top of page
kok 4.jpg
Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Κίτρινες σημαίες σε μια σχέση και πώς θα τις αναγνωρίσεις

Οι κόκκινες σημαίες είναι εύκολα αντιληπτές όταν συζητάμε για τη δυναμική της σχέσης, εμφανείς ενδείξεις από την απάτη έως την κτητική ζήλια. Αν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν όλες οι κόκκινες σημαίες, τείνουν να γίνονται εμφανείς αργά ή γρήγορα - αυτές οι συμπεριφορές ή τα μοτίβα μπορούν εύκολα να υπονομεύσουν μια σχέση. Ουσιαστικά, οι κόκκινες σημαίες είναι εκείνες οι φωτεινές επιγραφές που κάνουν εσάς, τους φίλους σας ή την οικογένειά σας να δηλώνετε ότι η σχέση δεν είναι υγιής και ότι κάτι πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν! Αλλά ακριβώς όπως τα φανάρια όπου το κόκκινο σημαίνει σταμάτημα και το πράσινο σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, υπάρχει ένα κίτρινο φως ανάμεσα στο οποίο σηματοδοτεί ότι πρέπει να επιβραδύνετε. Στις σχέσεις ισχύει το αντίστοιχο. Ωστόσο είναι το λιγότερο συχνά συζητούμενο σύνολο των κίτρινων σημαιών, το οποίο προειδοποιεί να επιβραδύνει και να κάνει ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσει εάν η τρέχουσα δυναμική της σχέσης λειτουργεί για εσάς.



Όπως οι κόκκινες σημαίες έτσι και οι κίτρινες σημαίες μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές για αναγνώριση, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι κινείστε προς μια υγιή κατεύθυνση μέσα στην σχέση. Οι κόκκινες σημαίες αποτελούν τα σημάδια που εμφανίζονται όταν μια κατάσταση σχέσης έχει ήδη φτάσει στο τέλος ή σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο λίγο πριν.

Εάν αντιληφθείς τις κίτρινες σημαίες νωρίτερα σε μια νέα σχέση μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να αποφασίσεις αν θέλεις να προσπαθήσεις να διορθώσεις την πορεία με τον σύντροφό σου ή αν πρέπει να προχωρήσετε πριν εμφανιστεί μια ολοζώντανη κόκκινη σημαία. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα «κίτρινων σημαιών» που θα θέλετε να αναγνωρίσετε και να τα αντιμετωπίσετε προτού πάρουν μια τοξική κατεύθυνση για την πορεία της σχέσης.


Όταν αποφασίζει μόνο ο ένας.

Μέσα σε μια σχέση και οι δύο χρειάζεται να έχουν ίσο χώρο και χρόνο. Να νιώθεις την ελευθερία και να έχεις χώρο να μιλήσεις για τις δυσκολίες που έχεις με το αφεντικό σου στη δουλειά μέχρι να έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις ποια εκπομπή θα δείτε το βράδυ στο σπίτι. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι ένα άτομο παίρνει όλες τις αποφάσεις ή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου συνομιλίας στη σχέση σας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίτρινη σημαία. Οι σχέσεις αφορούν συμβιβασμούς και όχι έλεγχο. Οι υγιείς σχέσεις εμπεριέχουν ισορροπία και αμοιβαίο σεβασμό, για κάθε άτομο να μπορεί να επιλέξει την ταινία, το εστιατόριο, την τοποθεσία βραδιάς ραντεβού και άλλες κοινές δραστηριότητες σε σχετικά ίσο βαθμό.

Οι μονόπλευρες σχέσεις μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα άτομο παίρνει όλες τις αποφάσεις, ενώ το άλλο άτομο αισθάνεται σιωπηλό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι είναι το μόνο που επενδύει.


Η διαίσθησή σας μπορεί να σας ενημερώσει από νωρίς ότι τα πράγματα φαίνονται άβολα και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ισορροπία 50/50.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακούσετε τον εαυτό σας και να κάνετε έναν απολογισμό της δυναμικής της σχέση σας. Ίσως ο σύντροφός σας να μην θέλει να σας ξεγελάσει, ώστε να απέχει από τη λήψη αποφάσεων ή μπορεί να έχει μάθει ορισμένα πρότυπα από προηγούμενες σχέσεις. Συζητήστε από κοινού , αποφασίστε αν μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία ή αν πρέπει να χωρίσετε τους δρόμους σας.


Όταν ο σύντροφο σας έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Στις υγιείς ενήλικες σχέσεις, και τα δύο άτομα θα πρέπει να νιώθουν άνετα να εκφράζονται και να έχουν ζωή έξω από τη σχέση, συμπεριλαμβανομένων φιλιών, χόμπι, επαγγελματικών αναζητήσεων και οτιδήποτε άλλο γεμίζει ενέργεια κάθε άτομο. Αλλά αν ένα μέλος στη σχέση δεν έχει αυτοπεποίθηση, αποτελεί μια κίτρινη σημαία ότι η σχέση δεν πρόκειται να είναι βιώσιμη.

Η αίσθηση του εαυτού περιλαμβάνει την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. Η αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου είναι η εμπιστοσύνη του στις μοναδικές του αξίες, τον ηθικό κώδικα, τις πεποιθήσεις, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε το άτομο με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον κόσμο ή να διατηρείτε τέλεια αυτοεκτίμηση για να έχετε ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας. Αντίθετα, η αίσθηση του εαυτού σας είναι η ικανότητά σας να προσδιορίζετε τις δικές σας ανάγκες — όπως να παρατηρείτε πότε δυσκολεύεστε με την εικόνα του σώματος σας — και να έχετε την αίσθηση του πού μπορείτε να πάτε για υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των χόμπι ή των δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης που είναι πιθανό να σας ανεβάζει.



Όταν ένα άτομο που μπαίνει σε μια ρομαντική σχέση δεν έχει ισχυρή αίσθηση του εαυτού του, μπορεί να αρχίσει να υιοθετεί τα χαρακτηριστικά, τις αξίες, τον τρόπο ζωής και τις πεποιθήσεις του συντρόφου του επειδή δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του ή μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον σύντροφό του για κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.


Εάν πρέπει να ολοκληρώσετε ένα έργο ή θέλετε να συναντηθείτε με φίλους, αλλά ο σύντροφός σας θέλει να είναι μόνο μαζί σας κάθε μέρα, τότε ίσως ανακαλύπτετε μια κίτρινη σημαία στη σχέση σας.


Η ανθρώπινη εμπειρία έρχεται εγγενώς με υποσυνείδητες κρίσεις και υποθέσεις για καταστάσεις, τις οποίες μπορούμε να αποδώσουμε στην πρωτόγονη ανάγκη μας να προσδιορίσουμε την ασφάλειά μας και — τελικά — την επιβίωσή μας.

Ως εξελιγμένα όντα, όμως, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν πότε κάνουν επικρίσεις και να σταματούν πριν προχωρήσουν με υποθέσεις σχετικά με τις προθέσεις κάποιου άλλου. Στην ενηλικίωση ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται πλήρως και είμαστε προικισμένοι με την ικανότητα να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας. Ενώ ένα παιδί μπορεί να ξεσπάσει λόγω έλλειψης ανάπτυξης συναισθηματικής ωρίμανσης, οι ενήλικες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πως οι δικές τους επικριτικές σκέψεις ότι βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες και να επιτρέπουν την ώριμη επικοινωνία πριν οριστικοποιήσουν τις πεποιθήσεις τους.


Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή οι ενήλικες μπορεί να έχουν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο δεν σημαίνει ότι οι υποθέσεις και οι εσφαλμένες συναισθηματικές αντιδράσεις δεν κυριαρχούν μερικές φορές. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μπορεί να αποτελεί μια κίτρινη σημαία εάν ο σύντροφός σας κρίνει εσάς ή μπαίνει σε υποθέσεις για τη σχέση σας χωρίς πρώτα να επικοινωνήσει μαζί σας. Μπορεί να είναι αγχωτικό όταν προκύπτουν διαπροσωπικές συγκρούσεις, αλλά η υγιής επίλυση συγκρούσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία στη δημιουργία λύσεων. Εάν η σύγκρουση στη σχέση σας προκύπτει συχνά επειδή ο σύντροφός σας παρερμηνεύει τις πράξεις σας χωρίς να ζητά διευκρινίσεις ή κρίνει τον χαρακτήρα σας χωρίς να σας γνωρίσει, τότε ο σύντροφός σας μπορεί να μην έχει την ικανότητα να επικοινωνεί ώριμα και να ρυθμίζει τις συναισθηματικές του αντιδράσεις. Θα πρέπει να νιώθετε ότι έχετε συμπαίκτη στη σχέση σας, όχι αντίπαλο.



Οι πρώην είναι οι «τρελοί».

Είναι σύνηθες να ακούμε να λένε ότι είναι κακό σημάδι, όταν κάποιος με τον οποίο βγαίνετε είναι ακόμα σε επαφή με τους πρώην τους.

Αλλά πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να παραμείνουν φίλοι ή γνωστοί με πρώην γιατί έχουν ανακαλύψει ότι είναι καλύτερα ως φίλοι ή θέλουν ειλικρινά να συγχαρούν τους πρώην συντρόφους όταν παντρευτούν, να καλωσορίσουν ένα παιδί, να λάβουν τεράστια προαγωγή κ.λπ. Καθώς η σύνδεση είναι υγιής και σέβεται κάθε άτομο που προχωρά και ξεκινά νέες σχέσεις με άλλα άτομα, η διατήρηση επαφής με τους πρώην δεν είναι απαραίτητα ένα προειδοποιητικό σημάδι.


Ωστόσο, μπορεί να προκύψει μια κίτρινη σημαία από το πώς κάποιος μιλά για τους πρώην τους. Όταν ο σύντροφός σας συζητά για τις προηγούμενες σχέσεις του, μιλάει με Ευγένεια και με σεβασμό ή κατηγορεί κάθε πρώην ;

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μιλάει για τους πρώην συντρόφους του μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα του, τον σεβασμό του για τους ανθρώπους της ζωής του και το πώς θα σας φερθούν, εάν η σχέση σας τελειώσει.



Υπάρχουν πολλές, τοξικές φράσεις που θεωρούνται αποδεκτές όταν συζητάμε για πρώην, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι εντάξει να τις πούμε. Για παράδειγμα, το να αποκαλείς έναν πρώην «τρελό» είναι μια ταμπέλα που έχει τις ρίζες του στον μισογυνισμό και τον σεξισμό . Στο πλαίσιο της σχέσης το να αποκαλείς κάποιον «τρελό» μπορεί να είναι ένας τρόπος να ακυρωθούν αυτόματα τα συναισθήματα και οι απόψεις του – μια τεράστια κόκκινη σημαία στα σκαριά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα και συναισθηματική χειραγώγηση.


Είστε και άλλοι μέσα στην σχέση.

Όταν μπαίνεις σε μια μονογαμική ρομαντική σχέση με κάποιον, περιμένεις ότι η σχέση θα περιλαμβάνει μόνο εσένα και τον σύντροφό σου. Μια κίτρινη σημαία μπορεί να γίνει εμφανής αν μάθετε ότι άλλα άτομα εμπλέκονται στη σχέση σας και ο σύντροφός σας μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με άλλους. Οφείλουμε μια διευκρίνιση , υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στο να μιλάς με έναν επαγγελματία και στο να διαχέεις μυστικά σε μια ομάδα φίλων. Το να μοιράζεστε συναισθήματα και ανησυχίες για τις σχέσεις σας με έναν θεραπευτή μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος για να προσδιορίσετε πιο παραγωγικούς τρόπους αντιμετώπισης των συγκρούσεων και να γίνετε καλύτερος σύντροφος.


Η κίτρινη σημαία εμφανίζεται όταν σε άλλα άτομα —όπως οι φίλοι του συντρόφου σας, τα μέλη της οικογένειας, οι συνάδελφοι ή ακόμα και οι ξένοι— ενημερώνονται για προσωπικά στοιχεία και επεμβαίνουν με τις απόψεις τους για το τι πρέπει να συμβεί στη σχέση σας. Πιθανόν να αισθάνεστε ευάλωτοι γνωρίζοντας πως άλλοι έχουν ενημερωθεί για λεπτομέρειες και για πράγματα που μοιραστήκατε με τον σύντροφό σας εμπιστευτικά. Το αποτέλεσμα είναι ακαριαία η υποβάθμιση της εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.


Μια υγιής προσέγγιση είναι να συζητάτε για τα άτομα με τα οποία θα μοιράζεστε πληροφορίες σχετικά με τη σχέση σας — οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τους καλύτερους φίλους, τα αδέρφια ή άλλους έμπιστους ανθρώπους — και να καθορίσετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να μοιραστείτε. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το ποιος γνωρίζει πράγματα για τη σχέση σας, ώστε κανείς να μην πιαστεί απροετοίμαστος.


Η αυτοκριτική και οι ευκαιρίες γι’ εξέλιξη αγνοούνται.

Εάν ο σύντροφός σας αρνείται να ακούσει σχόλια για τη συμπεριφορά του, ειδικά όταν εκφράζεστε με καλοσύνη και έχετε καλές προθέσεις, εμφανίζεται μια ωραία κίτρινη σημαία. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να βάλει εμπόδια και μα μπλοκάρει πράγματα που ακούμε για τον εαυτό μας που δεν συμφωνούν με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, κάτι που μπορεί να εμποδίσει ορισμένους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για συγκεκριμένες ενέργειες και να αποδεχτούν την κριτική. Όλοι θα απορρίψουν τα σχόλια κάποια στιγμή επειδή δεν συμφωνούν με αυτά, και μέρος αυτού είναι να γνωρίζεις ποιος είσαι και να είσαι σίγουρος για την ταυτότητά σου. Αλλά αν ο σύντροφός σας απορρίπτει όλα τα σχόλια και αρνείται να αναζητήσει ευκαιρίες για αυτοβελτίωση και ανάπτυξη, τότε πιθανότατα συναντάται μια κίτρινη σημαία.



Η διαφορά μεταξύ της καλοήθους συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς που δείχνει κίτρινες σημαίες είναι η πιθανότητα του συντρόφου σας να ρίξει μια ματιά στις πράξεις, τα πρότυπα και τις συνήθειές του, ακολουθούμενη από τη λήψη μέτρων για αυτοβελτίωση και ανάπτυξη.


Εάν αναφέρετε μια ανησυχία και ο σύντροφός σας αρνείται να μάθει νέες συνήθειες και μεθόδους επικοινωνίας, τότε να είστε προσεκτικοί με το να γίνει πορτοκαλί η σημαία.


Σε υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι που αναπτύσσονται ως άτομα και να ακούν ο ένας την ανατροφοδότηση του άλλου, ώστε να μπορούν επίσης να γίνουν πιο δυνατοί ως σύντροφοι.

95 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

1 Comment


katerinadraxta
Jun 24, 2023

Συγχαρητήρια πολύ εύστοχο άρθρο έτσι ειναι ακριβώς.πρεπει συνεχως να προσπαθουμε να ζούμε όπως σκεφτόμαστε για να μην καταντησουμε να σκεφτόμαστε όπως ζουμε.Το χρώμα της σημαίας που θα υψωσουμε είναι στο χέρι μας αρκεί μα ξέρουμε να ξεχωριζουμε τα χρώματα.

Like
bottom of page