top of page
kok 4.jpg
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Γιατί νιώθω ενοχές όταν χαλάω χρήματα;


Αρκετά συχνά μπορεί κάποιος να νιώσει ενοχές όταν σπαταλάει χρήματα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πίεση και στα μηνύματα που εισπράττει από την οικογένεια, τους φίλους, τα social media, κ.α.


Έτσι λοιπόν κυριαρχεί έντονα το συναίσθημα της ενοχής όταν χαλάμε πολλά χρήματα κυρίως για πράγματα που είναι «περιττά» και δεν κάνουμε οικονομία και αποταμίευση.


Στις περιπτώσεις που πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει άσχημα για χρήματα που έδωσες, ιδιαίτερα για εκείνα τα χρήματα που επένδυσες για τον εαυτό σου, να θυμάσαι πως τα χρήματα είναι απλά ένα εργαλείο.

Επομένως χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως δεν έχει νόημα να φορτώνεσαι με ενοχές γιατί είναι στο χέρι σου να χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο όπως εσύ θέλεις.


Γιατί να νιώθω άσχημα όταν δίνω χρήματα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νιώθεις ενοχές αμέσως μόλις χαλάσεις χρήματα. Πήγες των ενοχών σου μπορεί να βρίσκονται στην παιδική σου ηλικία, στην έλλειψη προγραμματισμού ή ακόμη στην έλλειψη ή μη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σου.Για παράδειγμα αν έχεις μεγαλώσει βλέποντας την οικογένεια σου να παλεύει για την οικονομική της επιβίωση ίσως νιώθεις άσχημα όταν χαλάς χρήματα σήμερα, ακόμη και εάν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνεις.

Τα χρήματα και η οικονομική ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αισθήματα.

Είσαι καλά όταν μπορείς να φροντίσεις και να παρέχεις στον εαυτό σου αυτά που θέλεις και χρειάζεσαι.

Νιώθεις άσχημα ακόμα και αποτυχημένος όταν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό.

Η ενοχή προκύπτει από την πεποίθηση πως δεν πρέπει να χαλάσεις χρήματα σε κάτι που ήθελες ή να χαλάσεις χρήματα για σένα.


Όλο αυτό είναι καλά εδραιωμένο μέσα στο μυαλό σου. Για να το νικήσεις πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, να βγάλεις από το μυαλό σου και να αποσυνδέσεις από τη σκέψη σου πως το να χαλάς χρήματα σε πράγματα που σε ευχαριστούν είναι κάτι κακό.


Νιώθεις πως τα χρήματα πρέπει να προορίζονται για την κατάλληλη χρήση.

Πολλές φορές νιώθεις τύψεις μετά από μία αγορά που έκανες γιατί σκέφτεσαι ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να τα έχεις επενδύσει κάπου αλλού σε κάτι καλύτερο, ή να τα αποταμιεύσεις.

Το να σπαταλάς χρήματα ιδίως σε συνθήκες οικονομικά ανασφαλείς όπως οι σημερινές, κάνει και εσένα τον ίδιο ανασφαλή καθώς φοβάσαι πως δεν θα έχεις στο μέλλον επαρκείς πόρους.

Οι ενοχές αρχίζουν από το άσκοπο ξόδεμα χωρίς πρόγραμμα.

Είναι ένα τυφλό σημείο αυτό όταν ξοδεύεις χωρίς ένα συγκεκριμένο στόχο και χωρίς συγκεκριμένο μπάτζετ.

Ένας σωστός οικονομικά προγραμματισμός σε βοηθάει να ελέγχεις πού ξοδεύεις, για ποιο λόγο και πόσα διαθέτεις ώστε να αποφύγεις να βρεθείς εκτός οικονομικού ελέγχου.


Πως θα απενοχοποιήσω την σχέση μου με τα χρήματα;

Οι ενοχές συνοδεύονται με την οργή, την απογοήτευση, την θλίψη και άλλα δυσφορικά συναισθήματα. Βασικότερο όλων είναι να βρεις γιατί νιώθεις ενοχές.

Πρέπει να επεξεργαστείς τις πεποιθήσεις που έχεις σχετικά με το χρήμα και την ιστορία σου με αυτό.

Να καταλάβεις από που προέρχεται το συναίσθημα της ντροπής με τα χρήματα.

Ίσως πηγάζει από το οικογενειακό σου μοτίβο ή από οτιδήποτε άλλο έπαιξε ρόλο στα πρώτα στάδια της ζωής σου και επομένως σε έκανε να νιώθεις ενοχές για τα χρήματα που έχεις ή ίσως δεν έχεις.


Πίστεψε στον εαυτό και τις δυνατότητες σου.


Χτίσε γερά τα θεμέλια της αυτοαξίας σου.

Πίστεψε σε σένα και στην αξία σου. Χτίσε στο πως θα είσαι αρκετά καλός να διαχειριστείς τα χρήματα σου και να κρίνεις πως αυτά μπορούν να επενδυθούν.


Δεν υπάρχει κανείς με το ταλέντο ή τις ίδιες δυνατότητες με τις οποίες να βγάζει χρήματα.

Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να κερδίζει χρήματα. Δεν έχει νόημα να συγκρίνεσαι με άλλους στην οικογένεια σου φίλους, συναδέλφους, κοκ. Δεν υπάρχει «οικονομικό ταβάνι», εσύ θέτεις τα όρια σου.


Συνοψίζοντας,

απ’τη στιγμή που αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σχέση με τα χρήματα και τη χρήση τους, καθώς και ο τρόπος που τα επενδύει και τα ξοδεύει, του δημιουργεί δυσλειτουργία στην ζωή του, είναι ένα πρώτο βασικό βήμα ώστε να αναλάβει δράση.

Να νιώσει άνετα με τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει την αυτοαξία του.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα χρειάζεται την υποστήριξη και σωστή καθοδήγηση ενός έμπειρου ψυχολόγου που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί και να ξεπεράσει τις προσωπικές του δυσκολίες.


84 Προβολές1 Σχόλιο

1 Comment


katerinadraxta
Feb 13, 2023

Ακριβώς έτσι ειναι.Στο χέρι μας είναι λοιπόν να αλλαξουμε την σχέση μας με το χρήμα.

Like
bottom of page