
Από τις αρχές της πανδημίας Covid-19 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά το 1/3.
2 στις 3 γυναίκες αναφέρουν πως έχουν δεχθεί κάποια μορφή βίας απ’ την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται περιστατικά λεκτικής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και περιστατικά σωματικής βίας.
Όλες οι μορφές βίας έχουν ένα κοινό, προέρχονται από το οικογενειακό στενό περιβάλλον του θύματος.
Οι γυναίκες πια δεν νιώθουν ασφάλεια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Περιστατικά βίας υπήρχαν και πριν την περίοδο της πανδημίας αλλά τι έχει αλλάξει τώρα;
Η πανδημία της υγείας όπως και κάθε άλλη μεγάλη καταστροφή έχουν χειροτερέψει τις κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης. Αυξήθηκε η κοινωνική απομόνωση κατά την περίοδο του εγκλεισμού γεγονός που σημαίνει περισσότερες ώρες, περισσότερες ημέρες περιορισμένοι και κλεισμένοι στο σπίτι με συγκεκριμένα άτομα ή μόνοι μας. Επομένως υπήρχε μεγάλη αποστασιοποίηση μεταξύ των ατόμων. Περισσότερος χρόνος ενασχόλησης με τον σύντροφο μας και αυτοπάρατηρησης. Πράγματα που αγνοούσαμε ή δεν είχαμε το χρόνο να παρατηρήσουμε και κυρίως τα «κακώς κείμενα» μιας σχέσης βγήκαν στην επιφάνεια. Όπως επίσης ελλείμματα του εαυτού και της προσωπικότητας μας. Όλο αυτό το στρες προστέθηκε στο ήδη υπάρχον άγχος για την υγεία και πυροδότησε την αύξηση των ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων. Μια από τις συνηθέστερες απαντήσεις σε όλη αυτή την αγχώδη κατάσταση είναι οι βίαιες αντιδράσεις και οι επιθετικές συμπεριφορές. Ο ευκολότερος στόχος όλων αυτών των συμπεριφορών είναι ο άμεσα στενότερος εμπλεκόμενος μαζί μας, ο σύντροφος μας και τα παιδιά μας.
Επίσης η οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών με την αυξημένη άνοδο των προϊόντων βασικών αναγκών και υπηρεσιών και τα ποσοστά ανεργίας επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το οικονομικό άγχος και όλη αυτή η ανασφάλεια που πλήττει την κοινωνία επιδεινώνει τις βιαιοπραγίες και εκτονώνεται μέσα από επιθετικές συμπεριφορές, ακραίες επικίνδυνες αντιδράσεις που φθάνουν μέχρι και σε δολοφονικές επιθέσεις. 16 περιστατικά γυναικοκτονιών καταγράφηκαν μέσα στο 2022 μέχρι σήμερα! Η οικονομική εξαθλίωση και η βία πάνε χέρι - χέρι αφού υπάρχει αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους. Αφενός γιατί όσο αυξάνεται η ανεργία τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα εγκληματικής βίας και επιθετικότητας και αφετέρου όσο αυξάνονται τα κρούσματα σωματικής και λεκτικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης μειώνεται η παραγωγικότητα και η εργασία. Επομένως πλήττεται άμεσα η οικονομία παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση και συντηρείται ο φαύλος κύκλος της βίας.
Παθητικοί τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνει ο Έλληνας σήμερα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών οδηγούν στην έξαρση του φαινομένου. Μειώνοντας την νηφαλιότητα και την διαύγεια του εγκεφάλου δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρής και ισορροπημένης κριτικής σκέψης. Ο χρήστης δεν έχει την πλήρη συνειδητότητα των συνθηκών, δεν αντιλαμβάνεται την συμπεριφορά του μην μπορώντας να την τιθασεύσει και να θέσει όρια όταν ξεφεύγει εκτός των φυσιολογικών ορίων.
Εν κατακλείδι, η κοινωνία χρήζει άμεσης ανάγκης μέτρων και δράσεις με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων βίας.
Χρειάζεται αύξηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που να παρέχονται από τοπικούς και περιφερειακούς φορείς ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση καθώς επίσης και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ευάλωτων ομάδων από ΜΚΟ και συμβουλευτικές υπηρεσίες για το εκτεταμένο φαινόμενο της βίας.
Comments