top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Αντικαταθλιπτικά: Γιατί τα φοβόμαστε;

Για πολλά άτομα που πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, ένα συχνό & κοινό εμπόδιο στη θεραπεία είναι η αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή. Κατά την διάρκεια των συνεδριών ακούω συχνά δηλώσεις του τύπου «δεν θέλω να πάρω αντικαταθλιπτικά» ή «δεν θέλω να πάρω φάρμακα».

Μερικές φορές οι ασθενείς μπορεί να έχουν δοκιμάσει ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο στο παρελθόν, που δεν είχε αποτέλεσμα ή αυτό προκάλεσε δυσάρεστες παρενέργειες. Επομένως το να διστάσει κάποιος να δοκιμάσει ή να συνεχίσει τη λήψη αντικαταθλιπτικών είναι κατανοητή.


Τί είναι τα αντικαταθλιπτικά και Ποιά η δράση τους;

Τα αντικαταθλιπτικά είναι ψυχιατρικά φάρμακα που βοηθούν στην θεραπεία της κατάθλιψης αλλά και άλλων αγχωδών διαταραχών.

Τα αντικαταθλιπτικά δρουν ενισχύοντας τη δραστηριότητα συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου ή κάνοντας τη δραστηριότητα τους να διαρκεί περισσότερο. Αυτές περιλαμβάνουν την νοραδρεναλίνη, την σεροτονίνη, και την ντοπαμίνη τους κυριότερους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

Η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστές. Αυτό σημαίνει ότι είναι χημικές ουσίες που περνούν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μεταξύ των νεύρων και άλλων οργάνων στο υπόλοιπο σώμα.

Προκαλώντας μια αλλαγή στη χημική σύσταση του εγκεφάλου, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να ανεβάσουν τη διάθεσή μας.

Αλλά τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν σε όλους.

Και δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η κατάθλιψη προκαλείται από μια χημική ανισορροπία που διορθώνεται με αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά παρότι δημιουργούν αλλαγές στην ισορροπία της χημικής σύστασης του εγκεφάλου αυτή η αλλαγή είναι μόνο προσωρινή.


Και εδώ παρουσιάζεται ο νούμερο ένα μύθος σχετικά με την λήψη αντικαταθλιπτικών.

«τα αντικαταθλιπτικά αλλάζουν την προσωπικότητα μας»!

Όταν λαμβάνονται σωστά, τα αντικαταθλιπτικά δεν θα αλλάξουν ούτε θα τροποποιήσουν την προσωπικότητά σας.

Θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ξανά σαν τον εαυτό σας και να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητάς σας. (Εάν ένα άτομο πουδεν έχει κατάθλιψη παίρνει αντικαταθλιπτικά, αυτά δεν βελτιώνουν τη διάθεση ή τη λειτουργία αυτού του ατόμου - δεν είναι ένα «χάπι της χαράς».

Σπάνια, οι άνθρωποι βιώνουν απάθεια ή απώλεια συναισθημάτων ενώ λαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Όταν συμβεί αυτό, η μείωση της δόσης ή η μετάβαση σε διαφορετικό αντικαταθλιπτικό μπορεί να βοηθήσει.


Μια άλλη συχνή πεποίθηση που ακούγεται είναι πως «τα αντικαταθλιπτικά είναι εθιστικά και θα τα παίρνω μια ζωή» !

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά για ένα πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης πρέπει να τα λαμβάνουν συνεχώς για έξι έως εννέα μήνες, όχι απαραίτητα για μια ζωή. Μόλις ένα αντικαταθλιπτικό θέσει υπό έλεγχο την κατάθλιψη, θα πρέπει να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να αποφασίσετε πότε θα σταματήσετε το φάρμακό σας και στη συνέχεια να μειώσετε τη δόση σας σταδιακά. Η ξαφνική διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και ναυτία. Στις περιπτώσεις που επεκτείνεται η αγωγή για υπέρογκα χρονικά διαστήματα σημαίνει πως η θεραπεία είτε δεν είναι συνεχόμενη (είναι με διαλείμματα), είτε δεν τηρείται σωστά.


Μια άλλη κοινή φοβία είναι πως «τα αντικαταθλιπτικά μας κάνουν να ξεχάσουμε το πρόβλημα, παρά μας βοηθούν να το επιλύσουμε».

Τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να σας κάνουν να ξεχάσετε τα προβλήματά σας, αλλά μπορεί να σας διευκολύνουν να τα αντιμετωπίσετε.

Η κατάθλιψη μπορεί να διαστρεβλώσει την αντίληψή σας για τα προβλήματά σας και να σας εξαντλήσει την ενέργεια για να αντιμετωπίσετε δύσκολα ζητήματα.

Πολλοί θεραπευτές αναφέρουν ότι όταν οι ασθενείς τους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, τους βοηθά να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στην ψυχοθεραπεία.


Τελευταία αλλά αρκετά συνηθισμένη φοβία είναι «πως τα αντικαταθλιπτικά μας παχαίνουν».

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντικαταθλιπτικά έχουν παρενέργειες και η αύξηση βάρους μπορεί να είναι μια απ’αυτές. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλα να προκαλέσουν αύξηση βάρους και άλλα μπορεί να σας κάνουν να χάσετε κάποιο βάρος. Εάν αυτό είναι ανησυχητικό, μιλήστε με το γιατρό σας.


Τι είδους βοήθεια χρειάζομαι;

Ξεπερνώντας το στίγμα της Ψυχικής ασθένειας και την πεποίθηση πως η λήψη αντικαταθλιπτικών και άλλων ψυχοφαρμά-κων είναι αδυναμία, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τα σημάδια που μας κάνουν δυσλειτουργικούς.

Όπως ο διαβήτης και άλλες ασθένειες χρειάζονται την λήψη φαρμακευτικής θεραπείας έτσι και στην κατάθλιψη χρειάζεται να ακολουθηθεί μια αγωγή.

Η ακριβής θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειάς σας και από το τι έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν. Τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι χρήσιμα.

Συχνά συνιστάται ο συνδυασμός και των δύο ως την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης.



Διαβάστε αναλυτικά:

Τι είναι η κατάθλιψη, ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια της κατάθλιψης και ποια η θεραπεία της.



1.519 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page