
Ο ψυχαναγκαστικός τζόγος, που ονομάζεται επίσης διαταραχή του τζόγου, είναι η ανεξέλεγκτη παρόρμηση να συνεχίσετε να παίζετε παρά το κόστος που παίρνει στη ζωή σας. Ο τζόγος σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε κάτι που εκτιμάτε, με την ελπίδα να αποκτήσετε κάτι ακόμη μεγαλύτερης αξίας.

Ο τζόγος μπορεί να διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, οδηγώντας σε εθισμό.
Εάν έχετε πρόβλημα με τον ψυχαναγκαστικό τζόγο, μπορεί να κυνηγάτε συνεχώς στοιχήματα που οδηγούν σε απώλειες, εξαντλούν τις αποταμιεύσεις και δημιουργούν χρέη.
Μπορεί να κρύψετε τη συμπεριφορά σας και ακόμη και να στραφείτε σε κλοπή ή απάτη για να υποστηρίξετε τον εθισμό σας.
Συμπτώματα της ψυχολογίας του Τζόγου
Τα συμπτώματα του ψυχαναγκαστικού τζόγου (διαταραχή του τζόγου) μπορεί να περιλαμβάνουν:
Να είστε απασχολημένοι με τον τζόγο, όπως ο διαρκής σχεδιασμός δραστηριοτήτων τζόγου και πώς να κερδίσετε περισσότερα χρήματα από τον τζόγο.
Χρειάζεται να στοιχηματίσετε με αυξανόμενα χρηματικά ποσά για να έχετε την ίδια συγκίνηση.
Προσπαθείτε να ελέγξετε, να μειώσετε ή να σταματήσετε τον τζόγο, χωρίς επιτυχία.
Αισθάνεστε ανήσυχοι ή ευερέθιστοι όταν προσπαθείτε να περιορίσετε τον τζόγο.
Εστιασμός στα τυχερά παιχνίδια για να ξεφύγετε από προβλήματα ή να ανακουφιστείτε για τα συναισθήματα ανικανότητας, ενοχής, άγχους ή κατάθλιψης.
Προσπαθείτε να ανακτήσετε τα χαμένα χρήματα παίζοντας περισσότερα (κυνηγώντας απώλειες).
Λέτε ψέματα σε μέλη της οικογένειας ή σε άλλους για να κρύψετε την έκταση του τζόγου σας.
Ρισκάρετε ή χάνετε σημαντικές σχέσεις, μια δουλειά ή το σχολείο ή τις ευκαιρίες εργασίας λόγω του τζόγου.
Ζητάτε από άλλους να σας σώσουν από τα οικονομικά προβλήματα επειδή στοιχηματίσατε χρήματα.
Οι περισσότεροι περιστασιακοί παίκτες σταματούν όταν χάνουν ή θέτουν ένα όριο στο πόσα είναι πρόθυμοι να χάσουν. Όμως τα άτομα με ψυχαναγκαστικό πρόβλημα τζόγου αναγκάζονται να συνεχίσουν να παίζουν για να ανακτήσουν τα χρήματά τους - ένα μοτίβο που γίνεται όλο και πιο καταστροφικό με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στην κλοπή ή την απάτη για να πάρουν χρήματα από τον τζόγο.

Μερικοί άνθρωποι με τον ψυχαναγκασμό του τζόγου μπορεί να έχουν περιόδους ύφεσης - ένα μικρό χρονικό διάστημα όπου παίζουν λιγότερο ή καθόλου. Αλλά χωρίς θεραπεία, η ύφεση συνήθως δεν είναι μόνιμη.
Πού εμφανίζεται πιο συχνά.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που παίζουν χαρτιά ή στοιχηματίζουν ποτέ δεν αναπτύσσουν πρόβλημα τζόγου, ορισμένοι παράγοντες συνδέονται συχνότερα με τον ψυχαναγκαστικό τζόγο:
Θέματα ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι που παίζουν ψυχαναγκαστικά έχουν συχνά προβλήματα κατάχρησης ουσιών, διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη ή άγχος. Ο ψυχαναγκαστικός τζόγος μπορεί επίσης να σχετίζεται με διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD).
Ηλικία. Ο ψυχαναγκαστικός τζόγος είναι πιο συχνός σε άτομα νεότερης και μέσης ηλικίας. Ο τζόγος κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχαναγκαστικού τζόγου. Αλλά ο ψυχαναγκαστικός τζόγος στον ηλικιωμένο ενήλικο πληθυσμό μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα.
Φύλο. Ο ψυχαναγκαστικός τζόγος είναι πιο συχνός στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι γυναίκες που παίζουν συνήθως ξεκινούν αργότερα στη ζωή τους και μπορεί να εθιστούν πιο γρήγορα. Όμως τα μοτίβα των τυχερών παιχνιδιών μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν γίνει ολοένα και πιο παρόμοια.
Επιρροή οικογένειας ή φίλου. Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας ή οι φίλοι σας έχουν πρόβλημα με τον τζόγο, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από το ίδιο και εσείς.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Τα φάρμακα που ονομάζονται αγωνιστές ντοπαμίνης έχουν μια σπάνια παρενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του τζόγου, σε μερικούς ανθρώπους.
Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Το να είσαι άκρως ανταγωνιστικός, εργασιομανής, παρορμητικός, ανήσυχος ή βαριεστημένος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταναγκαστικού τζόγου.

Επιπλοκές της ψυχολογίας του Τζόγου
Ο ψυχαναγκαστικός τζόγος μπορεί να έχει βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή σας, όπως:
Προβλήματα σχέσεων
Οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπίας
Νομικά προβλήματα ή φυλάκιση
Κακή εργασιακή απόδοση ή απώλεια εργασίας
Κακή γενική υγεία
Αυτοκτονία, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονικές σκέψεις.
Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξετε διαταραχή του τζόγου, σκεφτείτε να αποφύγετε τον τζόγο σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς και τα άτομα που παίζουν και τα μέρη όπου συμβαίνει ο τζόγος.
Λάβετε θεραπεία με το πρώτο σημάδι για να αποτρέψετε την επιδείνωση του τζόγου.
Εάν έχετε κάποιον στο περίγυρο σας που γνωρίζετε πως πάσχει από διαταραχή του τζόγου, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο για να σας καθοδηγήσει, πως να βοηθήσετε την άμεση αντιμετώπιση του τζόγου πρίν αποβεί καταστροφικός για την ζωή του ίδιου του ατόμου και των γύρω του.
Comments