top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Είναι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία αποτελεσματική;

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η διαδικτυακή θεραπεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διεξήγαγε έρευνες το 2020 και το 2021 για να κατανοήσει πώς ο COVID-19 επηρέασε τη θεραπεία ψυχικής υγείας. Το 2021, οι ψυχολόγοι ανέφεραν αύξηση 10% στη ζήτηση για τη θεραπεία του άγχους από το προηγούμενο έτος και αύξηση 8% στη ζήτηση για θεραπεία της κατάθλιψης. Άλλες διαγνώσεις αυξημένης ζήτησης για θεραπεία περιελάμβαναν διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, διαταραχές ύπνου, διαταραχές που σχετίζονται με ουσίες και εθιστικές διαταραχές και ιδεοψυχαναγκαστικές και συναφείς διαταραχές.


Εάν σκέφτεστε τη διαδικτυακή θεραπεία, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οι επιλογές, η αποτελεσματικότητα και πολλά άλλα.






Τι είναι η διαδικτυακή θεραπεία;

Η διαδικτυακή θεραπεία είναι μια μορφή εξ’ αποστάσεως θεραπείας, γι' αυτό μερικές φορές ονομάζεται τηλεθεραπεία. Η τηλεθεραπεία, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πόρων & Υπηρεσιών Υγείας, σας επιτρέπει να συνδεθείτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στο διαδίκτυο και όχι αυτοπροσώπως. Αυτές οι εικονικές επισκέψεις πραγματοποιούνται κυρίως μέσω του Διαδικτύου με υπολογιστή, tablet ή smartphone.


Αν και υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά της διαδικτυακής θεραπείας, παρέχει πλεονεκτήματα που περιλαμβάνουν αυξημένη πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία, είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία είτε ενώ ταξιδεύετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση στο διαδίκτυο και την συσκευή μέσω της οποίας θα επικοινωνήσετε με τον θεραπευτή σας.


Μορφές διαδικτυακής συνεδρίας θεραπείας και μέθοδοι επικοινωνίας

Πολλοί ψυχολόγοι σας επιτρέπουν να επιλέξετε πώς θέλετε να πραγματοποιήσετε τη θεραπευτική σας συνεδρία. Το βίντεο είναι η πιο κοινή μορφή συνεδρίας, αλλά ορισμένοι συνάδελφοι σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε τη συνεδρία χρησιμοποιώντας μόνο ήχο μέσω του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας.


Ορισμένες πλατφόρμες προσφέρουν επίσης συγχρονισμένα ή ασύγχρονα μηνύματα. Τα συγχρονισμένα μηνύματα είναι σαν τη ζωντανή συνομιλία, όπου ο θεραπευτής σας θα απαντήσει σε κάθε μήνυμα αμέσως κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ζωντανής θεραπείας. Τα ασύγχρονα μηνύματα λειτουργούν περισσότερο σαν ένα email ή ένα μήνυμα κειμένου, όπου ο πάροχος σας απαντά στα μηνύματα όταν είναι διαθέσιμα, είτε μετά από λίγες ώρες είτε λίγες ημέρες.


Γιατί να επιλέξετε την διαδικτυακή θεραπεία ;

  • Επιτρέπει συνεδρίες θεραπείας στην άνεση του σπιτιού σας ή οποιασδήποτε τοποθεσίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο

  • Μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε παρόχους με συγκεκριμένες ειδικότητες που μπορεί να μην είναι τοπικοί ή προσβάσιμοι αυτοπροσώπως.

  • Επιτρέπει πιο ευέλικτο προγραμματισμό, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για ζευγάρια ή οικογενειακή θεραπεία κατά την προσαρμογή των προγραμμάτων πολλών ατόμων. (Το μοναδικό μειονέκτημα αποτελεί το ασταθές διαδίκτυο που μπορεί να διακόψει τις συνεδρίες)

  • Δίνει την δυνατότητα εύκολα να μπορεί να έχει πρόσβαση για βοήθεια σε όσους ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ για διαφόρους λόγους ( υγείας , απόστασης , φοβίας κα.).



Είναι η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία το ίδιο αποτελεσματική με την δια ζώσης;

Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την προσωπική θεραπεία δια ζώσης . Μια μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry διαπίστωσε ότι τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι ενήλικες ωφελήθηκαν από τη λήψη φροντίδας για την κατάθλιψη μέσω τηλεθεραπείας υγείας, υποδηλώνοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να επωφεληθούν από τη διαδικτυακή φροντίδα.


Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ανέφερε ότι το 96% των ψυχολόγων που απάντησαν στην Έρευνα του 2021 COVID-19 Telehealth Practitioner συμφώνησαν ότι η τηλεθεραπεία ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία και το 93% σκόπευε να συνεχίσει να προσφέρει τηλεθεραπεία μετά την πανδημία.


Συμπέρασμα

Αν και η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα ακόμη για κάποια άτομα, ωστόσο αναμφισβήτητα μπορεί να διευκολύνει ορισμένους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια για άγχος, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την προσωπική θεραπεία για ορισμένα ζητήματα.

Για να βρείτε την κατάλληλη διαδικτυακή θεραπεία για σας ,επιλέξτε προτιμώμενη μέθοδο επικοινωνίας και τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε μέσω της θεραπείας.


32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page