Το παιδί σας δυσκολεύεται με το σχολείο; Φοβάται να διαβάσει δυνατά, να γράψει ένα δοκίμιο ή να ασχοληθεί με τα μαθηματικά;
Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια διαφορετικών τύπων μαθησιακών δυσκολιών.

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;
Οι μαθησιακές δυσκολίες ή οι μαθησιακές διαταραχές είναι όροι-ομπρέλα για μια μεγάλη ποικιλία μαθησιακών προβλημάτων. Η μαθησιακή δυσκολία δεν είναι πρόβλημα νοημοσύνης ή κινήτρων και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τεμπέληδες ή χαμηλής νοημοσύνης . Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι είναι εξίσου έξυπνοι με όλους τους άλλους. Ο εγκέφαλός τους είναι απλώς συνδεδεμένος διαφορετικά - και αυτή η διαφορά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

Με απλά λόγια, τα παιδιά και οι ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες βλέπουν, ακούν και κατανοούν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εκμάθηση νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων και τη χρήση τους. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνουν προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, τη λογική, την ακρόαση και την ομιλία.
Ενώ κάθε παιδί έχει πρόβλημα με την εργασία από καιρό σε καιρό, εάν ένας συγκεκριμένος τομέας μάθησης είναι σταθερά προβληματικός, μπορεί να υποδηλώνει μαθησιακή διαταραχή.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα ότι το παιδί σας έχει μαθησιακή διαταραχή. Κανένας γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του να υποφέρει. Μπορεί να αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον του παιδιού σας ή να ανησυχείτε για το πώς θα τα καταφέρει στο σχολείο. Ίσως ανησυχείτε ότι εφιστώντας την προσοχή στα μαθησιακά προβλήματα του παιδιού σας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αργό» ή να ανατεθεί σε μια τάξη λιγότερο απαιτητική.
Αλλά το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι εξίσου έξυπνα με όλα τα άλλα. Απλώς πρέπει να διδάσκονται με τρόπους που είναι προσαρμοσμένοι στις συγκεκριμένες ικανότητές τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις μαθησιακές δυσκολίες γενικά, και τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού σας ειδικότερα, μπορείτε να βοηθήσετε να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχία στο σχολείο και όχι μόνο.
Μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση (δυσλεξία)
Υπάρχουν δύο είδη μαθησιακών δυσκολιών στην ανάγνωση. Τα βασικά προβλήματα ανάγνωσης εμφανίζονται όταν υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ ήχων, γραμμάτων και λέξεων. Προβλήματα κατανόησης ανάγνωσης παρουσιάζονται όταν υπάρχει αδυναμία κατανόησης της σημασίας λέξεων, φράσεων και παραγράφων.
Τα σημάδια δυσκολίας στην ανάγνωση περιλαμβάνουν προβλήματα με:
• Αναγνώριση γραμμάτων και λέξεων.
• Κατανόηση λέξεων και ιδεών.
• Ταχύτητα ανάγνωσης και ευχέρεια.
• Γενικές δεξιότητες λεξιλογίου.
Μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία)
Οι μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τα άλλα δυνατά και αδύναμα σημεία του παιδιού. Η ικανότητα ενός παιδιού να κάνει μαθηματικά θα επηρεαστεί διαφορετικά από μια γλωσσική δυσκολία, μια οπτική διαταραχή ή μια δυσκολία με την αλληλουχία, τη μνήμη ή την οργάνωση.
Ένα παιδί με μαθησιακή διαταραχή βασισμένη στα μαθηματικά μπορεί να δυσκολεύεται με την απομνημόνευση και την οργάνωση αριθμών, σημάτων λειτουργίας και αριθμητικών «γεγονότων» (όπως 5+5=10 ή 5×5=25). Τα παιδιά με μαθησιακές διαταραχές στα μαθηματικά μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα με τις αρχές μέτρησης (όπως το μέτρημα κατά δύο ή το μέτρημα κατά πέντε) ή να έχουν δυσκολία να πουν την ώρα.
Μαθησιακές δυσκολίες στη γραφή (δυσγραφία)
Οι μαθησιακές δυσκολίες στη γραφή μπορεί να περιλαμβάνουν τη φυσική πράξη της γραφής ή τη διανοητική δραστηριότητα της κατανόησης πληροφοριών. Η βασική διαταραχή γραφής αναφέρεται στη σωματική δυσκολία στο σχηματισμό λέξεων και γραμμάτων. Η εκφραστική δυσκολία γραφής υποδηλώνει μεγάλη δυσκολία για την οργάνωση των σκέψεων στο χαρτί.
Άλλοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών
Η ανάγνωση, η γραφή και τα μαθηματικά δεν είναι οι μόνες δεξιότητες που επηρεάζονται από τις μαθησιακές διαταραχές. Άλλοι τύποι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνουν δυσκολίες με τις κινητικές δεξιότητες (κίνηση και συντονισμό), την κατανόηση της προφορικής γλώσσας, τη διάκριση μεταξύ ήχων και την ερμηνεία οπτικών πληροφοριών.
Μαθησιακές δυσκολίες στις κινητικές δεξιότητες (δυσπραξία)
Η κινητική δυσκολία αναφέρεται σε προβλήματα κίνησης και συντονισμού είτε με λεπτές κινητικές δεξιότητες (κόψιμο, γραφή) είτε με αδρές κινητικές δεξιότητες (τρέξιμο, άλμα). Μια κινητική αναπηρία αναφέρεται μερικές φορές ως δραστηριότητα «εξόδου» που σημαίνει ότι σχετίζεται με την έξοδο πληροφοριών από τον εγκέφαλο. Για να τρέξει, να πηδήξει, να γράψει ή να κόψει κάτι, ο εγκέφαλος πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει με τα απαραίτητα άκρα για να ολοκληρώσει τη δράση.
Τα σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να έχει αναπηρία στον κινητικό συντονισμό περιλαμβάνουν προβλήματα με σωματικές ικανότητες που απαιτούν συντονισμό χεριού-ματιού, όπως να κρατά ένα μολύβι ή να κουμπώνει ένα πουκάμισο.
Μαθησιακές δυσκολίες στη γλώσσα (αφασία/δυσφασία)
Οι μαθησιακές δυσκολίες γλώσσας και επικοινωνίας περιλαμβάνουν την ικανότητα κατανόησης ή παραγωγής προφορικής γλώσσας. Η γλώσσα θεωρείται επίσης μια δραστηριότητα εξόδου επειδή απαιτεί οργάνωση σκέψεων στον εγκέφαλο και χρήση των κατάλληλων λέξεων για να εξηγήσει ή να επικοινωνήσει προφορικά κάτι.
Τα σημάδια μιας γλωσσικής διαταραχής μάθησης περιλαμβάνουν προβλήματα με τις λεκτικές γλωσσικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα επανάληψης μιας ιστορίας, η ευχέρεια της ομιλίας και η ικανότητα κατανόησης της σημασίας των λέξεων, των κατευθύνσεων και παρόμοια.
Προβλήματα ακουστικής και οπτικής επεξεργασίας: η σημασία των αυτιών και των ματιών
Τα μάτια και τα αυτιά είναι τα κύρια μέσα μεταφοράς πληροφοριών στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που μερικές φορές ονομάζεται «εισαγωγή». Εάν τα μάτια ή τα αυτιά δεν λειτουργούν σωστά, η μάθηση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη .

Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας
Οι επαγγελματίες μπορεί να αναφέρονται στην ικανότητα της καλής ακρόασης καθώς και στις «δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας» ή στην «δεκτική γλώσσα». Η ικανότητα να ακούς σωστά πράγματα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάγνωσης, γραφής και ορθογραφίας. Η αδυναμία διάκρισης των λεπτών διαφορών στον ήχο καθιστά δύσκολη την εκφώνηση λέξεων και την κατανόηση των βασικών εννοιών της ανάγνωσης και της γραφής.
Διαταραχή οπτικής επεξεργασίας
Τα προβλήματα στην οπτική αντίληψη περιλαμβάνουν έλλειψη λεπτών διαφορών στα σχήματα, αντιστροφή γραμμάτων ή αριθμών, παράβλεψη λέξεων, παράκαμψη γραμμών, εσφαλμένη αντίληψη βάθους ή απόστασης ή προβλήματα με τον συντονισμό ματιού-χεριού. Οι επαγγελματίες μπορεί να αναφέρουν την εργασία των ματιών ως "οπτική επεξεργασία". Η οπτική αντίληψη μπορεί να επηρεάσει τις κινητικές δεξιότητες, την αναγνωστική κατανόηση και τα μαθηματικά.
Πώς μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;
Όσον αφορά τις μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρεις τι να κάνεις και πού να βρεις βοήθεια. Η στροφή σε ειδικούς που μπορούν να εντοπίσουν και να διαγνώσουν το πρόβλημα είναι, φυσικά, σημαντική. Απαραίτητο επίσης να συνεργαστείτε με το σχολείο του παιδιού σας για να λάβετε εξειδικευμένη ακαδημαϊκή βοήθεια. Αλλά μην παραβλέπετε τον δικό σας ρόλο. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, επομένως αναλάβετε την ηγεσία στην εξέταση των επιλογών σας, στην εκμάθηση νέων θεραπειών και υπηρεσιών και στην επίβλεψη της εκπαίδευσης του παιδιού σας.

Μάθετε τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μαθησιακή δυσκολία του παιδιού σας. Μάθετε για το είδος της μαθησιακής δυσκολίας του παιδιού σας. Μάθετε πώς η αναπηρία επηρεάζει τη μαθησιακή διαδικασία και ποιες γνωστικές δεξιότητες εμπλέκονται. Είναι πιο εύκολο να αξιολογήσετε τις τεχνικές μάθησης εάν κατανοήσετε πώς επηρεάζει η μαθησιακή δυσκολία το παιδί σας.
Νέες θεραπείες, υπηρεσίες και νέες θεωρίες. Μαζί με τη γνώση του είδους της μαθησιακής δυσκολίας που έχει το παιδί σας, ενημερωθείτε για τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε το παιδί σας στο σχολείο και να συνεχίσετε τη θεραπεία στο σπίτι.
Κάντε θεραπεία και στο σπίτι. Ακόμα κι αν το σχολείο δεν έχει τους πόρους για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της μαθησιακής δυσκολίας του παιδιού σας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις επιλογές μόνοι σας στο σπίτι ή με έναν θεραπευτή ή δάσκαλο.
Καλλιεργήστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας.
Παρόλο που τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται σε έναν τομέα μάθησης, μπορεί να διαπρέψουν σε έναν άλλο. Δώστε προσοχή στα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Το να βοηθήσουμε τα παιδιά με μαθησιακές διαταραχές να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και τις δυνάμεις τους πιθανότατα θα τα βοηθήσουν και στους τομείς δυσκολίας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
Δεδομένου ότι η διάγνωση μιας μαθησιακής δυσκολίας δεν είναι πάντα εύκολη, μην υποθέσετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πρόβλημα του παιδιού σας, ακόμα κι αν τα συμπτώματα φαίνονται ξεκάθαρα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε και να αξιολογείτε το παιδί σας από εξειδικευμένο επαγγελματία. Κλινικό Ψυχολόγο. Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακούστε το ένστικτό σας. Εάν πιστεύετε ότι ένας δάσκαλος ή ένας γιατρός ελαχιστοποιεί τις ανησυχίες σας, ζητήστε μια δεύτερη γνώμη. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει «περιμένετε να δείτε» ή «μην ανησυχείτε για αυτό» εάν δείτε το παιδί σας να δυσκολεύεται. Ανεξάρτητα από το εάν τα προβλήματα του παιδιού σας οφείλονται ή όχι σε μαθησιακή δυσκολία, απαιτείται παρέμβαση. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος εξετάζοντας το ζήτημα και αναλαμβάνοντας δράση.
Λάβετε υπόψη ότι η εύρεση κάποιου που μπορεί να βοηθήσει μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και προσπάθεια. Ακόμη και οι ειδικοί μπερδεύουν μερικές φορές τις μαθησιακές δυσκολίες με τη ΔΕΠΥ και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Στο μεταξύ, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και να θυμάστε ότι δεν θα λαμβάνετε πάντα σαφείς απαντήσεις. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε πολύ στην προσπάθεια να προσδιορίσετε την ετικέτα για τη διαταραχή του παιδιού σας. Αφήστε το στον ψυχολόγο . Εστιάστε αντ' αυτού στα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το παιδί σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά του με πρακτικούς τρόπους.
Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο λειτουργικό στο περιβάλλον του σχολείου με το να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του ακόμη και αποδεχθεί οποιαδήποτε πιθανή δυσκολία υπάρχει. Επίσης μπορεί να βελτιώσει τις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού σας εντάσσοντας το ευκολότερα σε μια παρέα και διευκολύνοντας να δημιουργήσει δεσμούς. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα και προσαρμόζονται στην νέα μάθηση.

Comments