Υπάρχουν δύο είδη άγχους.
Το καλό άγχος που σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου και να διαπρέψεις.
Το κακό άγχος, από την άλλη, που μπορεί σε σκοτώνει.
Ωστόσο ο καθένας από εμάς βρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.
Σε κάποιους αρέσει να ασκούνται, άλλοι προτιμούν να ακούν μουσική, άλλοι αρχίζουν ένα χόμπι. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν από εσάς να έχετε ένα εργαλείο, να έχετε υποστήριξη από κάποιον ή να βρίσκεστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να απελευθερώσετε το άγχος. Για μερικούς ανθρώπους που υποφέρουν από τραυματισμούς, ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί απλώς να είναι αναποτελεσματικές. Η γιόγκα ή η καρδιο-άσκηση έχουν τεράστια οφέλη αλλά δεν μπορούν να τα κάνουν όλοι.
Υπάρχει πολύ καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Ονομάζεται ύπνωση. Η ύπνωση ανακούφισης από το στρες, σας βοηθά να επαναπροσδιορίσετε τις αιτίες του στρες και να επιτύχετε περισσότερη ηρεμία και ισορροπία στη ζωή σας. Εκτός από αποτελεσματική, η ύπνωση είναι ασφαλής και μη επεμβατική.
Το άγχος μπορεί να σας βλάψει !
Η φυσιολογία του στρες είναι απλή. Το σώμα απενεργοποιεί λειτουργίες που θεωρούνται μη απαραίτητες στη λειτουργία φυγή -πάλη-ή-πάγωμα εκτρέποντας τη ροή του αίματος σε μεγάλες μυϊκές ομάδες. Το αναπαραγωγικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα τίθενται σε αναμονή για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα για να βοηθήσει το σώμα να έχει πρόσβαση σε περισσότερους πόρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αλλά η κορτιζόλη αν παραμείνει για πολύ καιρό στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να βλάψει το σώμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα, προβλήματα γονιμότητας και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα οφέλη της ύπνωσης για την ανακούφιση από το στρες
Το άγχος είναι η αντίδραση του σώματος σε έναν αντιληπτό κίνδυνο. Η απόκριση στο στρες αποτελεί ένα μηχανισμό επιβίωσης για να αντιδράς γρήγορα σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Πολλοί από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή. Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση και τις λανθασμένες πεποιθήσεις και επομένως να μειώσει την ένταση του στρες ή να το εξαλείψει εντελώς.
Υπάρχουν δύο κεντρικά νευρικά συστήματα και ανά πάσα στιγμή, μόνο ένα μπορεί να ενεργοποιηθεί. Το παρασυμπαθητικό σύστημα σχετίζεται με τη χαλάρωση και θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο σύστημα στο 98% του χρόνου. Το συμπαθητικό σύστημα συνδέεται με τη λειτουργία στρες.
Μια συνεδρία υπνοθεραπείας συχνά ξεκινά με χαλάρωση, η οποία ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, το κεντρικό νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την επούλωση και την αναγέννηση των κυττάρων.
Η ανακούφιση που επιτυγχάνεται με μόλις μια συνεδρία υπνοθεραπείας συμβάλλει επίσης στην ενεργοποίηση του ίδιου συστήματος. Η οπτικοποίηση και οι εικόνες που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μπορούν επίσης να διεγείρουν το ίδιο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επιφέρουν χαλάρωση.
Βοηθώντας το υποσυνείδητο να εξαλείψει τις περιοριστικές πεποιθήσεις, η ύπνωση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου στρες που σχετίζεται με την εργασία.
Comments