7 τεχνικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT).
Ως ψυχολόγος που ειδικεύεται στην εργασία με ανήσυχους γονείς και ως μαμά ενός μικρού αγοριού, μπορώ να σας πω ότι αυτές οι διαφημίσεις για το σχολείο με εκστασιασμένους γονείς που χαρίζουν μολύβια και γεμίζουν τα καλάθια των αγορών τους στα καταστήματα ειδών γραφείου δεν είναι απολύτως ακριβή.
Ο χρόνος επιστροφής στο σχολείο μπορεί να είναι ακόμα πιο καταθλιπτικός και να προκαλεί περισσότερο άγχος για τους γονείς από ότι για τα παιδιά.
Νέα έρευνα αναφέρει πως το 60% των γονέων εμφανίζει αϋπνία και διαταραχή στον ύπνο στο τέλος του καλοκαιριού και κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
Αυτό που διαπίστωσα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι ότι οι γονείς συχνά ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα τα πάνε τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά από ότι τα ίδια τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολύ λίγοι πόροι στους οποίους μπορούν να στραφούν οι αγχωμένοι γονείς. Τα περισσότερα άρθρα που βλέπω να δημοσιεύονται αυτήν την εποχή του χρόνου, επικεντρώνονται στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας κατά τη μετάβαση σε μια νέα σχολική χρονιά.
Υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες εκεί έξω για το πώς οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους καλύτερα.
Όταν εργάζομαι με το γονικό άγχος της επιστροφής στο σχολείο (τόσο του δικού μου όσο και των πελατών μου), συνιστώ στους γονείς να δοκιμάσουν τις ακόλουθες 7 στρατηγικές γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT):
#1: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθάνεται άγχος.
Αυτό μπορεί να φαίνεται άβολο, αλλά τόσοι πολλοί γονείς με τους οποίους συνεργάζομαι είναι τόσο προσηλωμένοι στην προετοιμασία των παιδιών τους για την επερχόμενη σχολική χρονιά που αγνοούν τα σημάδια του δικού τους άγχους (κακό ύπνο, κακή όρεξη, αίσθημα υπερέντασης). Είναι σημαντικό να παραδεχτείτε ότι είστε αγχωμένοι, γιατί τότε μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Να θυμάστε ότι οι μεταβάσεις για τα παιδιά είναι επίσης μεταβάσεις για τους γονείς.
Και οι μεταβάσεις μπορούν να εμπνεύσουν μια σειρά από συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
#2: Χωρίστε τη λίστα υποχρεώσεων σε βήματα.
Οι γονείς συχνά κατακλύζονται από όλα τα πράγματα που πρέπει να αγοράσουν και να οργανώσουν πριν την έναρξη του σχολείου.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή στο σχολείο, οπότε γιατί να μην δημιουργήσετε μια λίστα υποχρεώσεων πίσω στο σχολείο που μπορείτε να προχωρήσετε τις επόμενες εβδομάδες;
Δεν θα αισθανθείτε συγκλονισμένοι αν αναθέσετε στον εαυτό σας μια συγκεκριμένη εργασία για κάθε εβδομάδα (ίσως μια εβδομάδα είναι σχολικά είδη, μια είναι ρούχα κ.ο.) Και μην φοβάστε να αναθέσετε! Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο και να επιλέξει τα δικά του σχολικά είδη και ρούχα και παπούτσια (με την τελική σας έγκριση, φυσικά).
#3: Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες σας με την τεχνική του «χειρότερου σεναρίου».
Πολλοί γονείς πλησιάζουν την επόμενη σχολική χρονιά με μια λίστα με τις ανησυχίες για το παιδί τους. Ένας τρόπος για να προσεγγίσετε τη λίστα ανησυχιών είναι χρησιμοποιώντας την «τεχνική του χειρότερου σεναρίου». Κάντε στον εαυτό σας τρεις ερωτήσεις:
- Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;
- Ποια είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό το χειρότερο σενάριο;
- Πώς θα το διαχειριζόμουν αν αυτό συνέβαινε;
Μία θεραπευόμενη μου είπε κάποτε ότι ανησυχούσε επειδή στον γιο της ανατέθηκε ένας δάσκαλος με τη φήμη ότι ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και τιμωρητικός. Το χειρότερο σενάριο της ήταν ότι ο γιος της θα τρομοκρατηθεί από το σχολείο εξαιτίας αυτού του δασκάλου και θα έκλαιγε κάθε πρωί Και θα αρνούνταν να πάει σχολείο. Μετά από σκέψη, παραδέχτηκε ότι η πιθανότητα αυτού του σεναρίου ήταν αρκετά χαμηλή, καθώς ο γιος της είχε ιστορικό προσαρμογής σε μια ποικιλία διαφορετικών τύπων δασκάλων. Ωστόσο, σκέφτηκε μια σειρά από διαφορετικές στρατηγικές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την κατάσταση του γιου της, εάν συμβεί το χειρότερο σενάριο.
Οι θεραπευόμενοι μου λένε γενικά ένα από τα δύο πράγματα μετά την ολοκλήρωση αυτής της άσκησης:
ότι το χειρότερο σενάριο που φοβούνται είναι πολύ απίθανο και/ή ότι μπορούν να σκεφτούν ένα σχέδιο που θα βοηθήσει αυτούς και τα παιδιά τους να το διαχειριστούν αποτελεσματικά.
Αυτό συχνά βοηθά στην ανακούφιση κάποιου από το άγχος τους για την επιστροφή στο σχολείο.
#4: Φρόντισε τον εαυτό σου.
Είναι εντάξει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας από όλη την προετοιμασία για το σχολείο που κάνετε για τα παιδιά σας. Πήγαινε να δεις μια ταινία. Ή πάρε έναν υπνάκο. Ή κάντε ένα τρέξιμο. Το να εστιάσετε στον εαυτό σας για λίγο δεν σημαίνει ότι έχετε σταματήσει να εστιάζετε στα παιδιά σας.
#5: Σκεφτείτε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε.
Όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να ελέγξουμε.
Μπορεί να μην μπορούμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον των παιδιών μας όταν τα παιδιά μας πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς εμάς. Έτσι, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το παιδί μας στο σχολείο την πρώτη μέρα και να του αλλάξουμε θέση εάν κάθεται δίπλα στον «φασαρία» της τάξης.
Προσπαθήστε να εστιάσετε σε εκείνες τις καταστάσεις στις οποίες μπορείτε να ασκήσετε κάποιο έλεγχο όμως.
Για παράδειγμα, εάν ανησυχείτε ότι οι ειδικές εγκαταστάσεις του σχολείου δεν εφαρμόζονται σωστά για το παιδί σας, μιλήστε με τον σύμβουλό ή τον ειδικό μάθησης εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες παροχές. Περιττό να πούμε ότι ο χρόνος σας ξοδεύεται πολύ καλύτερα εστιάζοντας σε πράγματα που μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε.
#6: Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα.
Σίγουρα, η ιδέα της έναρξης μιας νέας σχολικής χρονιάς είναι τρομακτική. Πώς θα είναι όμως τον Οκτώβριο; Θα θυμάστε τον συγκεκριμένο τύπο σημειωματάριου που αγοράσατε για το παιδί σας ή τους φόβους σας για τη νέα του κατάσταση στην τάξη; Θυμηθείτε ότι οι μεταβάσεις στο σχολείο γίνονται πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβετε, ότι ήταν κάποτε καινούργιο έχει γίνει απλώς ένα άλλο μέρος της ρουτίνας.
#7: Διδάξτε αυτές τις τεχνικές στα παιδιά σας.
Εάν τα παιδιά σας έχουν άγχος για την επιστροφή στο σχολείο, δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές μαζί τους. Η μοντελοποίηση αποτελεσματικής αντιμετώπισης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν μόνα τους. Τα παιδιά σας θα σας δουν να διαχειρίζεστε τη δική σας ανησυχία και θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να διαχειριστούν και τις δικές τους.
Θυμηθείτε: αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να είναι τόσο δύσκολη (αν όχι πιο δύσκολη) τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Εάν είστε από εκείνες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που παλεύουν με το άγχος της επιστροφής στο σχολείο, κάντε ένα διάλειμμα από τις προετοιμασίες για την επιστροφή στο σχολείο και δοκιμάστε μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
Θα είμαι μαζί σας για να σας ακούσω και να σας καθοδηγήσω.
Έτσι είναι ακριβώς.Σωστή διαχείριση αγχους σκέψεων και χρόνου αρκεί για να οπλιστούμε με υπομονη και θετική ενέργεια για μια σχολικη χρόνια γεματη γνώση για τα παιδιά μας.