top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Επικοινωνία ζευγαριών

10 tips για να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά με τον σύντροφο σου


Όταν ερωτεύεσαι στην αρχή μιας γνωριμίας, η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού φαίνεται τόσο εύκολη. Μιλάτε συχνά μεταξύ σας, ακούτε με γνήσιο ενδιαφέρον και κάνετε μια επιπλέον προσπάθεια για να βοηθήσετε τον άλλο να αισθανθεί ξεχωριστός. Αφού έχει περάσει η περίοδος "γνωριμίας", πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθώς μαθαίνουν να ζουν μαζί σε έναν κόσμο γεμάτο αντιπερισπασμούς και στρες.

Εκεί εμφανίζονται συχνά χάσματα στην επικοινωνία με το κυριότερο παράπονο των συντρόφων, ότι «δεν με καταλαβαίνει ο σύντροφος μου».


Η αποτελεσματική επικοινωνία στις σχέσεις απαιτεί την πρόθεση να μεταφέρετε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις σας με ειλικρίνεια και ανοιχτά στον σύντροφο σας. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των εταίρων και να επιλύει τις μεταξύ σας συγκρούσεις με ένα πιο εύρωστο τρόπο.


Η επικοινωνία είναι η βάση μιας υγιούς σχέσης. Είναι τρόπος σύνδεσης μεταξύ των δύο συντρόφων. Είναι το μοίρασμα σκέψεων συναισθημάτων και ο τρόπος επίλυσης προβλημάτων.

Όταν εμφανίζεται έλλειμμα στην επικοινωνία αρχίζουν όλα να φαίνονται πιο δύσκολα μεταξύ των συντρόφων και τείνουν να απομακρύνονται ο ένας απ’ τον άλλον.


Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ένα σύμβουλο γάμου ή σε έναν ψυχολόγο για να βοηθήσουν την μεταξύ τους επικοινωνία.


Όταν έρχεται ένα ζευγάρι για να διαπραγματευτεί τα ζητήματα του, το πρώτο πράγμα που τους επισημαίνω και πολύ βασικό είναι να υπάρχει ένας κοινός στόχος.

Η υγιής επικοινωνία σε μια σχέση εξαρτάται και από τους δύο εταίρους που λαμβάνουν μέτρα για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου δεσμού με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την επιθυμία να παραμείνουν συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Πως μπορείτε όμως να βοηθήσετε την μεταξύ σας επικοινωνία; Εδώ θα βρείτε προτεινόμενους τους 10 πιο σημαντικούς κανόνες επικοινωνίας.


1. Δώστε στον σύντροφό σας την πλήρη προσοχή σας.

Μην στέλνεις μήνυμα και μιλάς. Είτε ο σύζυγός σας σας λέει ένα αστείο ή αποκαλύπτει ένα βαθύ οικογενειακό μυστικό, θα πρέπει να του δώσετε την αμέριστη προσοχή σας. Απομακρύνετε την τεχνολογία που σας αποσπά την προσοχή, θέστε σε σίγαση ή απενεργοποιήστε την τηλεόραση και επικεντρωθείτε προς το σύντροφο σας. Αυτό θα του δείξει ότι νοιάζεστε για τις πληροφορίες του. Το νεύμα και η διατήρηση της επαφής με τα μάτια είναι εξαιρετικοί τρόποι για να δείξετε στο σύντροφό σας ότι ακούτε.

Tips->Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σημείο στο σπίτι σας όπου όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν για να περιορίσουν την διάσπαση της προσοχής.


2. Μην διακόπτετε τον σύντροφό σας.

Η διακοπή είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κλιμακώσετε μια διαφωνία. Όταν επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό και τα δύο μέρη να αισθάνονται ότι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακουστούν. Μπορεί να αισθάνεστε δελεαστικό να στριμώξετε τη γνώμη σας ενώ ο σύντροφός σας εξακολουθεί να μιλάει, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι έχει κάποιο λάθος, αλλά είναι σημαντικό να περιμένετε να δίνετε την προσοχή σας στον σύντροφό σας, ενώ παραμένετε συγκεντρωμένοι και συνδεδεμένοι, δείχνει σεβασμό στον σύντροφό σας. Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή της διατήρησης των δεξιοτήτων επικοινωνίας στις σχέσεις.


3. Δημιουργήστε έναν ουδέτερο χώρο.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας στις σχέσεις μπορεί να είναι πρόκληση. Πολλά ζευγάρια βρίσκουν ωφέλιμο να ασχολούνται με «σκληρά» πολεμικά θέματα σε έναν ουδέτερο χώρο, όπως το τραπέζι της κουζίνας. Η συζήτηση για την έλλειψη σεξουαλικής ικανότητας του συντρόφου σας ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι μπορεί να τον κάνει να νιώσει επίθεση και να τον κάνει να βλέπει αρνητικά την κρεβατοκάμαρα στο μέλλον. Η λογομαχία στο σπίτι ενός συγγενή είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός συντρόφου που νιώθει ότι έχει το παροιμιώδες «υψηλό έδαφος» στη διαμάχη.


4. Μιλήστε πρόσωπο με πρόσωπο.

Μία από τις καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας στις σχέσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να μιλάτε πάντα πρόσωπο με πρόσωπο για σημαντικά θέματα. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σίγουρα δεν είναι η λεωφόρος για σοβαρές συνομιλίες σχέσεων ή λήψη μεγάλων αποφάσεων, καθώς ο τόνος της φωνής δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέσω μηνυμάτων κειμένου. Αντίθετα, επιλέξτε μια στιγμή που μπορείτε να είστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δώσετε ο ένας στον άλλον την πλήρη προσοχή σας και να διαβάσετε ο ένας τις μη λεκτικές ενδείξεις του άλλου. Όταν τα πράγματα λέγονται αυτοπροσώπως, υπάρχει ελάχιστος χώρος για να «χάνονται στη μετάφραση» μέσω της τεχνολογίας.


5. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ» όταν προκύπτουν προβλήματα.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια όταν μαλώνουν είναι να επιτίθενται ο ένας στον άλλο.

Χρησιμοποιώντας δηλώσεις «εγώ», απομακρύνετε την πίεση από τον σύντροφό σας.

Αντί να πείτε, «Το έκανες αυτό και με θύμωσε», προσπαθήστε να επικοινωνήσετε, «Νιώθω ότι όταν συνέβη αυτό και τα συναισθήματά μου πληγώθηκαν».

Βλέπεις τη διαφορά? Έκανες το πρόβλημα δικό σου αντί να επιτεθείς στον σύντροφό σου.

Αυτή η απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική εμποδίζει κάποιον από εσάς να μπει σε λειτουργία επίθεσης ή να γίνει άσκοπα αμυντικός ο ένας με τον άλλον.


6. Να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφο σας.

Το να είσαι ειλικρινής δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση. Το να είσαι ειλικρινής σημαίνει να λες στον σύντροφό σου όταν νιώθεις ότι πρέπει να συζητηθούν θέματα. Σημαίνει επίσης να παραδέχεσαι όταν έκανες λάθος και να ζητάς συγγνώμη αντί να δικαιολογείς. Η ειλικρίνεια όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση της γνήσιας ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας, αλλά βοηθά επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές επικοινωνίας στις σχέσεις.


7. Μιλήστε για τα μικρά πράγματα.

Μία από τις σπουδαίες δεξιότητες επικοινωνίας στις σχέσεις είναι όταν εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μιλήσετε για μικρά και μεγάλα πράγματα. Μπορείτε να ενισχύσετε το γάμο σας συζητώντας την ημέρα και τις σκέψεις σας ή μοιράζοντας αστείες ιστορίες από την εβδομάδα σας.

Όταν είσαι παντρεμένος, κάθε θέμα πρέπει να είναι ανοιχτό για συζήτηση. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα πολύ άβολο για να το μοιραστείτε. Μιλώντας για μικρά πράγματα θα είναι πιο εύκολο να μιλήσετε για πιο σημαντικά θέματα στο μέλλον.


8. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 24 ωρών.

Όταν δύο άνθρωποι είναι μαζί και ζούν μαζί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν χτυπήματα στο δρόμο.

Μερικές μέρες θα νιώθετε σαν ουράνια τόξα και πεταλούδες να πετούν στο σπίτι σας όταν ο σύντροφός σας είναι κοντά. Άλλες φορές πάλι, θα νιώσετε έναν πονοκέφαλο να εμφανίζεται όταν σύντροφος σας είναι κοντά.

Εάν είστε απογοητευμένοι με τον σύντροφό σας και πρόκειται να εκφράσετε το παράπονό σας, σταματήστε για λίγο. Ασκήστε τον κανόνα των 24 ωρών.

Έτσι δεν άδειασε το πλυντήριο πιάτων ή δεν σήκωσε τις κάλτσες του. Είναι το τέλος του κόσμου; Θα έχει σημασία για εσάς σε 24 ώρες; Αν όχι, σκεφτείτε να το αφήσετε.


9. Κάντε σωματική επαφή.

Ανεξάρτητα από τον τόνο της συνομιλίας σας, η σωματική επαφή είναι σημαντική. Η χαμηλής έντασης διέγερση του δέρματος, όπως το άγγιγμα ενός συντρόφου ή το χαϊδεύοντας το χέρι του, προάγει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Η ορμόνη της αγάπης προάγει το δέσιμο και την ενσυναίσθηση στους ρομαντικούς συντρόφους και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως παράγοντας κατά του στρες και προάγει τη ερωτική συμπεριφορά.


10. Κάντε την επικοινωνία διασκεδαστική.

Η επικοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε για οικογενειακά και οικονομικά ζητήματα, προβλήματα και τις λύσεις τους και πώς εσείς και ο σύντροφος σας παίρνετε αποφάσεις. Αλλά να θυμάστε ότι η επικοινωνία πρέπει επίσης να είναι διασκεδαστική.

Το να μιλάς με τον σύντροφό σου σημαίνει να μοιράζεσαι αστείες ιστορίες, όνειρα για το μέλλον και να μοιράζεσαι βαθιά συζήτηση. Αυτές οι στιγμές δημιουργούν μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση και ενισχύουν την ωκυτοκίνη και την ντοπαμίνη.

Να βρίσκετε πάντα χρόνο για να επικοινωνείτε προφορικά με το σύζυγό σας, είτε η συζήτηση που ακολουθεί είναι σοβαρή είτε ανόητη.Πολύ Συχνά δέχομαι αυτές τις ερωτήσεις στο γραφείο μου από ζευγάρια:


Γιατί δυσκολεύομαι να επικοινωνήσω με τον σύντροφό μου;

Διάφοροι λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τους οποίους δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος και ο εφησυχασμός είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Μπορείτε να πάτε για συμβουλευτική σχέσης για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα αυτούς τους λόγους και να βρείτε καλύτερες λύσεις για αυτούς.


Γιατί ο σύντροφός μου αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις;

Ο σύντροφός σας μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες συζητήσεις επειδή μπορεί να μην αισθάνεται άνετα μαζί σας σε αυτό το σημείο, να έχει ένα οδυνηρό παρελθόν, να προτιμά να αποφεύγει προβλήματα ή να φοβάται τις συνέπειες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να το καταλάβετε εάν χρειάζεται.


Τελικό συμπέρασμα:

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη, υγιή σχέση. Μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας στο γάμο ή την σχέση σας με το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες, να παραμένετε ανοιχτοί σε θέματα χρημάτων και να δίνετε στον σύντροφό σας την πλήρη προσοχή σας.


Δοκιμάστε αυτές τις αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στις σχέσεις και βιώστε σύντομα τη διαφορά στη σχέση σας.

272 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

1 Comment


katerinadraxta
Apr 19, 2023

Το πιο σημαντικό σε μια υγιής σχέση είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσυνη.Πρεπει να απολαμβάνουμε κάθε στιγμη της ζωής μας αναζητώντας ένα χαμογελο μια ζεστη μάτια στο συντροφο μας και κατά συνέπεια η ζωη μας θα γίνει πιο φωτεινη.Πιστη σεβασμός αγάπη και εκτίμηση σημαντικέσ αρετές που πρέπει να διέπουν κάθε σχέση της ζωής μας.

Like
bottom of page