αυτή.

53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page