top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Γιατί τρώμε όταν είμαστε στεναχωρημένοι;

Το φαγητό πολλές φορές έχει συνδεθεί με καταστάσεις μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης.

Συγκεκριμένα το αίσθημα του θυμού και του στρες οδηγούν αρκετά άτομα στην κατανάλωση φαγητού.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κατανάλωσης τροφής: η πρώτη κατηγορία είναι όταν τρώμε επειδή πεινάμε και η δεύτερη κατηγορία είναι όταν τρώμε χωρίς να πεινάμε.


Στην πρώτη περίπτωση καλύπτεται η βιολογική μας ανάγκη για ενέργεια και στη δεύτερη περίπτωση είναι ένας τρόπος για κάλυψη των συναισθηματικών μας κενών.


Η συναισθηματική κατανάλωση χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως ανταπόκριση σε συναισθήματα ή ανάγκες πίσω από την οποία κρύβεται μια σειρά αιτιών.


Κάποιες από τις συνηθέστερες αιτίες είναι η εξαντλητική καθημερινότητα, το εργασιακό στρες, δύσκολα συναισθήματα που ίσως βιώνουμε, αναγκαστικές λήψεις αποφάσεων, η αμφιταλάντευση σε διλήμματα και η έλλειψη αυτοφροντίδας.


Οποιοδήποτε συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία, είτε θετικό είτε αρνητικό, γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τον οργανισμό μας να γυρίσει σε ένα στάδιο ισορροπίας.

Όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι η κατανάλωση φαγητού λειτουργεί ως το κουμπί της διατήρησης της ομοιόστασης στον οργανισμό μας.


Ωστόσο πρέπει να γίνει ένας σημαντικός διαχωρισμός. Τα όποια συναισθήματα αρνητικά ή θετικά, δεν οδηγούν αυτόματα στην κατανάλωση φαγητού, δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία.

Είναι η σκέψη των ανθρώπων για το αρνητικό συναίσθημα που οδηγεί στην κατανάλωση τροφής.



Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκέψεων που μας οδηγούν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού:


Α κατηγορία: Όταν βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις που πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτη η λύση ή οι λύσεις τους και καταφεύγουμε στο φαγητό ως τη μόνη διέξοδο.


Β κατηγορία: αξίζει να αισθανόμαστε καλύτερα με την κατανάλωση φαγητού.


Η πραγματικότητα είναι πως ποτέ το φαγητό δεν βοηθάει στην επίλυση κάποιου προβλήματος αποτελεί μόνο ένα πρόσκαιρο αίσθημα ικανοποίησης και απόλαυσης, αισθανόμαστε στιγμιαία καλύτερα γιατί αποσπάται η προσοχή μας από το πρόβλημα αλλά στο τέλος μας αφήνει με περισσότερα προβλήματα.



Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Απενοχοποιηθείτε. Μη νιώθετε άσχημα επειδή τρώτε, επειδή ίσως μπορεί να έχετε παραπανίσια κιλά, αγαπήστε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι και φροντίστε τον.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ποιοι τομείς στη ζωή σας υποφέρουν και τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολυνθείτε και για να καλύψετε τις ανάγκες σας.




Ουσιαστικά αυτό που έχει να κάνει ένα άτομο εθισμένο στο συναισθηματικό φαγητό, είναι να παλέψει με τις σκέψεις του.


Να αντικαταστήσει τις αρνητικές, τις δυσλειτουργικές σκέψεις με άλλες πιο πρακτικές, βιώσιμες και πιο συμφέρουσες.




Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, σημαντική είναι η συμβουλή ενός ειδικού ψυχικής υγείας με την οργάνωση ενός προσωπικού σχεδίου, με το οποίο θα πετύχετε το στόχο σας και θα σταματήσετε τον κακό σας εθισμό.


49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page