top of page
kok 4.jpg

Όταν ο σύντροφος μου είναι εξαρτημένος και κάνει χρήση ουσιών

Εικόνα συγγραφέα: Μαρία Ηλέκτρα ΑδραχτάΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά


Τα προειδοποιητικά σημάδια εθισμού στα ναρκωτικά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Το να είσαι σε στενή σχέση με κάποιον που μπορεί να υποφέρει από κατάχρηση ουσιών ή να παλεύει με τον εθισμό, μπορεί να είναι μια προκλητική και επίπονη δοκιμασία.

Ο εθισμός είναι μια προοδευτική ασθένεια και είναι δύσκολο να εντοπιστεί στην αρχή. Η έναρξη της χρήσης ναρκωτικών μπορεί να ξεκινήσει ως αθώα, ψυχαγωγική χρήση και να εξελιχθεί σε κάτι πιο περίπλοκο και προβληματικό.

Οι χρήστες μπορεί να αρχίσουν να κρύβουν το πρόβλημά τους από τους ερωτικούς συντρόφους, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό του εάν ένα άτομο μπορεί να κάνει κατάχρηση ουσιών ή όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια ότι ‘έχετε σχέση με έναν τοξικομανή.


Το να σχετίζεσαι με κάποιον που μπορεί πού κάνει χρήση ουσιών μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο. Τα συναισθηματικά ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια μέσα στο σπίτι είναι συνηθισμένα (βλέπε ενδοοικογενειακή βία). Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν, μια υγιής σχέση μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί.


Μήπως ο σύντροφος σας παίρνει ναρκωτικά;

Τα σημάδια ότι βγαίνετε με έναν εξαρτημένο δεν είναι πάντα ξεκάθαρα και αναγνωρίσιμα. Στην πραγματικότητα, η φύση των ναρκωτικών μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά και ως εκ τούτου, τα προειδοποιητικά σημάδια διαφέρουν από άτομο σε άτομο.



Τα συμπτώματα του εθισμού στα ναρκωτικά ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ουσία που χρησιμοποιείται και την ποσότητα που καταναλώνεται.

Τα παυσίπονα που συνταγογραφούνται από γιατρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία υπαρχουσών παθήσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση κακής χρήσης ή κατάχρησης, ενδέχεται να αρχίσουν να εμφανίζονται παρενέργειες και βραχυπρόθεσμες επιπλοκές.


Πώς μπορείτε να αντιληφθείτε την χρήση ουσιών ;

Ενδεικτικά σημάδια χρήσης ουσιών :


Σωματικές ενδείξεις:

Τα σωματικά σημάδια τείνουν να είναι τα πιο εμφανή. Δεδομένου ότι τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών συχνά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάθεση, τη συμπεριφορά και την εξωτερική εμφάνιση, οι στενοί φίλοι και η οικογένεια μπορούν συνήθως να εντοπίσουν προειδοποιητικά σήματα. Τα φυσικά σημάδια της κατάχρησης ναρκωτικών περιλαμβάνουν:

  1. Βραχνή φωνή

  2. Τρέμουλο στα άκρα

  3. Δραματική απώλεια ή αύξηση βάρους

  4. Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών

  5. Κοκκινισμένο δέρμα

  6. Αδυναμία ύπνου (αϋπνία) / πολύς ύπνος

  7. Σημάδια από ένεση

  8. Συχνοί πονοκέφαλοι

  9. Δερματικά προβλήματα


Σημάδια συμπεριφοράς:

Η γνωστική λειτουργία είναι συχνά εξασθενημένη όταν γίνεται συχνή χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παράνομων ουσιών και αλκοόλ.

Αυτά είναι συχνά τα πρώτα σημάδια που μπορεί να παρατηρήσουν οι σύντροφοι ραντεβού όταν αναρωτιούνται εάν υπάρχει ή όχι ένα υποκείμενο ζήτημα με την κατάχρηση ναρκωτικών.

Μερικά συμπτώματα συμπεριφοράς εθισμού περιλαμβάνουν:

  1. Μπλακ άουτ ή απώλεια μνήμης

  2. Έκπτωση κινητικών δεξιοτήτων

  3. Συχνές λογομαχίες ή καυγάδες που προέρχονται από ακανόνιστη συμπεριφορά και εναλλαγές της διάθεσης

  4. Λένε ψέματα και ενεργούν με μυστικοπαθή τρόπο

  5. Ανεξήγητοι τραυματισμοί ή ατυχήματα

  6. Δανεισμός ή κλοπή χρημάτων χωρίς εξήγηση

  7. Η παραμέληση της οικογένειας και των φίλων, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που ήταν ευχάριστες στο παρελθόν

  8. Πίνοντας μόνος, το πρωί ή κρυφά αλκοόλ/ουσίες

  9. Εμπλοκή σε επικίνδυνη συμπεριφορά

  10. Ανεξήγητες απουσίες από το σπίτι ή τη δουλειά

  11. Κατάθλιψη και έντονες εναλλαγές της διάθεσης


Αλλαγές στην καθημερινότητα:

Όπως τα προβλήματα συμπεριφοράς, οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι ενδεικτικές ενός προβλήματος εθισμού σε ουσίες. Η μειωμένη απόδοση στο σπίτι ή στη δουλειά μπορεί να είναι ένα τεράστιο προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να παρακάμψετε ότι ο σύντροφος σας κάνει χρήση ουσιών.

Οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Νέοι φίλοι χωρίς εξήγηση για το πού γνωρίστηκαν

  2. Λιγότερο κοινωνικοί και πιο μυστικοπαθείς για το πώς περνούν τον χρόνο τους

  3. Αποφυγή ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τους οποίους ήταν κάποτε κοντά

  4. Παραμέληση ευθυνών

  5. Χάνουν χρήματα συχνά και είναι απρόσεκτοι με την καθημερινή δέσμευση και τις υποχρεώσεις


Η συναναστροφή με κάποιον που μπορεί να παλεύει με τον εθισμό σε ουσίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για εσάς. Οι σύντροφοι τείνουν να φροντίζουν και ελπίζουν για την άμεση απεξάρτηση των τοξικομανών συντρόφων τους, ωστόσο, ο δρόμος προς τη νηφαλιότητα είναι μια μακρά διαδικασία. Απαιτεί υπομονή, κατανόηση και μεγάλη αρωγή υποστηρικτικών υπηρεσιών και διαφόρων θεραπευτικών προγραμμάτων.


Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης.

Είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ωστόσο όταν πιθανότατα πιάνετε τον σύντροφο σας να σας λέει ψέματα.

Είναι ζωτικής σημασίας όμως να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια.

Εάν ο σύντροφός σας δεν σας συνοδεύει, πηγαίνετε μόνοι σας σε κάποιον ειδικό.


Προστατέψτε τον εαυτό σας όταν ο σύντροφος σας είναι εθισμένος.

Είναι φυσική μας κλίση να θέλουμε να βοηθήσουμε τον σύντροφο μας σε αυτό που περνάει. Είναι εξίσου σημαντικό όμως να αποφύγετε τις καταστροφικές συνέπειες του εθισμού του συντρόφου σας στα ναρκωτικά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε συμπεριφορές που ενδυναμώνουν την χρήση ουσιών. Πολλοί ερωτικοί σύντροφοι συχνά φέρουν το βάρος της ενοχής που σχετίζεται με τον εθισμό των συντρόφων τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων του άγχους, του θυμού και του πόνου.



Άλλες συμβουλές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας απ’ τον ψυχοφθόρο αυτό αγώνα:

  • Ενισχύστε τη συναισθηματική σας υγεία περιβάλλοντας τον εαυτό σας με πράγματα και άτομα που σας ενδιαφέρουν.

  • Ξεκινήστε να μαθαίνετε για την ασθένεια του εθισμού.

  • Αφήστε τη λύπη σας και βρείτε πόρους που μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την αυτοσυμπόνια.

  • Βάλτε όρια στον εαυτό σας και τηρήστε τα.


Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε για βοήθεια.

Είναι πάντα καλή ιδέα να επισκέπτεστε έναν θεραπευτή τακτικά ή/και να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή σας που μπορεί να είναι η διέξοδός σας από την συναισθηματική εμπλοκή του εθισμού του συντρόφου σαςκαι να βοηθήσει ναπροστατέψετε τη ζωή σας.

Comments


Ψυχολόγος Αθήνα, Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ, Ψυχολογοι αθηνα, ψυχολογοι αθηνα τιμες, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελλαδα, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, αγχωδης καταθλιψη, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελ�λαδα

Psychology
Care

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος

ψυχολογοσ, ψυχολογοι τιμες, ψυχολογος αθηνα, Καλυτεροι ψυχολογοι αθηνα, ψυχοθεραπεια κοστος, υπνωση, Κλινικη υπνωση, Ιατρικη υπνωση, ψυχοθεραπεια, δυσφορια φυλου ψυχιατρος, ψυχοσωματικα αυτοανοσα, κλινικη υπνοθεραπεια, ψυχοθεραπεια online κοστοσ, ψυχολογοι online συνεδριες

Η ζωή είναι γεμάτη από μια μεγάλη ποικιλία δυσκολιών που επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό και τα συναισθήματα πολλών ατόμων, προκαλώντας τους ψυχικές διαταραχές. 
Βασικός μου στόχος αποτελεί η διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος κάθε ανθρώπου. 
Με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις,

ο πάσχων κατανοεί το παρελθόν και διαχειρίζεται τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις της ζωής, με έναν νέο και πιο υγιεινό τρόπο.

Επικοινωνία

Κέντρο Ψυχικής Φροντίδας 
Psychology Care

Φορμίωνος 36, Αθήνα 116 34

Για ραντεβού καλέστε:
210 7234 697
694 767 8362

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

  • Facebook

Εξειδικεύσεις

  • Συμπεριφορική, Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία

  • Συμβουλευτική Ενηλίκων, Ζεύγους, Εφήβων, Παίδων

  • Διαταραχές Γενικευμένου Άγχους

  • Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Φοβίες, Εμμονές

  • Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές

  • Κατάθλιψη

  • Έλλειψη Αυτοπεποίθησης

  • Μετατραυματικό Στρες

  • Διατροφικές Διαταραχές

  • Διαταραχές Προσωπικότητας

  • Τραυματικά Γεγονότα, Απώλεια

Copyright © 2024 | Athens | Psychology Care ® Clinical Psychologist

 

Psychology web design MedW

bottom of page