Η σεξουαλική ικανοποίηση στη ζωή ενός ζευγαριού που παίζει πρωταρχικό ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό σε μία σχέση να μείνει ικανοποιημένοι δύο σύντροφοι αυτό όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και οδηγούν σε μειωμένη διάθεση για σεξ, όπως για παράδειγμα - ένας κλασικός στρεσογόνος παράγοντας ή η αλλαγή προγράμματος στη δουλειά, ο φόρτος εργασίας. κ.α., που αποτρέπουν το σύντροφό από οποιοδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, τον εξαντλούν σωματικά και ψυχικά και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο ύπνος και η ξεκούραση του.
Πολύ συχνά ο άλλος σύντροφος Αγχώνεται εμφανίζει συναισθήματα ανασφάλειας νιώθει υπεύθυνος, και λαμβάνει την στάση του συντρόφου του ως απόρριψη.
Είναι φυσιολογικό να μην σε ενδιαφέρει το σεξ;
Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα διάστημα χωρίς σέξ είναι "πολύ μεγάλο". Εξαρτάται από την ηλικία του ζευγαριού, πόσο καιρό είναι μαζί και ποιο είναι το συνηθισμένο μοτίβο του σεξ.
Είναι σημαντικό να μην συγχέετε τις εκτιμήσεις της «μέσης» συχνότητας με αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς και τη σχέση σας. Κάθε άτομο και ζευγάρι είναι διαφορετικό και η σεξουαλική επιθυμία κυμαίνεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό είναι να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι με την ποσότητα και την ποιότητα του σεξ που κάνετε.
Σε τελική ανάλυση, Όταν προκαλείται ένταση στη σχέση ή υπονομεύεται η εμπιστοσύνη του ενός ή και των δύο συντρόφων, η δράση είναι απαραίτητη — και μπορεί να είναι δύσκολη.
Εκτός αν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ειλικρινή, ανοιχτή επικοινωνία, ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την έλλειψη σεξ μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ενοχής, θυμού, ενοχής ή αμηχανίας. Όμως είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την επίλυση του προβλήματος.
Γιατί ο σύντροφος μου έχει μειωμένη διάθεση για σεξ;
Είναι σημαντικό, να κάνετε διάκριση μεταξύ της χαμηλής λίμπιντο (έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας), της υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας (απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων) και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Καθεμία μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές αιτίες, αλλά οι θεραπείες είναι εξαιρετικά εξατομικευμένες. Κατανοώντας τη διαφορά, μπορείτε να προσεγγίσετε το πρόβλημα πιο αντικειμενικά και να αποφύγετε πολλές από τις συναισθηματικές επιπτώσεις.
Χαμηλή λίμπιντο
Η χαμηλή λίμπιντο είναι η έλλειψη σεξουαλικής ορμής που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η θεραπεία απαιτεί την ανακάλυψη των υποκείμενων αιτιών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Στρες
Κατάθλιψη
Στυτική δυσλειτουργία
Ορμονικές ανισορροπίες (που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση και τον υπογοναδισμό)
Πόνος στα γεννητικά όργανα (όπως κολπισμός ή βαλανίτιδα )
Χρόνια ασθένεια
Φάρμακα
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Προβλήματα σχέσεων
Διαταραχή Υποδραστήριας Σεξουαλικής Επιθυμίας
Η διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) ορίζεται ως η απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι ο πιο κοινός τύπος σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των γυναικών, επηρεάζοντας το 8,9% των γυναικών μεταξύ 18 και 44 ετών, 12,3% μεταξύ 45 και 64 ετών και 7,4% άνω των 65,8 ετών
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η HSDD συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως μείωση της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, συχνότερα αρνητικά συναισθήματα, χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και λιγότερη ικανοποίηση με τους συντρόφους.
Σεξουαλική Δυσλειτουργία
Η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης που εμποδίζει ένα άτομο ή ένα ζευγάρι να έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.9 Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με την επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό ή τον πόνο.
1. Οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, την καθυστερημένη εκσπερμάτιση και την πρόωρη εκσπερμάτιση.
2. Στις γυναίκες, οι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν ανεπαρκή λίπανση και αδυναμία χαλάρωσης των κολπικών μυών για να επιτραπεί η σεξουαλική επαφή.
Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ.
Το πρώτο βήμα: Ανοίξτε μια γραμμή επικοινωνίας. Πλησιάστε τον σύντροφό σας και μιλήστε Για τα σεξουαλικά προβλήματα κάπου ιδιωτικά και ήρεμα.
Εκφραστείτε με ευαισθησία και χωρίς καμία υπόδειξη ευθυνών. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας στο πλαίσιο της σχέσης αντί να ισχυρίζεστε πώς το «εσύ» προκαλεί το «εμένα» να ανησυχεί. Εκεί είναι που φταίει η ανησυχία.
Εάν ο σύντροφός σας δεν γνωρίζει τι προκαλεί το πρόβλημα, αλλά αναγνωρίζει την ύπαρξή του, προτείνετε να κάνει κάποια εξέταση. Η χαμηλή λίμπιντο είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αδιάγνωστης ιατρικής κατάστασης (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης) ή παρενέργεια φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και ορισμένα φάρμακα για τον προστάτη.
Εάν ο σύντροφός σας είναι απρόθυμος να συζητήσει το θέμα, μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Δεν πρόκειται για την αποτυχία σας. Αντίθετα, και οι δύο πρέπει να εργασθείτε ως προς το πρόβλημα ως ζευγάρι. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία —και κάνοντας συμβουλευτική, εάν χρειάζεται— μπορείτε να φέρετε το θέμα στο φως και να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία για να ενισχύσετε, αντί να πληγώσετε, τη σχέση.
Εάν ο σύντροφός σας μπορεί να εντοπίσει ένα πρόβλημα (όπως άγχος στη δουλειά ή αίσθημα κούρασης), συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Εστιάστε στη σταδιακή αλλαγή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή θεραπεία εάν χρειάζεται.
Η θεραπεία μπορεί να σας διδάξει δεξιότητες διαχείρισης του άγχους και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε υποβόσκοντα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους.
Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξουαλική επιθυμία;
Θυμηθείτε: Η επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος της σχέσης —είτε σεξουαλικό, οικονομικό ή συναισθηματικό —είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Πάρτε το χρόνο σας, να είστε υπομονετικοί και, εάν χρειάζεται, αναζητήστε συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σας παραμένουν ανεπηρέαστα. Η συμβουλευτική θεραπεία για ζευγάρια θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τη σχέση σας σε καλό δρόμο.
Comments