Πώς θα υπερνικήσω την αναβλητικότητα μου;
Ποιοί είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω απ’ την αναβολή ή την καθυστέρηση επίτευξης πραγμάτων;
Αναβλητικότητα ορίζεται η δυσκολία να πείσουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που θέλει ή που πρέπει. Αντί να εργαζόμαστε σε σημαντικές εργασίες τείνουμε να χρονοτριβούμε άσκοπα.
Η αναβλητικότητα αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο που δυσχεραίνει την ζωή μας. Μας εμποδίζει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να ζήσουμε όπως θα θέλαμε.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουν να μετανιώνουν για πράγματα που δεν έχουν κάνει πάρα για αυτά που έκαναν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως συναισθήματα ενοχής και μετάνοιας για χαμένες ευκαιρίες έχουν μεγάλη επίδραση στην ζωή του ατόμου.
Πολλές φορές νομίζουμε ότι οι ευκαιρίες βρίσκονται στα χέρια μας και δεν μπορούμε όμως να τις φτάσουμε. Όταν σπαταλάτε το χρόνο σας σε άσκοπες δραστηριότητες, χάνετε το χρόνο που θα μπορούσατε να επενδύσετε σε πιο ουσιαστικές δραστηριότητες. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε τον άγριο εχθρό της αναβλητικότητας θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε καλύτερα τις δυνατότητες στη ζωή σας.
Στις ημέρες μας η αναβλητικότητα ευνοείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Επομένως το πώς θα την ξεπεράσεις αποτελεί σημαντική δεξιότητα.
Γιατί τείνουμε ν’ αναβάλλουμε όμως ;
Αυτές είναι οι 3 κυριότερες αιτίες.
Η δύναμη της θέλησης θεωρείται συχνά ότι είναι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας αλλά είναι το εγγενές μας κίνητρο αυτό που μας βοηθά να ξεπεράσουμε την συνήθεια να αναβάλλουμε τα πράγματα.
1. ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Ο αριθμός των ευκαιριών που προσφέρει η κοινωνία είναι συγκλονιστικός. Η σύγχρονη κοινωνία λατρεύει την ατομική ελευθερία με την πεποίθηση ότι όσο πιο ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι. Επομένως γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι στο παρελθόν; Επειδή έχοντας περισσότερη ελευθερία να παίρνουμε δικές μας αποφάσεις έχουμε μπερδευτεί με το τι είναι προτεραιότητα, τι είναι ουσιαστικό και τι όχι, και με το τι είναι σωστό και τι λάθος και επομένως όλο αυτό μας αποθαρρύνει να κάνουμε το οτιδήποτε.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις αξίες και τα προσωπικά μας οράματα και να καλλιεργήσουμε τις θετικές μας συνήθειες . Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε όχι μόνο την αναβλητικότητα αλλά και όλα τα άλλα εμπόδια που φέρνει η ζωή.
2. ΑΓΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Όλοι γεννηθήκαμε και κάποια στιγμή θα πεθάνουμε. Ο χρόνος που περνάμε στη γη είναι περιορισμένος και πεπερασμένος. Υπό το φως αυτών των γεγονότων ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε. Δεν είναι τα χρήματα. Σε αντίθεση με το χρόνο, χρήματα μπορούμε να δανειστούμε να εξοικονομήσουμε και να κερδίσουμε περισσότερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε όμως το ίδιο και με τον χρόνο. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει έχει φύγει για πάντα.
Η απλή συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι πεπερασμένη οδηγεί τους ανθρώπους να αρχίζουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους πιο προσεκτικά και ουσιαστικά.
3. ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ.
Αυτοπειθαρχία ή αυτοέλεγχος ορίζεται ως μια διαδικασία που δίνουμε εντολές στον εαυτό μας αλλά δυσκολευόμαστε να τις ακολουθήσουμε. Δεν είναι η κύρια αιτία της αναβλητικότητας αλλά υπάρχει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ τους. Για να είστε πειθαρχημένοι πρέπει να έχετε τα σωστά κίνητρα και να εργαστείτε πάνω σε θετικές συνήθειες.
Είδη Κινήτρων και Γιατί δεν πετυχαίνουν οι στόχοι μας;
· Εξωτερικό κίνητρο. Η ανταμοιβή και τιμωρία εφαρμόζονται ώστε να αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν πράξεις που δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ να κάνουν από μόνοι τους. Όταν τα άτομα όμως κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, είναι λιγότερο χαρούμενα. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν πως η χρήση εξωτερικών κινήτρων μειώνει την απόδοση σε δραστηριότητες που απαιτούν έστω και λίγη εγκεφαλική εργασία και δημιουργικότητα.
· Κίνητρο βάση στόχου. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι θα εργαστούν σκληρά για τους στόχους τους και θα τους πετύχουν αργά ή γρήγορα. Όταν τελικά αυτό συμβεί, απελευθερώνεται μία εφάπαξ δόση ντοπαμίνης με αποτέλεσμα ένα έντονο αίσθημα χαράς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που ακολουθεί στη συνέχεια είναι το γνωστό φαινόμενο της ηδονικής προσαρμογής. Το φαινόμενο αυτό αναγκάζει τους ανθρώπους να συνηθίσουν απροσδόκητα τους επιτεύξιμους στόχους τους. Λίγες ώρες ή το πολύ λίγες ημέρες αργότερα μετά την επίτευξη ενός στόχου τα θετικά συναισθήματα θα εξαφανιστούν.
· Εσωτερικά κίνητρα. Όταν θέτουμε νόημα στις πράξεις μας προκύπτει μία από τις χειρότερες μορφές κινήτρων που ονομάζεται εγγενές κίνητρο. Αυτός ο τύπος κινήτρων βασίζεται στην έννοια του προσωπικού οράματος. Σε αντίθεση με το κυνήγι στόχων ένα προσωπικό κίνητρο είναι μία έκφραση που έχει διάρκεια. Απαντάει στο ερώτημα που θα θέλαμε να περάσουμε τον περισσότερο χρόνο στη ζωή μας. Επικεντρώνεται σε πράξεις και όχι αποτελέσματα, επικεντρώνεται στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
Πώς να σταματήσω την αναβλητικότητα ;
Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στις οποίες έχουμε πρόσβαση σχετικά με την αυτοπειθαρχία τα κίνητρα τον προγραμματισμό και την διαχείριση του χρόνου αλλά αν αυτά τα κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας συνήθειες πρότυπα σκέψεις και νοητικά μας μοντέλα θα αποτελούν μόνο άχρηστες πληροφορίες που θα ξεχαστούν σύντομα.
Σημαντικά εργαλεία για να σταματήσουμε την αναβλητικότητα;
1. Προσωπικό Όραμα. Το προσωπικό γράμμα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που σας βοηθάει να κατανοήσετε τις δεξιότητες και τις προτεραιότητες σας ώστε να μη νιώσετε ποτέ χαμένο αυτό που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Το προσωπικό όραμα και ο προσωπικός σας στόχος σας βοηθάει να εστιάσετε στην προσπάθεια να επιτεύξετε τις κατάλληλες επιλογές για εσάς, να θέσετε προτεραιότητες και να επικεντρωθείτε στις σωστές δραστηριότητες για σας.
2. Λίστα δραστηριοτήτων. Οι μακροσκελείς λίστες υποχρεώσεων τείνουν να συσσωρεύονται και για αυτό οδηγούν σε αναβλητικότητα. Όταν βλέπετε μία μακρά λίστα με υποχρεώσεις τείνει να εγκαταλειφθεί πιο γρήγορα. Επομένως η λίστα των δραστηριοτήτων βοηθά να κάνετε τις πιο σημαντικές και επείγουσες εργασίες καθημερινά και να δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες που χρειάζονται να κάνετε. Με τη βοήθεια αυτής της λίστας θα μπορέσετε να διαχειριστείτε πολύ περισσότερα μέσα σε μία μέρα με λιγότερο άγχος και κούραση.
3. Λίστα συνηθειών. Η εκμάθηση νέων συνηθειών είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικής ανάπτυξης. Αν συνηθίσουμε να κάνουμε κάτι η εφαρμογή του απαιτεί λιγότερη ψυχική ενέργεια για το τι κάνουμε. Η εκμάθηση νέων συνηθειών είναι επομένως πολύ σημαντική. Η λίστα συνηθειών βασίζεται στον σωστό προγραμματισμό στις μαθησιακές συνήθειες και στην παρακολούθηση τους.
4. «Σύσκεψη» με τον εαυτό μας. Αυτό το εργαλείο θα σας βοηθήσει να «συναντήσετε» τον εαυτό σας. Βρείτε χρόνο μόνο για εσάς. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον εαυτό σας εστιάστε στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και την συνολική αναδρομή της προσωπικής ανάπτυξης. Έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αναρωτηθείτε πόσο μακριά έχετε προχωρήσει πρόσφατα. Για να σκεφτείτε ποια κατεύθυνση θα θέλατε να ακολουθήσετε στη ζωή και να σκεφτείτε τι μπορείτε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο.
Να θυμάστε η αναβλητικότητα δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε είναι τεμπελιά. Όταν αναβάλλετε πράγματα για την τελευταία στιγμή γεμίζετε στρες ενοχές και αισθήματα μειονεξίας.
Comments