top of page
kok 4.jpg

Θέλω ν’ αυτοκτονήσω - Αυτοκτονικός ιδεασμός

Εικόνα συγγραφέα: Μαρία Ηλέκτρα ΑδραχτάΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Οι πληροφορίες του συγκεκριμένου άρθρου ίσως σας προκαλέσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκέφτεστε την αυτοκτονία ή αν έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο με ενδείξεις  αυτοκτονικού ιδεασμού.

Τηλεφωνήστε σε κάθε περίπτωση στο 1018 - την 24ωρη Γραμμή Αυτοκτονίας και παρέμβασης και υποστήριξης κρίσεων στην Ελλάδα.

 


Αυστηρά μιλώντας, αυτοκτονικός ιδεασμός σημαίνει να θέλεις να αυτοκτονήσεις ή να σκεφτείς την αυτοκτονία. Ωστόσο, υπάρχουν δύο είδη αυτοκτονικού ιδεασμού: ο παθητικός και ο ενεργητικός

 

Ο παθητικός αυτοκτονικός ιδεασμός εμφανίζεται όταν εύχεστε να ήσασταν νεκρός ή να μπορούσατε να πεθάνετε, αλλά δεν διαμορφώνετε ένα σχέδιο για να αυτοκτονήσετε.

 

Ο ενεργητικός αυτοκτονικός ιδεασμός, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο να τον σκέφτεσαι αλλά να έχεις την πρόθεση να πεθάνεις με αυτοκτονία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού πώς να το κάνεις.


Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι ένα από τα συμπτώματα τόσο της μείζονος κατάθλιψης όσο και της κατάθλιψης που εντοπίζεται στη διπολική διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με άλλες ψυχικές ασθένειες ή χωρίς καθόλου ψυχική ασθένεια.

 






Η αυτοκτονία είναι η 10η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 34 ετών. Οι γυναίκες επιχειρούν να αυτοκτονήσουν πιο συχνά από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες έχουν επιτυχία σε απόπειρα αυτοκτονίας, περίπου τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνά από τις γυναίκες.

 

 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ:

  • Απομόνωση  από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

  • Αίσθημα απελπισίας ή παγίδευσης.

  • Μιλώντας για θάνατο ή αυτοκτονία

  • Δίνοντας υπάρχοντα πράγματα.

  • Αύξηση της χρήσης ή κατάχρησης ουσιών.

  • Αυξημένες εναλλαγές διάθεσης, θυμός, οργή και/ή ευερεθιστότητα.

  • Συμμετοχή σε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά όπως η χρήση ναρκωτικών ή η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

  • Πρόσβαση στα μέσα για να αυτοκτονήσετε, όπως φάρμακα, ναρκωτικά ή πυροβόλο όπλο

  • Να συμπεριφέρεσαι σαν να λες αντίο στους ανθρώπους.

  • Αίσθημα εξαιρετικού άγχους.

 

Εάν νομίζετε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σκέφτεται ή σχεδιάζει να αυτοκτονήσει, ρωτήστε το. Μην ανησυχείτε πως  θα  του βάλετε την ιδέα να αυτοκτονήσει. Το να ρωτάς δείχνει ότι ανησυχείς και ότι νοιάζεσαι για το άτομο.

 



Λάβετε υπόψη ότι ο παθητικός αυτοκτονικός ιδεασμός, το να επιθυμείτε να πεθάνετε στον ύπνο σας ή σε ατύχημα αντί με το δικό σας χέρι, δεν είναι απαραίτητα λιγότερο σοβαρό από τον ενεργητικό αυτοκτονικό ιδεασμό. Μπορεί να γίνει γρήγορα ενεργητικός και σίγουρα έχει ένα μείγμα ενεργητικών και παθητικών συστατικών.

 







Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι σκέψεις αυτοκτονίας ποικίλλουν.

Είναι γνωστό ότι μας «αποχωρίζονται και εξασθενούν», πράγμα που σημαίνει ότι οι σκέψεις μπορεί να είναι συγκεκριμένες, έντονες και επίμονες τη μια μέρα, και την επόμενη, μπορεί να είναι πιο ασαφείς και σε μικρότερη ένταση.

Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να παίρνετε στα σοβαρά τις σκέψεις σχετικά με την αυτοκτονία και να αναζητάτε βοήθεια — ακόμα κι αν φαίνονται ότι έχουν βελτιωθεί.

 


Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο παραδεχτεί ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

 

 


Να είστε δίπλα τους εάν και όταν σας χρειάζονται.

Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να εμπλέξετε τον γιατρό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας του αγαπημένου σας προσώπου ή ίσως να καλέσετε μια τηλεφωνική γραμμή αυτοκτονίας για συμβουλές ή βοήθεια.

Συνεχίστε να τα ελέγχετε μέχρι να νιώσετε σίγουροι ότι είναι και πάλι σε ασφαλή κατάσταση.

 




Ακολουθούν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοκτονία, όπως:
  1. Απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν.

  2. Έχοντας διαταραχή ψυχικής υγείας.

  3. Αίσθημα απελπισίας, απομόνωσης και/ή μοναξιάς

  4. Να μην είσαι παντρεμένος.

  5. Το να είσαι ομοφυλόφιλος ή ανήκεις στο ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα .

  6. Έχοντας υπηρετήσει στο στρατό.

  7. Έχετε μια χρόνια σωματική ασθένεια όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή μια ανίατη ασθένεια.

  8. Έχοντας χρόνιο πόνο.

  9. Έχοντας μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

  10. Έχοντας οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας

  11. Έχοντας διαταραχή χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ

  12. Έχοντας βιώσει παιδική κακοποίηση ή τραύμα.

  13. Ζώντας σε απομακρυσμένη  περιοχή.

  14. Πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης:

 

Θεραπεία

Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας χωρίς να υπάρχει κρίση, ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας μπορεί να συστήσει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας.

 

Συμβουλή του PSYCHOLOGY CARE ATHENS:

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, οι μελέτες δείχνουν ότι αν μπορείτε να μιλάτε με κάποιον τακτικά, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση πρόσωπο με πρόσωπο όπως με έναν στενό φίλο ή σύμβουλο, είναι λιγότερο πιθανό να επιχειρήσετε αυτοκτονία.

 

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον ψυχολόγο σας ή να πάτε απευθείας στο νοσοκομείο. Οι γιατροί θα αξιολογήσουν τον άμεσο κίνδυνο σας και μπορεί να συστήσουν νοσηλεία εάν ο κίνδυνος είναι σοβαρός ή να σας παραπέμψουν σε έναν ψυχολόγο για θεραπεία.

Comments


Ψυχολόγος Αθήνα, Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ, Ψυχολογοι αθηνα, ψυχολογοι αθηνα τιμες, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελλαδα, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, αγχωδης καταθλιψη, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελ�λαδα

Psychology
Care

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος

ψυχολογοσ, ψυχολογοι τιμες, ψυχολογος αθηνα, Καλυτεροι ψυχολογοι αθηνα, ψυχοθεραπεια κοστος, υπνωση, Κλινικη υπνωση, Ιατρικη υπνωση, ψυχοθεραπεια, δυσφορια φυλου ψυχιατρος, ψυχοσωματικα αυτοανοσα, κλινικη υπνοθεραπεια, ψυχοθεραπεια online κοστοσ, ψυχολογοι online συνεδριες

Η ζωή είναι γεμάτη από μια μεγάλη ποικιλία δυσκολιών που επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό και τα συναισθήματα πολλών ατόμων, προκαλώντας τους ψυχικές διαταραχές. 
Βασικός μου στόχος αποτελεί η διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος κάθε ανθρώπου. 
Με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις,

ο πάσχων κατανοεί το παρελθόν και διαχειρίζεται τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις της ζωής, με έναν νέο και πιο υγιεινό τρόπο.

Επικοινωνία

Κέντρο Ψυχικής Φροντίδας 
Psychology Care

Φορμίωνος 36, Αθήνα 116 34

Για ραντεβού καλέστε:
210 7234 697
694 767 8362

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

  • Facebook

Εξειδικεύσεις

  • Συμπεριφορική, Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία

  • Συμβουλευτική Ενηλίκων, Ζεύγους, Εφήβων, Παίδων

  • Διαταραχές Γενικευμένου Άγχους

  • Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Φοβίες, Εμμονές

  • Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές

  • Κατάθλιψη

  • Έλλειψη Αυτοπεποίθησης

  • Μετατραυματικό Στρες

  • Διατροφικές Διαταραχές

  • Διαταραχές Προσωπικότητας

  • Τραυματικά Γεγονότα, Απώλεια

Copyright © 2024 | Athens | Psychology Care ® Clinical Psychologist

 

Psychology web design MedW

bottom of page