top of page
kok 4.jpg
 • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών


Ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ως η βία που υπάρχει ανάμεσα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Συνήθως αναφέρεται στις βία που υφίσταται οι γυναίκες σε ετερόφυλες αλλά και ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η ενδοοικογενειακή βία ενυπάρχει σε διάφορες μορφές: ψυχολογική, φυσική, μέσω απειλών και εκβιασμών, σεξουαλικής και συναισθηματικής φύσεως.

Στις Βίαιες σχέσεις υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην δύναμη και τον έλεγχο. Ο θύτης θέλει πάντα να έχει τον έλεγχο της σχέσης μέσω απειλών, υποτίμησης και λέξεων, που σκοπό έχουν να ευτελίσουν και να πληγώσουν το σύντροφό τους.

Δείγματα βίαιης συμπεριφοράς υπάρχουν εξαρχής σε μία σχέση απλά με το πέρασμα του καιρού γίνονται όλο και πιο έντονα.Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα εκτεταμένο επικίνδυνο για τις γυναίκες φαινόμενο και οφείλουμε να ξέρουμε πως να το αναγνωρίσουμεΌταν ο σύντροφος μας προσπαθεί να μας εξουσιάζει με τους εξής τρόπους:

 • Μας απαγορεύει να πάμε στη δουλειά μας, στο σχολείο ή να βρισκόμαστε με φίλους και συγγενείς.

 • Μας μιλάει υποτιμητικά, να βρίζει και να εξαπολύει απειλές.

 • Προσπαθεί να ελέγχει που πάμε, τι φάρμακα μπορεί να παίρνουμε και τι θα φορέσουμε.

 • Ζηλεύει σε ακραίο βαθμό και μας κατηγορεί πως δεν είμαστε πιστές στην σχέση.

 • Θυμώνει όταν καταναλώνει αλκοόλ ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

 • Χτυπάει, κλωτσάει, χαστουκίζει ή απειλεί με οποιοδήποτε μέσο την ζωή μας (ξυράφι, όπλο, μαχαίρι) κ.α., εμάς, τα παιδιά ή το κατοικίδιό μας.

 • Μας εξαναγκάζει σε σεξουαλική επαφή ή σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς τη συναίνεση μας.

 • Μας κατηγορεί για την βίαιη αυτή συμπεριφορά και λέει πως μας αξίζει.


Έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα βίας να αυξάνονται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Η ενδοοικογενειακή βία βάζει σε κίνδυνο την ζωή της γυναίκας αλλά και του μωρού.

Ακόμη και αν δεν κακοποιείται το μωρό ζώντας σε ένα βίαιο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο άτομο και την ζωή του αργότερα.


Παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα κακό ποιητικό περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα κακοποίησης και τα ίδια και να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Ως ενήλικες είναι πιθανόν να υιοθετήσουν βίαιη συμπεριφορά καθώς θεωρούν πως την βία ως φυσιολογική κομμάτι μιας σχέσης.

Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται πως αν μιλήσουν και ζητήσουν βοήθεια από φίλους ή γνωστούς πως θα βάλουν σε κίνδυνο τις ίδιες και τα παιδιά τους και θα διαλυθεί η οικογένεια.

Η αναζήτηση βοήθειας όμως είναι η καλύτερη λύση να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όσους αγαπούν.


Πολύ συχνά οι θύτες απειλούν πως θα κάνουν κακό και εκφοβίζουν τον σύντροφο τους για να μην μιλήσει.

Επίσης άλλοι ζητάνε συγγνώμη και υπόσχονται πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι που δεν γίνεται ΠΟΤΕ.

Άλλοι πάλι προσφέρουν δώρα και ανταλλάγματα.

Έτσι ο κύκλος επαναλαμβάνεται.Οφείλουμε να έχουμε υπόψην πως όσο περισσότερο μένεις σε μια βίαιη σχέση τόσο επιβαρύνεται και η φυσική και ψυχολογική μας υγεία.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εμφανίζουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, παράλυση του σώματος, αδυναμία και έχουν το συναίσθημα του ανικανοποίητου μόνιμα.Ιδιαίτερες προκλήσεις:

Συχνά θύματα οικογενειακής βίας πέφτουν: μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και ομοφυλόφιλοι.


* Μετανάστριες: Πολλοί φοβούνται να καταγγέλλουν περιστατικά βίας είτε για να μην διωχθούν από τη χώρα, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γλώσσα, ή δυσκολίες όπως έλλειψη κοινωνικού περίγυρου, πρόσβαση σε υπηρεσίες και έλλειψη οικονομικών πόρων.

* Ηλικιωμένες: Μεγάλες γυναίκες σε ηλικία διστάζουν να αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης διότι έχουν μεγαλώσει ίσως σε μία εποχή που δεν μιλούσαν για βία. Θεωρούν την ηλικία τους ως ένα μεγάλο εμπόδιο καθώς και την μακρόχρονη σχέση με τον θύτη που μπορεί να έχουν και νιώθουν αβοήθητες.

* Ομοφυλόφιλοι: Σύντροφοι σε σχέση του ιδίου φύλου πολύ συχνά διστάζουν να αναφέρουν περιστατικά βίας υπό την απειλή μην ανακαλυφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα. Ιδίως στις σχέσεις ανάμεσα σε δυο γυναίκες φοβούνται πως δεν θα γίνουν πιστευτοί πως κακοποιήθηκαν από γυναίκα.Που μπορώ να αναζητήσω βοήθεια;

Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε, συγγενή, φίλο, γείτονα, συνάδελφο, ή σε όποιον πιστεύετε πως μπορεί να σας βοηθήσει.


Αν γνωρίζετε για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή είστε θύματα, μπορείτε να καλέσετε στην εικοσιτετράωρη γραμμή επικοινωνίας του κέντρου εθνικής αλληλεγγύης 197 ή να καταγγείλετε το περιστατικό στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας στην τηλεφωνική γραμμή 100.Αναζητήστε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα μπορέσει να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει τι να κάνετε.


Να θυμάστε πάντα το απόρρητο αρχής δεδομένων οπότε μπορείτε να εκμυστηρευτείτε ότι βιώνετε χωρίς Φόβο ή Ντροπή.


Χρήσιμες Συμβουλές:

Η εγκατάλειψη ενός βίαιου ατόμου που μας κακοποιεί ίσως ενέχει κάποιους κινδύνους. Πρέπει να έχετε λάβει τα εξής μέτρα πριν εγκαταλείψετε την οικεία σας.

 • Να έχετε ετοιμάσει μια τσάντα με τα απαραίτητα όπως εξτρά ρούχα, χρήσιμα έγγραφα, χρήματα, κλειδιά, φάρμακα. Αφήστε την κρυμμένη σε ένα ασφαλές μέρος που μόνο εσείς γνωρίζετε.

 • Να έχετε ένα καλά οργανωμένο πλάνο. Να ξέρετε που ακριβώς θα πάτε πχ. σε κάποιον ξενώνα, φίλο και τον τρόπο που θα φτάσετε εκεί.


Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που δείχνουν πως είμαστε σε μια κακοποιητική σχέση ή αρνούμαστε να δεχθούμε πως αγαπημένος μας κακοποιεί. Υπάρχει όμως μέριμνα και βοήθεια. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη.

Να θυμάστε ότι κανείς δεν αξίζει να είναι θύμα κακοποίησης στην ζωή του.


Εάν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή γνωρίζεις κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης:

•2107234697

•6947678362

Email : Psychologycareathens@gmail.com

90 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

댓글


bottom of page