top of page
kok 4.jpg
Εικόνα συγγραφέαΜαρία Ηλέκτρα Αδραχτά

Ίνσταγκραμ και Σχέσεις ! Πώς επηρεάζονται απο τα social media?

Τελευταίες έρευνες  δείχνουν  αύξηση του εθισμού σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tinder, το OKCupid, το Instagram, το Youtube, το TikTok, το Amigo και άλλα, ειδικά στον κόσμο μετά την Covid όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τέτοιες πλατφόρμες για τη δημιουργία και τη διαχείριση σχέσεων. Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις σχέσεις είναι επομένως αναπόφευκτη.




 Η επιρροή των social media  είναι έντονη στα εξής:

 ·         Διευρυμένη επιλογή  γνωριμιών λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας πιθανών ραντεβού για τα  άτομα.

·         Αξιολόγηση τη δική σας ρομαντικής σχέση με βάση τον τρόπο που εμφανίζονται  στο Facebook ή το Instagram.

·         Αυξημένος έλεγχος των συντρόφων και δυσαρέσκεια στη σχέση.

 

Αλλά το ο τρόπος που τα social media επηρεάζουν τη σχέση σας δεν χρειάζεται να είναι πάντα αρνητικός. Η έρευνα έχει προσφέρει  εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν το ρομαντισμό με θετικό τρόπο.

Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ.

 


Πως συμβάλει θετικά η κοινωνική δικτύωση στις σχέσεις:

 

1. Βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων.

Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στη δημιουργία συνδέσεων όχι μόνο πέρα από φυσικά όρια, αλλά και κοινωνικά και ψυχικά. Ο Utkarsh λέει, "Αν αυτοί οι ιστότοποι σας βοηθούν να ζήσετε μια καλή ζωή - μια ζωή που είναι ευχάριστη, συναρπαστική και με νόημα που οδηγεί προς την άνθηση - τότε είναι καλό για εσάς." Έτσι, εδώ είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας βοηθήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

 Είναι ένα όφελος για τ’ άτομα σε σχέσεις εξ αποστάσεως και φιλίες που θέλουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους.


Βοηθά επίσης άτομα που δεν αισθάνονται άνετα να συναντούν πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν επίσης σε πολλές περιθωριοποιημένες ομάδες, μέσω εφαρμογών γνωριμιών LGBTQ και άλλων, να βρουν την αγάπη και φιλίες και να εκφραστούν σε έναν ασφαλή χώρο.

 

2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τις σχέσεις πιο δυνατές βοηθώντας στην έκφραση της αμοιβαίας στοργής.

Συχνά, δεν είναι εύκολο να εκφράσεις τη στοργή σου. Μπορεί να είστε εσωστρεφείς ή απλά να μην έχετε αρκετό χρόνο για να συναντηθείτε ή να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εξυψώσουν τις σχέσεις επιτρέποντας την έκφραση αυτών των συναισθημάτων, όπως η δημοσιοποίηση της κατάστασης της σχέσης μέσω ιστορίας και φωτογραφιών.

 

3. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Η έρευνα έχει προτείνει ότι η χρήση διαδικτυακής πορνογραφίας βοηθά στη σεξουαλική ικανοποίηση στις ρομαντικές σχέσεις

Μια άλλη μελέτη λέει ότι «οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας του σώματος θα μπορούσαν να έχουν συνακόλουθα οφέλη που σχετίζονται με τη σεξουαλική εμπειρία». Με βάση αυτό, αν λάβουμε υπόψη τη διαδικτυακή τάση για σωματική θετικότητα και ψυχική υγεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα εικόνας του σώματος μέσω αναρτήσεων που εστιάζουν στη βελτιωμένη οπτική του σώματός τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να επιτύχουν υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

 



Θετικός αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις σχέσεις – Βελτιώνει την κατανόησή μας για τα όρια και την ψυχική υγεία.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τώρα στην αρχική  του Instagram για red flags στις σχέσεις , τραύμα γενεών ή συναίνεση. Είναι πιο εύκολο να μιλάς για πράγματα που ήταν ταμπού νωρίτερα. Παρέχει την δυνατότητα   στους ανθρώπους να μοιράζονται τις γνώσεις τους για τα παγκόσμια γεγονότα, την τοξικότητα στους πολιτισμούς και τα προσωπικά όρια – πράγματα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις σχέσεις. Ο θετικός αντίκτυπος που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φανεί στο γεγονός ότι η Gen Z είναι πιο εκφραστική και αποδεκτή για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις σχέσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

 

Έχει βρεθεί ωστόσο οτι η χρήση των κοινωνικών πλατφορμών  επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις όπου οι άνθρωποι επιδεικνύουν υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε περιπτώσεις που είναι ανασφαλείς

 

1. Αρνητικός αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις σχέσεις — Μειωμένη οικειότητα

Η έρευνα δείχνει ότι ο εθισμός σε ιστότοπους όπως το Instagram ή το Snapchat θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμπεριφορά που μειώνει την αλληλεπίδραση εκτός σύνδεσης. Περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο εθισμός στα social media μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσφορία, επηρεάζοντας την ποιότητα της σχέσης. Αυτό κάνει ένα ζευγάρι να φαίνεται πιο οικείο στο διαδίκτυο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ο Utkarsh λέει, «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις όταν χρησιμοποιούνται  αποσπώντας την προσοχή ή ως εργαλείο αποφυγής από μια ουσιαστική συζήτηση».

 

2. Τα social media μπορεί να δημιουργήσουν αναδρομική ζήλια στις σχέσεις.

Η ζήλια είναι φυσιολογική στις σχέσεις. Αλλά όταν αρχίσετε να συνδέετε τις ανασφάλειές σας σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να πάρει μια τερατώδη μορφή. Να πώς συμβαίνει αυτό: Όταν κάποιος νιώθει ζηλιάρης λόγω του ιστορικού γνωριμιών του συντρόφου του, ονομάζεται «αναδρομική ζήλια». Οι σχέσεις πριν την απογείωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σπάνια έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, καθώς ήταν δύσκολο να εντοπιστούν οι πρώην.

Η έρευνα λέει ότι η αναδρομική ζήλια έχει γίνει κοινή λόγω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεχής διαφαινόμενη παρουσία των πρώην του/των συντρόφου σας, η αβεβαιότητα στις σχέσεις και η εύκολη πρόσβαση στην επιτήρηση μπορούν να αυξήσουν την ανασφάλεια στις σχέσεις

Σύμφωνα με το Pew Research Centre, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο σημερινός σύζυγος ή σύντροφός τους επιλέγει να αλληλεπιδρά με άλλα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 23% των συμμετεχόντων που είχαν δεσμευμένες σχέσεις και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι «αισθάνονται φθόνοι ή αβέβαιοι για τη σχέση τους».

 

3. Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί διαφωνίες σχετικά με ζητήματα ιδιωτικότητας.

Είναι φυσιολογικό για δύο άτομα να διαφωνούν σχετικά με το τι να δημοσιεύσουν στο Instagram. Όμως, σύμφωνα με έρευνα, η αποτυχία να βρεθεί μια υγιής ισορροπία μεταξύ του πόσο χρόνο θα αφιερώσετε, πόσο να δημοσιεύσετε και πόσο να κρατήσετε μυστικό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα μιας  σχέσης.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την εύκολη παρακολούθηση ενός θέματος χωρίς να το γνωρίζουν. Αν και οι ρυθμίσεις απορρήτου μπορούν να ελεγχθούν, πολλοί χρήστες δεν συνειδητοποιούν πόσο από τα δεδομένα τους είναι προσβάσιμα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τ’ άτομα για τον έλεγχο των συντρόφων τους

 

4. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με βάση την έκφρασή της. Η έκφραση αγάπης στο διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης σας, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά υποκειμενικό. Η εξωτερική επιβεβαίωση  που λαμβάνετε μετά την επίδειξη της σχέσης σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει μερικές φορές, αλλά η εξάρτηση από αυτήν μπορεί έχει καταστροφικές συνέπειες για την σχέση σας . Θυμηθείτε, μια διαδικτυακή έκφραση αγάπης είναι προσωρινή. Το κύριο πράγμα εδώ είναι ότι η αγάπη σας δεν πρέπει να είναι προς όφελος των followers  σας, αλλά για τον σύντροφό σας

 Παράγοντες όπως το FOMO και το κοινωνικό άγχος παρατηρούνται συνήθως με την υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όταν βρίσκετε την πρώην σχέση σας να επιδεικνύει νέα σχέση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα ζευγάρια συχνά καταλήγουν να κάνουν λάθη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως να δημοσιεύουν φτιαγμένες φωτογραφίες προφίλ για να εμφανίζονται ως το πιο τυχερό και αγαπημενο  ζευγάρι στον κύκλο των φίλων τους, αντί να εξασφαλίζουν αμοιβαία ικανοποίηση. Σε τέτοια σενάρια, είναι εύκολο να πούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν τις σχέσεις, αλλά πρέπει να σκάψετε βαθιά για τους πραγματικούς λόγους πίσω από μια τέτοια ανασφάλεια αρχικά.

 

5.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να εμποδίσουν το σχηματισμό νέων φίλων και γνήσιων συνδέσεων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια συμπεριφορά στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου οι διαδικτυακές και εκτός σύνδεσης σχέσεις τους συχνά διαφέρουν  μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται «συντοπία», έχει δείξει ότι οι εξαιρετικά ψυχαναγκαστικοί χρήστες παρουσιάζουν μειωμένη ποιότητα στις σχέσεις τους εκτός σύνδεσης, καθώς και προβλήματα στην έναρξη νέων σχέσεων offline.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν τις σχέσεις είναι δημιουργώντας μια αίσθηση «πάρα πολλών επιλογών». Στο βιβλίο του Barry Schwartz, The Paradox of Choice: Why More is Less, σημειώνει ότι στους δυτικούς πολιτισμούς, ένα σύγχρονο άτομο είναι πιθανό να έχει περισσότερες επιλογές  απο  πριν από πενήντα χρόνια. Κατά ειρωνικό τρόπο, οδηγεί σε χαμηλότερη ικανοποίηση των  ατόμων . Αυτό ισχύει κάπως και για το σύγχρονο παιχνίδι γνωριμιών, όπου οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια σε μια σχέση λόγω της γνώσης ότι υπάρχουν «περισσότερα ψάρια στη θάλασσα».


6. Ο εθισμός στα social media μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την απιστία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ένας συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι απατούν στις σχέσεις τους. Είναι μόνο ένας καταλύτης για αυτήν τη συμπεριφορά, δηλαδή, εάν κάποιος έχει ανησυχίες για τη σχέση, τότε είναι πιο πιθανό η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποσπά την προσοχή από τη σχέση και μπορεί να καταλήξουν να μιλήσουν σε κάποιον μόνο και μόνο για να μην αισθάνονται απογοητευμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι φταίτε εάν ο σύντροφός σας σας απάτησε στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι δεν βρίσκονταν στο ίδιο μέρος στη σχέση με εσάς.

Η έρευνα δείχνει μικρή εξάρτηση από τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την απιστία σε τέτοιους ιστότοπους. Εάν κάποιος απατά τον σύντροφό του, αυτό οφείλεται σε προβλήματα μέσα σε μια σχέση και όχι λόγω DM. Αλλά αυτή η έρευνα καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι κάποιος που δεν είναι χαρούμενος στη σχέση του είναι πιθανό να ασχοληθεί περισσότερο με τέτοιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωση.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει γενική συσχέτιση  σχετικά με τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την απιστία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με μια μελέτη μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σχέσεων, «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι απιστίας και ο τρόπος με τον οποίο ταξινομείται ο αντίκτυπός τους ποικίλλει συχνά μεταξύ των ζευγαριών και εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ασφαλείς είναι οι σύντροφοι γενικά και στις άλλες σχέσεις τους».

 



Είναι σημαντικό να διατηρείτε ξεχωριστές τις ζωές στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και να μην ξεχνάτε τη σημασία των εμπειριών εκτός σύνδεσης, όπως το να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας.

Κάποιος είπε με ακρίβεια ότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι δωρεάν. Και όταν παίρνετε κάτι δωρεάν, τότε είστε εσείς το προϊόν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν για να φέρουν τον κόσμο στις παλάμες μας, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει μαριονέτες στα χέρια των αλγορίθμων.


Έτσι, οι τελευταίες μας σκέψεις είναι ότι οι σχέσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χρειάζεται να αλληλοαποκλείονται απλά χρειάζεται σωστή οριοθέτηση στην χρήση και λειτουργία τους.

92 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page